Мінфін - Курси валют України

Встановити
reformator
Богдан Перчук
Зареєстрований:
4 травня 2015

Останній раз був на сайті:
13 березня 2023 о 08:57
Підписчики (7):
pysarev
Олексій Писарев
ochimovskaya
Тетяна Делл
52 года
044blog
044blog
36 лет, Киев
15MelnykV
15MelnykV
JDTamerlan
JDTamerlan
Харьков
Stich626
Stich626
Найкращий
Anko
Anko
экономист
18 вересня 2018, 11:53

Чи потрібно підвищувати ціну на газ?

Протягом останніх років, напередодні опалювального сезону, в СМІ України починає підніматися тема тарифів на газ. І знову в суспільстві вирують обурені настрої, що газ дорогий, що в Україні є своє блакитне паливо (вітчизняного видобутку) і його треба продавати населенню. З іншого боку, переважно урядовці та прихильники реформ, аргументують необхідність підняття тарифів необхідністю приведення цін до ринкового рівня. Який ринок вони мають на увазі? Та в загалі чи правильно вважати ринком, де один чи декілька продавців і багато мільйонів покупців? Або, якщо мається на увазі загальноєвропейський ринок, то як вітчизняні покупці, з набагато меншим ніж в країнах зони Євро рівнем доходу можуть конкурувати за такий дефіцитний товар? Також, цікавим є те, що «Нафтогаз» та його дочірні структури, зазначають, що продаючи газ населенню та іншим споживачам по ціні меншій за ринкову, як виконавці спеціальних обов`язків, вони зазнають збитків. Як вони їх рахують, чи дійсно без підняття тарифів, наша газова промисловість не зможе повноцінно розвиватися?

Відповідно до законодавства, «Нафтогаз» та його дочірні структури, регулярно оприлюднюють фінансову звітність. Проаналізувавши звітність та співставивши основні фінансові показники найбільшої газовидобувної компанії України АТ «Укргазвидобування» за останні три роки можна отримати відповіді на деякі з вищенаведених питань.

Через зростання відпускної ціни газу майже в 14 разів протягом останніх трьох років, у підприємства cпостерігається стрімке зростання динаміки фінансових показників, на відміну від низького темпу зростання видобутку газу. Виручка збільшилася більш як втричі (до 75,09 млрд.грн. з 21,87 млрд у 2015 році). Чистий прибуток, за відповідний період, зріс майже в 200 разів (до 37 млрд.грн.). При цьому, собівартість видобутого газу збільшилася лише вдвічі (до 33 млрд.грн.). Якщо зазначену суму розділити на обсяг видобутку за 2017 рік (15,25 млрд куб.м), то визначена таким чином собівартість реалізованого природного газу складатиме 2,17 грн. за 1 куб.м. Ціна продажу «Нафтогазу» -4,849 за 1куб.м (без ПДВ).

Значна частина чистого прибутку «Укргазвидобування» виявляється переважно «замороженою» у дебіторській заборгованості (станом на 01.01.2018р.-37,3 млрд.грн.), яка утворилася через несвоєчасність розрахунків кінцевих споживачів з «Нафтогазом», який в свою чергу заборгував своїм «дочкам», в тому числі і «Укргазвидобуванню». Все це відбувається переважно через зростання ціни газу. Виходить, що прибуток є але використати на модернізацію та підвищення видобутку його неможливо, бо реальні кошти не надходять. Або якщо і надходять то вилучаються в першу чергу у формі податків та дивідендів. Адже державі потрібно мати джерело покриття видатків на субсидії.

Всім відомо по якій ціні газ надходить кінцевому споживачу. Крім того, у складі собівартості майже 70% займають податки на видобуток корисних копалин (в податковому кодексі це називається роялті але суті не змінює). Тобто, якщо населення платить за 1 куб.м. приблизно 7грн, а підприємства майже по 12 грн., то постає питання про штучне завищення собівартості природного газу. Так, звісно, що частину цінової різниці «зЇдають» видатки на оплату послуг посередників, утримання газорозподільних систем, тощо. Крім того, в системі «Нафтогазу» не тільки газ вітчизняного видобутку. Там на виході створюється «коктейль» з додаванням імпортного газу за більшою ціною. Виходить замісь того, щоб нарощувати долю вітчизняного видобутку, зменшуючи цим ціну змішаного газу, легше газ імпортувати. При цьому жаліючись на «збитковість» при продажі за ціною, нижче «ринкової».

Де «Укргазвидобування» взяти кошти на нарощування видобутку? Варіанти два:

Фінансувати програми з видобутку випусками боргових зобов`язань, тим більше, що низька частка зобов’язань в пасивах дозволяє –це в подальшому призведе до додаткових фінансових витрат, які позначаться на собівартості видобутого газу.

Зменшити ціни на газ до оптимального рівня — це можливо покращить ситуацію з розрахунками, пришвидшить надходження реальних коштів на рахунки підприємства, використання яких піде на нарощування видобутку.

Переглядів: 3400, сегодня — 0
Стежити за новими коментарями

Коментарі - 4

+
0
JDTamerlan
JDTamerlan
28 січня 2020, 11:08
#
В диаграмме на основании отчетности (АТ «Укргазвидобування») меня наибольше смущает категория «Інші операційні витрати». Какой толк из отчетности, в которой 70% (!!!) трат идут по очень-очень абстрактной категории «Інші операційні витрати»? Вас не смутило такое положение вещей??

В эту категорию можно засунуть что угодно («премия для Васи», «шуба для Тани»), а потом назвать это «себестоимостью».
+
+13
Богдан Перчук
Богдан Перчук
28 січня 2020, 18:36
#
«Інші» не потому, что несущественные а потому что их нельзя отнести к вышеперечисленным статьям. Абстрактного там мало, максимум 1-2%:
в Примечаниях к отчетности за 2017 год указано:

Собiвартiсть реалiзованої продукцiї (товарiв, робiт, послуг) за роки, що закiнчилися 31 грудня, представлена таким чином:
2017 (тис. грн.)
Плата за користування надрами та iншi податки - 22 289 443
Амортизацiя - 6 664 003
Витрати на персонал та вiдповiднi соцiальнi нарахування - 2 236 805
Iншi витрати - 1 839 538
Всього: 33 029 789 

Итог как на рисунке (округлен), в нижней правой таблице за 2017 год.

см. п.16 «Регулярна річна інформація за 2017 рік», стр. 134: http://ugv.com.ua/page/docs?count=9
+
0
JDTamerlan
JDTamerlan
28 січня 2020, 23:59
#
Я понял, лучше бы было назвать эту категорию «податки в державу».
Спасибо Вам за пояснение! :-)
+
0
Богдан Перчук
Богдан Перчук
28 січня 2020, 18:45
#
Соответственно, плата за недра приблизительно составляет: 100*22289 / 33030 =67,5% от себестоимости.
Почти такое как на диаграмме «Інші операційні витрати».
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися