Минфин - Курсы валют Украины

Установить
23 января 2023, 19:33 Читати українською

Суд отказался отправлять экс-главу Нафтогаза Коболева за решетку

Высший антикоррупционный суд (ВАКС) рассмотрел ходатайство об избрании меры пресечения бывшему председателю правления НАК «Нафтогаз Украины» Андрею Коболеву. Об этом сообщает РБК-Украина со ссылкой на прямую трансляцию из зала Высшего антикоррупционного суда.

Высший антикоррупционный суд (ВАКС) рассмотрел ходатайство об избрании меры пресечения бывшему председателю правления НАК «Нафтогаз Украины» Андрею Коболеву.
Фото: lb.ua

►Читайте «Минфин» в Instagram: главные новости об инвестициях и финансах

В ходе заседания представители прокуратуры выступили с просьбой применить к Андрею Коболеву меру пресечения в виде содержания под стражей. Однако с возможностью внесения залога в размере 365 млн гривен.

Суд отказал в этом ходатайстве.

«Рассмотрев ходатайство детектива САП о применении меры пресечения в отношении Андрея Коболева,…, следователь судья постановил: ходатайство детектива оставить без удовлетворения, копию постановления немедленно вручить прокурору и защитникам, постановление может быть обжаловано в течение 5 дней после объявления», — сказал следственный судья Олег Федоров.

Предыстория

  • 19 января НАБУ и САП сообщили о подозрении экс-главе Нафтогаза Андрею Коболеву. Его подозревают в завладении более 229 млн грн в виде премии за победу в арбитраже против российского Газпрома.
  • Следствие убеждено, что сумма премии существенно превышала нормативно определенные размеры таких выплат в размере 37,48 млн грн. Также за победу в арбитраже Коболев уже получил премию в 2017 году в размере 12,49 млн грн, добавили в НАБУ.

  • В 2017 году правление Нафтогаза получило премии за выигрыш первой части судебного спора с Газпромом. Тогда премии получили 8 человек — Андрей Коболев, Сергей Перелома, Юрий Витренко, Ярослав Теклюк и Константин Пожидаев.

Комментарии - 24

+
+41
Oleksii Alexey
Oleksii Alexey
23 января 2023, 20:06
#
Судов в УКРАИНЕ никогда не было! Были судилища! И барыги в мантиях! Чем больше зав мантии мульти
+
+15
matroskin
matroskin
23 января 2023, 20:21
#
Не наговаривайте на суд, за пару лет своей работы, читал, они таки посадили какого то корупционера за взятку в 5000$. Так что работа «кипит» :)
Корупционеры даже в страшном сне не могли представить всю строгость и неподкупность нового суда.
+
+45
penetrator1963
penetrator1963
23 января 2023, 20:33
#
Главная проблема Украины — отсутствие необратимости наказания. никого не посадят. кого-то просто показательно уволят (переведут на другую должность). кого-то просто не осудят по неимению состава преступления. а вот если бы рубили руки, то порядок был бы давно. и это далеко не радикальное решение. хочешь больших бабок — занимайся бизнесом. нефиг садить свою бесполезную *** в государственную кормушку. а то попривыкали.
+
+30
Ivavita
Ivavita
23 января 2023, 21:27
#
А навіщо ця показуха. Там немає складу злочину. Акціонери преміювали топ менеджера як вважали за потрібне. Для чого і для кого цей шум?
+
+15
matroskin
matroskin
23 января 2023, 22:11
#
Проблема в тому що саме «акціонери» (у випадку Нафтогазу- це держава) і ініціювала відкриття кримінальної справи, оскільки не памята'є щоб його преміювала. Напевно в пана Коболєва знайдесься наказ про преміювання на 300 млн від премьєр-міністра чи кого там ще і справу закриють, але наразі окрім наказу Коболєва про преміювання самого себе та ще декількох співробітників нема.
+
+15
Ivavita
Ivavita
23 января 2023, 22:23
#
Як це не памятає що преміювала? Коболєв не приймав рішення щодо виплати собі і 40 працівникам премії. Це рішення за наглядовою радою НАК Нафтогаз. Більше того, голова наглядової ради тих років повністю підтримує і підтверджує законність цього рішення.
+
+15
matroskin
matroskin
23 января 2023, 22:27
#
То які можуть бути взагалі питання? Копія наказу в публічний доступ і питання закрите. Невже це так важко? Просто сказати: «я як і ще 13 співробітників отримав премію згідно ось цього наказу, хто його підписував у того й питайте, чому вони видали наказ всупереч чинному законодавству». Це ж так просто, невже пан Коболев наскільки дурний, що до цього часу це не зробив.
Мільйони українців отримують премії, і тільки одиниці з них знають як їх розраховують. Отримувач не може нести відповідальність за те скільки йому нарахувала бухгалтерія.
+
+15
matroskin
matroskin
23 января 2023, 22:34
#
Взагалі незрозуміло на підставі чого можна звинувачувать цю «високопорядну» людину, у виплаті собі премії, якщо «нема» навіть наказу про виплату її собі і ще 13 співробітникам…
Чи мабуть є ? І мабуть там підпис не «наглядова рада», а голва правління НАК Нафтогаз Коболев. :)
+
+15
Ivavita
Ivavita
23 января 2023, 22:50
#
Всі ці документи і навіть інші, були предоставлені суду. Внаслідок чого суддя відхилив клопотання прокурорів.
+
+15
matroskin
matroskin
23 января 2023, 22:54
#
Навіщо Ви перекручуєте, Ви що його родич?
Суддя відхилив запобіжний захід у вигляді тримання під вартою, от і ВСЕ!!!
Є документ, хай покаже й питання закрите, принаймні з Коболєвим, а от хто підписував-того мають посадити.
Доречі, якщо наказ про преміювання підписував не він, то чому ж тоді інших отримувачів не звинувачують, він же не сам получив премію? Дивно? Чи таки підписував? :)
+
+40
Ivavita
Ivavita
23 января 2023, 23:20
#
Що я перекручую? Суд відхилив клопотання прокурора (тримання під вартою). Суд погодився із захистом, що підозра є безпідставною, а ризики не доведені. Суд приймав рішення на основі документів. А вам ці документи суд мав на пошту скинути чи куди? Чи може в ФБ виставити? Ми чекали рішення суду, чи вирок публіки у ФБ? Мені взагалі байдуже що відбувається з Коболєвим. Я думаю що такі премії є завеликими, хоча і небезпідставні. І, якщо такі премії були виплачені як належить до закону, то у мене претензій немає.
+
0
matroskin
matroskin
23 января 2023, 23:30
#
Я тут до чого, та мені той Коболев-глибоко поф. Чоловіче мова йде про честь та ділову репутацію Вашого родича, якщо він не додумався, то я Вам втретє підказую, надайте копію наказу про призначення премії і все, якщо там не його підпис-питань до нього бути не може.
Тільки не надо тут писать, що він наскільки дурний що не поцікавився й не залишив собі копії документа по якому отримав 300 млн.
+
+25
Ivavita
Ivavita
23 января 2023, 23:42
#
Усі необхідні документи суд отримав і прийняв рішення. Рішення суду ви знаєте. Якщо цікавить детальніше, то зверніться у суд із запитом на предоставлення інформації по засіданню. Надіюсь вам цієї інфи буде достатньо для ознайомлення. У мене немає родичів з таким прізвищем.
+
0
matroskin
matroskin
23 января 2023, 23:57
#
Мені від того сяде Коболєв чи ні ні холодно ні жарко, я за справедливість. Я сам отримую з/п і премії і я не знаю мав право мені директор їх платити чи ні, тим більше нести за це відповідальність. Моя позиція проста: вчинок це вкрай аморальний, але якщо йому її виписав хтось, то ПО ЗАКОНУ-до отримувача претензій бути не повинно, перед Коболєвим вибачитися і звільнити слідчого що безпідставно відкрив справу, натомість затримати того, хто таки підписував наказ про преміювання.
+
+15
Ivavita
Ivavita
24 января 2023, 0:18
#
Теж надіюсь що у цій справі буде поставлена крапка. І, якщо хтось винен, то до відповідальності.
+
0
Три літри
Три літри
24 января 2023, 0:29
#
Прокурор не є акціонером, тож не доречно казати що акціонери премірували і акціонери ж вирішили покарати.
+
0
matroskin
matroskin
24 января 2023, 0:42
#
Прокурор в суді представляє інтереси держави, згідно вільнодоступних данних єдиним власником НАК «Нафтогаз України» — є держава в особі КМ. «Акціонери» нафтогаза існують лише в уяві Ivavita, тому це обговорювати некоректно.
+
+15
Три літри
Три літри
24 января 2023, 3:44
#
Те що він представляє інтереси держави зовсім не заперечує тє що погляди прокурора на інтереси держави, та погляди чиновників які представляють державу як акціонера що бере участь у керуванні — можуть дуже відрізнятись.
+
0
matroskin
matroskin
24 января 2023, 8:24
#
Нафтогаз не той випадок, там нема «чиновників-акціонерів», є КМ, тобто або є наказ прем'єра або його нема і премія виплачена на підставі власного наказу.
Як і в прокурора нема власних поглядів, бо він на роботі-і є представником обвинувачення від держави, а не на власній ініціативі.
+
0
Три літри
Три літри
24 января 2023, 22:46
#
Нафтогаз не той випадок, там нема «чиновників-акціонерів», є КМ, тобто або є наказ прем'єра або його нем

Матроскін, ти знов не вивчив історію питання: хто і за що призначив премії керівництву Нафтогаза.
+
0
kadaad1988
kadaad1988
23 января 2023, 22:40
#
Пока у нас не разгонят и не пересажают судей, воровство, коррупция будет процветать буйным цветом.
+
+15
locustsucol
locustsucol
24 января 2023, 18:08
#
ВАКС — единственній реформированынй суд.
Коболеву респект за реформу Нафтогаза, особенно за корпоративное управление, и диферсификацию. Он заслужил свою премию, и назначал ее себе не сам. Те кто назначил премию уже высказались про это, что они в шоке от действий власти по отбеливанию как раз пойманых на коррупции чиновниках от «слуг народа». Коболева показательно пытаются судить просто для отвелчения внимания
+
0
matroskin
matroskin
24 января 2023, 22:14
#
Вы даже с хронологией что-то напутали.
+
0
matroskin
matroskin
24 января 2023, 22:19
#
Единственній реформированынй суд сегодня отпустил корупционера пойманного на взятке в 400 тыс $, под домашний арест, даже не под залог 10% от суммы одной взятки как обычно, а просто так.
Вот Вам и весь «единственній реформированынй суд»
:)
Не удивлюсь если за украденные 10 млн$, этот суд присудит коболеву героя Украины.
Чтобы оставить комментарий, нужно войти или зарегистрироваться