Минфин - Курсы валют Украины

Установить
6 июля 2020, 19:06 Читати українською

J.P. Morgan изменил прогноз по учетной ставке. Причина — отставка Смолия

Аналитики агентства J.P. Morgan в связи с отставкой главы НБУ Якова Смолия пересмотрели прогноз о снижении учетной ставки НБУ в 3 квартале 2020 года. Ранее аналитики прогнозировали снижение до 5%, теперь предполагают, что она сохранится на уровне 6%. Об этом говорится в прогнозе J.P. Morgan, передает Интерфакс-Украина.

Аналитики агентства J.
Фото: chronicle.znaj.ua

Что говорят аналитики

«Эти события (заявление Смолия о давлении — ред.) привносят риски в наш прогноз дальнейшего снижения ставки на 100 б.п. в этом квартале до 5% (в частности, теперь мы ожидаем, что ставки останутся без изменений по результатам июльского заседания правления НБУ) и в более широком смысле повышают неопределенность политики и ставят под сомнение приоритеты политики президента и его команды», — заявили в JP Morgan.

ВИДЕО: Отставка Смолия и доллар по 40: паника или реальность

В прогнозе говорится, что заявление Смолия может нанести ущерб отношениям с ключевыми международными партнерами и доверии инвесторов, особенно в связи с ростом неопределенности политики.

Читайте также: Совет НБУ отказался назначать Чурия заместителем председателя Нацбанка

В J.P. Morgan отмечают, что реакция рынка на эту новость была негативной, но умеренной, в частности гривна ослабла на 1,3% по отношению к доллару.

«С конца 2021 года мы прогнозируем постепенное ужесточение денежно-кредитной политики, поскольку прогнозируем, что экономика восстановится», — добавили в агентстве.

Предыстория

  • 1 июля 2020 года Яков Смолий подал президенту заявление об увольнении в связи с отставкой по собственному желанию из-за «систематического политического давления».
  • 2 июля президент принял отставку. Поддержал отставку и профильный комитет Рады.
  • Позднее президент Владимир Зеленский провел консультации с руководством Национального банка и участниками рынка относительно кандидатуры нового главы НБУ. Зеленский еще раз отметил, что необходимо сохранить независимость центрального банка.

Читайте также: Митинги, доллар по 30 и печатный станок. Смолий назвал причину своего увольнения

Комментарии - 11

+
0
Alexey Prihodko
Alexey Prihodko
6 июля 2020, 22:21
#
А смысл уменьшать до 5%, если банки все равно не выдают дешевые кредиты населению, зато сами одалживают под вкусный процент рефинанса кучу денег.
+
+24
motoruller
motoruller
6 июля 2020, 23:06
#
Есть мнение что сделают 4%. Зеня требовал от Смолия доступных кредитов, другого способа нет, нужно «обнулять» ставку. Смолий подтвердил что на него давили и ставку снижали нехотя.
Низкая ставка также выгодна нерезам, тем кто привел к власти Зеню и кто греб овгз, они смогут их сбросить с меньшими потерями
+
0
YuraPecherskiy
YuraPecherskiy
7 июля 2020, 13:40
#
Так вот теперь вопрос, какие тут могут быть претензии к НБУ, который последовательно снижал ставку? В первую очередь вопросы должны были возникнуть к руководству банков, как государственных, так и коммерческих, которые так и не начали массово выдавать «доступные кредиты». Как совладелец бизнеса, могу подтвердить огромную проблемность получения кредита, даже под немаленький процент. И это для Компании, которая исправно платит налоги. И вопрос к НБУ должен быть главный всего один - почему не было и нет должного и жесткого контроля в отношении банков. Вы регулятор или кто?
+
0
Andrey M
Andrey M
7 июля 2020, 15:44
#
Що за дурню ви написали? 
Чому це НБУ має вказувати комерційним банкам під яку ставку та кому давати кредитні кошти? Про кредитну ризик-політику щось чули? 
Це те ж саме, як комерційному бізнесу податкова буде вказувати відпускну ціну товару та зобов"язувати давати товар під виплату з реалізації!
Ну а видача державними банками таких позик бізнесу - це залізти в карман всіх хто платить податки. 

Шкода що співвласник бізнесу не розуміється на таких елементарних питаннях. Бізнесу з такими власниками я б теж 100 разів подумав чи варто позичати кошти:)
+
0
YuraPecherskiy
YuraPecherskiy
8 июля 2020, 12:44
#
Чув і не раз. По суті питання є шось сказати. Аби що бовкнути, бо це ніяким чином не дає відповідь на моє питання. Давайте зробимо стаку 0%, а банки будуть видавати кредити під 100% - така в нас ризик-політика, так? Якщо немає чого сказати, краще промовчати.
+
0
Andrey M
Andrey M
8 июля 2020, 13:32
#
Якраз я вам написав по суті з конкретним прикладом для бізнесу.
А ви тут соплі про планову економіку яка вмерла з совком розмазуєте по клавіатурі!
Якщо будуть дурні що будуть брати під 100% — то це ринок, нехай беруть якщо банк таким ідіотам буде готовий надавати позики.
+
0
YuraPecherskiy
YuraPecherskiy
8 июля 2020, 13:55
#
Брєд сивої кобили Ви написали, це якщо коротко і по суті. Я готовий брати на декілька відсотків більше, ніж ставка НБУ. Але таких кредитів немає. В цьому НБУ винен, чи наші ненажерливі банки? Що не ясно?
+
0
Andrey M
Andrey M
8 июля 2020, 14:25
#
А чому на декілька відсотків дорожче ніж ставка НБУ вам мають надавати?
Ви знаєте що таке NPL та який рівень по ньому втрат при кредитуванні? А що таке операційні розходи від ведення діяльності? А чому тоді банки доволі часто залучають депозити дорожче ніж облікова ставка НБУ?
Зможете відповісти на ці елементарні питання — не будете нести свій «бред сивої кобили».

Ну і тоді відповісте, на скільки відсотків дорожче від собівартості продається товар українських виробників? Лише на декілька відсотків? То може зобов«яжемо вас продавати його з маржою не більше 5% від собівартості? Це те ж саме як і в банків вимагати видавати позики під відсотки, які ви бачите „справделивими“.

диву дивуюсь як такі невігласи в економічних питаннях ще можуть мати якийсь бізнес?.. З такими керівниками я б цей бізнес не кредитував (або надавав би кредити під височенні відсотки з врахуванням ризиковості діяльності та потенційного банкрутства під таким недолугим керівництвом), бо рівень знань ринкових економічних процесів у них на рівні початкової школи…
+
0
YuraPecherskiy
YuraPecherskiy
8 июля 2020, 14:39
#
Ще раз - я не почув відповіді на своє питання, все інше - вода.
NPL - це проблеми банку, не мої. Моя проблема - знайти дешевий кредит.
Хоча з українськими банками взагалі краще не співпрацювати - тупість і ненажерливість їх просто зашкалює.
Маржа, яку ми закладаємо у своїх проектах - 20%, і я вважаю, що це дуже мало, нормальний бізнес дуже важко розвивати за умов такої маленької маржі. І тепер питання - як Ви пов'язуєте мою маржу з відсотком кредиту, що мені надає банк - це як рахувати вагу арбузів у літрах. Тобто, це ЗОВСІМ не пов'язані речі, ще раз - ЗОВСІМ. 
І не Вам оцінювати рівень моїх економічних знань - бо у Вас їх, швидше за все, зовсім нема.
+
0
Andrey M
Andrey M
8 июля 2020, 14:46
#
«NPL - це проблеми банку, не мої. Моя проблема - знайти дешевий кредит.» - я плакалЬ.
Далі говорити не бачу сенсу.

Я вашу маржу не пов"язую з вартістю кредиту, я вам приводжу елементарну аналогію, але й вона вам недоступна для розуміння:)

Поясніть чому для вас 20% маржі від собівартості мало, а для банка продаж його товару (послуга в вигляді кредиту)  має бути з маржою в декілька відсотків?

Пускайте й далі соплі, стукайте по клавіатурі і мрійте що хтось такому невігласу взагалі позику надасть:)
+
0
YuraPecherskiy
YuraPecherskiy
8 июля 2020, 14:57
#
Наш бізнес вже давно і не бере позик, ще не вистачало кормити ненажерливих дармоєдів. 
Стільки води, а відповіді на питання так і немає - пускайте соплі і далі по своїй клавіатурі, і невіглас тут лише один - це Ви.
Всього найкращого.
Чтобы оставить комментарий, нужно войти или зарегистрироваться