Мінфін - Курси валют України

Встановити
25 серпня 2020, 16:12

Як обрати надійного інвестиційного радника в Україні

Інвестиційний радник може як допомогти клієнту примножити заощадження, так і завдати йому збитків. Справжній професіонал має діяти як лікар, що розуміє проблему клієнта та знаходить оптимальне для нього рішення.

Як знайти надійного радника, кому варто довіряти, та як уберегтись від шахраїв, розповів голова Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку Тимур Хромаєв.

Перевірка основної інформації

Пошуки посередника з інвестицій потрібно починати з офіційного сайту Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку та офіційних інформаційних баз даних, таких як Smida.gov.ua. Також можуть допомогти  професійні фінансові видання, які мають достатній обсяг інформації про різних посередників. Такі ресурси як Bloomberg або Reuters є світовими виданнями, тому інформацію про локальні ринки там буде важче знайти.

Для того, щоб перевірити, чи має посередник ліцензію, потрібно використати офіційний сайт Національної комісії з цінних паперів, але не тільки реєстр ліцензіатів. Треба також поцікавитись його репутацією, вивчити, які порушення були, яка його історія діяльності, хто стоїть за цим посередником, хто його власники, яке його фінансове становище.

Потім варто вивчити їх професійну діяльність: що вони роблять, які послуги пропонують, чи мають вони мобільні рішення для вас, тощо. Чи надаватимуть вони вам ту інформаційну та аналітичну підтримку, яка вам потрібна для ваших інвестиційних рішень? Чи є у них якийсь конфлікт інтересів? Що більше ви будете задавати питань посереднику як то говориться «в лоб» про те, яка його зацікавленість в продажу тих або інших інструментів, ви зрозумієте, що вам будуть продавати. Намагайтесь зробити так, щоб ваш посередник поцікавився вашим фінансовим станом, зрозумів рівень ризику, який ви готові брати на себе.

Все це частини тієї картини, яку ви повинні сформувати про посередника, щоб впевнено працювати на фінансовому ринку роками, а не тижнями чи місяцями.

Які ознаки професійності посередника

Якщо ваш потенційний інвестиційний консультант не запитує інформацію про вас — це дуже тривожний перший дзвіночок. Вимоги професійної діяльності на ринку базуються на тому, що посередники повинні вас вивчити.

Вивчити ваш фінансовий стан, ваш рівень ризику, ваш рівень обізнаності, щоб не продавати дуже складні фінансові інструменти, які може взагалі вам не потрібні. Наприклад, це деякі фінансові інструменти, які пропонують форекс-дилери, а також бінарні опціони, ф’ючерсні контракти. Вони звучать для когось дуже спокусливо, але не поспішайте уявити себе супер-дилером або «вовком з Уолл-Стріт». Ви повинні бути більш консервативними, вимагати більше інформації, щоб зрозуміти один одного і забезпечити чіткість і ясність власних позицій, цілей і шляхів досягнення.

Якщо виникли проблеми з посередником

Якщо з’являється якась проблема або ви вважаєте, що ваші права були порушені — ви завжди можете звернутися до НКЦПФР, зробити інформаційний запит або оформити скаргу. Всі ваші інформаційні запити і скарги будуть опрацьовані регулятором, будуть проведені відповідні дослідження і зроблені кроки для того, щоб дізнатися, чи були порушення ваших прав, наскільки ці порушення складні, і, в будь якому разі, ви отримаєте оцінку дій посередника.

Можливі заходи зі сторони НКЦПФР: попередження, застереження, штрафи, які, до речі, дуже високі, що повністю відповідає європейській практиці. Посередник навіть може бути позбавлений ліцензії.

Однак у регулятора все ще обмежені права щодо кримінального більш потужного правозастосування проти посередників, якщо вони позбавили вас грошей, продаючи вам якісь неякісні фінансові продукти. То ж, на жаль, в Україні ми не зможемо повернути вам гроші, як це можуть регулятори в інших країнах. Правоохоронні органи також не зможуть ефективно і швидко забезпечити правосуддя проти тих, хто позбавив вас грошей. Але ми робимо багато, щоб змінити законодавство і привести його у відповідність із європейськими нормами і стандартами.

Читайте також: Навіть МММ не відучив. Чому люди все ще вкладають гроші в піраміди

Водночас, майте на увазі, що найбільше інвестори страждають не від протиправних дій, а від неякісних рекомендацій, від дуже ризикованої діяльності і помилкових інвестиційних рішень.

Ключові ознаки шахрайства

Україна на сьогодні фактично є магнітом світового рівня для аферистів. Як уникнути шахрайства:

  1. Зрозуміти з ким ви працюєте. Якщо у компанії немає ліцензій чи офіційних реєстрацій, вони не мають офісів, не розкривають інформацію про власника, бенефіціара. Все це можна вважати дзвіночком, що посередник не дуже надійний.
  2. Розібратись, що вам пропонують. Гарантування якихось відсотків, намагання пришвидшити момент позбавлення вас грошей, інвестиції в цінні папери або проекти, які не зареєстровані або не мають прозорої ціни. Вам пропонують залучати ваших друзів або рідних. Все це теж ознаки не дуже благонадійного посередника.

Читайте також: Українці «подарували» організаторам фінансових пірамід понад $1 млрд

Справжній професіонал буде цікавитись вашим фінансовим станом, перш ніж щось пропонувати. Він як доктор, який повинен зрозуміти ваш рівень фінансового здоров’я, які ваші недоліки або на що ви скаржитесь.

Простий початок

Враховуючи, що рівень розвитку українського фінансового ринку досить низький, то кількість фінансових інструментів можна перелічити на пальцях однієї руки. Але, мабуть, це добре для тих, хто починає. Не поспішайте цікавитись екзотикою — інвестуйте у щось дуже просте, наприклад, державні облігації.

Інвестуй в ОВДП та отримай додатковий бонус від «Мінфіну»

Також пам’ятайте основні поради:

  • задавайте дуже багато питань, цікавтесь і збирайте інформацію щодо всіх посередників, які надають послуги. Не тільки інформацію про їх яскраву діяльність, тому що у кожного посередника є й «не яскрава діяльність».
  • орієнтуйтесь на державні інституції і використовуйте їх інформаційні бази. Робіть запити до державних регуляторів, які захищають ваші інтереси як інвестора.

Читайте також: Голова НКЦПФР: «Навіть дрібний інвестор має знати, що закон його захищає»

Крім цього, що важливо, – не поспішайте віддавати гроші.

Коментарі - 23

+
+45
Smehue4ki
Smehue4ki
25 серпня 2020, 19:24
#
Прежде чем инвест советник начнёт рассказывать, как вам стать миллионером, он сам должен им быть для начала.
+
+13
Alpenstein
Alpenstein
26 серпня 2020, 9:42
#
Типа как Мавроди
+
0
Smehue4ki
Smehue4ki
26 серпня 2020, 12:07
#
Мавроди вас научит строительству финансовых пирамид. Если это ваша цель - то да, он подходящий советник для этого.
+
+17
Alpenstein
Alpenstein
26 серпня 2020, 17:33
#
Этому он уже вряд ли кого-то научит, а вот показать, что миллионерство советника не является достаточном (а возможно и необходимым) условием для доверия - это на его примере можно. 

К тому же советник может быть миллионером, который ранее был миллиардером :)
Тоже опасный вариант.
+
0
Smehue4ki
Smehue4ki
27 серпня 2020, 11:57
#
Вы перебрали все крайности, но я надеюсь, мысль моя понятна - советник должен иметь успешную историю инвестиционных успехов. В Украине я бы, например, спросил совета у Томаша Фиалы, если бы была такая возможность.
+
+62
Alpenstein
Alpenstein
27 серпня 2020, 12:35
#
Возможно мы просто разное подразумеваем под ролью советника. Предположу, что вы говорите скорее об управляющем, которому вы отдаете в управление свои деньги. Это человек, от решений которого полностью будет зависеть ваш успех. Если так, тогда да - важно видеть результат управления собственными деньгами.

Для меня советник - чисто техническая фигура вроде бухгалтера, которая может глубже меня знать те или иные аспекты, уметь делать анализ и т.д. Бухгалтер может рассказать варианты развития событий, но решение принимает директор компании. При этом классный бухгалтер не обязан быть сам миллионером чтобы грамотно консультировать по миллионным сделкам.

На счет Фиалы - он интересный товарищ, хотя его советы, мне так кажется, будут полезны только людям близкого к нему уровня капитала. Рыбаку-одиночке со спиннингом мало помогут советы капитана здоровенного рыболовецкого траулера. Не то, чтоб он что-то такое знал, что не вместится в голове обычного смертного. Просто при управлении большим капиталом свои ограничения по рискам, варианты выбора и т.п. Но так, «мировоззренчески», послушать полезно.
+
+28
mary27
mary27
25 серпня 2020, 19:58
#
''Однако у регулятора все еще ограничены права по криминальному более мощному правоприменению против посредников'' — это как?

''задавайте слишком много вопросов'' — тоже идиотская фраза.
Надо было ''задавайте много вопросов''.
Вот если посредник устанет на них отвечать, будет уместна фраза про ''слишком много вопросов''.
А еще филологи.

По существу статьи — никак.
Подобные советники или добросовестные невежи (предлагающие некие ''вечные инвестиции'', вроде индексных фондов), или жулики.
И те и другие бесполезны.
Да и сам подход, когда ''советник'' решает за клиента, куда ему инвестировать…
Пусть за себя решают, за свои деньги.
​​​​​​
''Если у компании нет лицензий… значит посредник не очень надежен'' — значит, вы имеете дело с обычными наперсточниками.

''Инвестируйте во что-то простое, например государственные облигации'' — в 9-10% ОВГЗ в гривнах сами инвестируйте)

''Вам предлагают привлекать ваших друзей или родных. Все это тоже признаки не слишком благонадежного посредника'' — именно так работают ''финансовые консультанты'', впаривающие ''накопительное'' страхование жизни.
+
0
Alpenstein
Alpenstein
25 серпня 2020, 23:14
#
Согласен почти со всеми пунктами, но какая должна быть лицензия у финансового советника? Он же не брокер.
+
0
mary27
mary27
26 серпня 2020, 1:14
#
Вопрос к журналистам ''минфина'', статью они писали.
​​​​​
+
0
Алексей Драчев
Алексей Драчев
28 серпня 2020, 15:39
#
На данный момент такие финансовые советники никак не лицензируются у нас в Украине. Однко, я думаю в ближайшем будующем все изменится.
+
0
mary27
mary27
28 серпня 2020, 17:44
#
Толку?
Людей с минииальным опытом нет.
+
0
R S
R S
28 серпня 2020, 19:08
#
Вот и будут на доверчивых «кошельках» зарабатывать свой первый негативный опыт.
Они-то рискуют не своими деньгами.
+
0
mary27
mary27
28 серпня 2020, 20:08
#
Совершенно верно.
Потому, никогда не стоит слушать подобных советников.
И тем более, платить за их услуги.
+
+15
R S
R S
28 серпня 2020, 20:11
#
Разделяю Ваше мнение.
Лучше самостоятельно «набивать шишки», набираться знаний и опыта в этой сфере.
+
+15
Markell
Markell
26 серпня 2020, 9:16
#
Боюсь быть не оригинальным, но ответа «никак» ещё не было ?
+
0
Alpenstein
Alpenstein
26 серпня 2020, 10:28
#
Смотря о каких советах и советниках речь. Если проконсультироваться о комиссиях и нюансах налогообложения инвестиций в разных юрисдикциях, чтобы выбрать оптимальный вариант или сравнить инструменты, то почему нет. 
Или фундаментальный анализ заказать провести.

Другое дело, что при относительно малых суммах инвестиций это будет невыгодно либо клиенту (оплата консультанта сожрет доходность), либо советнику (за 10 долларов корячиться не охота).
+
0
mary27
mary27
26 серпня 2020, 12:44
#
Что-то мне подсказывает, что подобных советников в Украину еще не завезли.
+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
26 серпня 2020, 12:05
#
«Как выбрать надежного инвестиционного советника в Украине» - он может быть надежным, вот только не прибыльные советы вовсе давать.
+
0
bonv
bonv
26 серпня 2020, 14:33
#
Радників у нас багато але співпрацювати  ні з ким...
+
+13
R S
R S
26 серпня 2020, 19:48
#
Была страна советов - стала страна советников-дилетантов-аферистов...
+
0
Alpenstein
Alpenstein
26 серпня 2020, 20:15
#
Советы были декоративными - решала всё партия. Сейчас есть хотя бы выбор - слушать дилетантов или нет.
Раньше приходилось соглашаться, что генетика - продажная девка империализма, кибернетика - лженаука, а малые дозы радиации очень полезны для демонстрантов на 1-е мая.
+
+13
R S
R S
27 серпня 2020, 21:27
#
Нынешняя ситуация гораздо хуже — решают всё олигархи и их приспешники (исполнители).
« Сейчас есть хотя бы выбор — ...» — да, выбирать между д… м и полным д… м! Ха-ха, здобулы б..., на свою голову, шикарный выбор...)
Генетика, кибернетика, атомная энергетика… Это при совке занимались наукой.
А сейчас — у кого язык шершавей, тот и депутат.

Опуститесь на землю и вдохните полной грудью всё то дерь… мо, которое вас окружает. Даже радиации не потребуется, чтобы сделать из вас… (укажите здесь желаемое гражданство).
+
0
Консультант порталу «Мінфін»
Консультант порталу «Мінфін»
27 серпня 2020, 10:45
#
Прогноз по золоту и серебру. Что будет с курсом доллара и евро

https://www.youtube.com/watch?v=60enPhUFBVU&feature=youtu.be

Подписывайтесь на youtube-канал «Минфина», комментируйте и задавайте свои вопросы эксперту под видео;)
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися