Минфин - Курсы валют Украины

Установить
28 декабря 2016, 10:37 Читати українською

Нацбанк може в 2017 році знизити облікову ставку

Національний банк України може знизити облікову ставку до кінця 2017 року до 10-10,5% з 14%, вважає голова правління Ідея Банку Михайло Власенко.

«Макроекономічна ситуація в Україні поступово стабілізується, тому облікова ставка вслід за зниженням інфляції повинна поступово зменшуватися. Якщо говорити в цифрах, ми прогнозуємо, що при рівні інфляції в 8-8.5% в 2017 році облікова ставка до кінця 2017 року становитиме 10-10, 5% », — повідомив Михайло Власенко.

При цьому він зазначив, що знижуючи облікову ставку і одночасно прибутковість по депозитних сертифікатах, НБУ дає банківській системі сигнал на зниження вартості залучення депозитів, тим самим стимулюючи банки здешевлювати вартість ресурсної бази. Ці фактори повинні сприяти активізації кредитування.

«У 2017 році продовжиться поступове поліпшення макроекономічних показників, що надасть банкам нові можливості з точки зору відновлення кредитування», — додав він.

За словами банкіра, в даний час ставки по кредитах юридичним особам складають від 20 до 29% річних, ставки по кредитам для фізичних осіб на споживчі потреби, до 50-60% річних.

«Ми плануємо, що в 2017 році конкуренція на ринку кредитування фізичних осіб буде збільшуватися, і процентні ставки, в найбільш високоприбутковому сегменті будуть знижуватися», — сказав Михайло Власенко.

Комментарии

Чтобы оставить комментарий, нужно войти или зарегистрироваться