Мінфін - Курси валют України

Встановити
nepran
Михаил Непран
Зарегистрирован:
13 липня 2011

Последний раз был на сайте:
18 серпня 2022 о 15:43
Подписчики (41):
naf422
naf422
GRAFOLEG
GRAFOLEG
Херсон
maestromaestro
maestromaestro
тернополь
rudaka
rudaka
infopotok
infopotok
54 года, Киев
indagame
IndaGame Games
34 года, Киев
ellenkaz
ellenkaz
24 года, Киев
voronov
voronov
inner
inner
veyricewatch
Любим Карпец
41 год
sorochan
sorochan
kornellio
Роман Корнилюк
38 лет, Київ
все подписчики
бизнес-аналитик
12 березня 2013, 21:23

Кінець народної приватизації

Розроблений та оприлюднений проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо обов’язкового продажу акцій  акціонерами на вимогу акціонера-власника 95 і більше відсотків акцій товариства)», викликав певні роздуми щодо аналізу можливих наслідків від його прийняття.

В процесі приватизації загальнодержавної соціалістичної державної власності, розпочатої з початку 90-их (коли, за задумом, з декількох можливих варіантів приватизації, був обраний найбільш оптимальний на той час: який унеможливлював би повернення до комуністичного минулого через створення класу приватних власників в Україні) був обраний шлях розподілити загальнодержавну соціалістичну власність кожному громадянину України через майнові приватизаційні сертифікати, які у свою чергу мінялися на акції приватизованих підприємств. Підсумком такої малої та масової приватизації на початку 2000-их років стало створення близько 34-ох тисяч акціонерних товариств з 12 млн. акціонерів. Хоча, з часом, як завжди масовість виявила свої вади швидкої та інколи примусової приватизації, особливо у торгівлі, громадському харчуванні. На середину 2000-х років з 34 тис. акціонерних товариств близько 10 % були «мертвими». Та й по відношенню до малої приватизації, акціонерна форма виявилася задорогою і часто, на практиці, не посильною. Тому приведення у відповідність до Закону України  «Про акціонерні товариства» від 2008 року, в частині реорганізацій в публічні та приватні акціонерні товариства було необхідним та обґрунтованим кроком. І вже, під час реорганізації на яку, на жаль, із запізненням на декілька років, відреагувала Національна комісія цінних паперів та фондового ринку, на підприємствах з власниками пакетів акцій у 95-98 % була досить стандартна ситуація, коли був один власник у 98 % та трудовий колектив від кількох сотень до кількох тисяч працівників, які складали 2-3 % акціонерів.

Правда, тоді комісія грала в соціальну справедливість, популізм, ускладнювала процес реорганізації голосно декларуючи турботу про дрібних акціонерів. Наразі ситуація змінилася. Чи може, у команди Ахметова, до якої відносять нинішнього Д. Тевелєва змінилися пріоритети та завдання? Судячи по законопроекту, розробленого Комісією постає конкретне завдання завершити 100 % концентрацію пакетів акцій у руках крупних акціонерів.

Спробуємо спрогнозувати можливі наслідки прийняття такого законопроекту.

Перше. Хто виграє? Без сумніву власники крупних пакетів, які позбуваються зайвих формальних процедур при діяльності акціонерних товариств. При такій концентрації збори акціонерів, наглядова рада, прийняття важливих рішень, спрощуються та здешевлюються. Обмежується можливість, навіть мінімальної гри біржових спекулянтів, класичних рейдерських схем впливу на ситуацію через купівлю мінімального пакету акцій тощо.

Не все погано для дрібних акціонерів, якщо врахувати, що вплив на прийняття рішення власника 98 % пакету був на практиці відсутній, дивіденди, виплачувались мінімальні або, у більшості випадків – реінвестувалися. Тому, враховуючи, що у законопроекті закладений досить цивілізований варіант ціноутворення акцій до обов’язкового продажу, є шанс отримати хоч якісь реальні кошти за свої акції.

Спрощується життя для регулятора, менше скарг, проблем із звітністю, контролем за діяльністю та функціонуванням акціонерних товариств.

Друге. Хто програє? Якщо говорити стратегічно – програє ринок, ринкові інститути (починаючи від торговців і закінчуючи біржами), виведення з лістингу бірж, активів інвестиційних компаній, торгівців, акцій безумовно цікавих та успішних компаній вплине негативно на  результати їх діяльності. Але, якщо говорити в масштабах країни, то прийняття даного законопроекту поставить крапку у так званій «народній приватизації», коли широкі маси трудящих, формально, раз в рік, мали можливість хоча б побачитись із фактичним власником чи їх представниками на зборах акціонерів, покричати-пошуміти, висловити своє незадоволення яке водночас жодного впливу на прийняття власником рішення не мало. Але, при цьому була формальна ілюзія впливу на прийняття стратегічних рішень дрібними акціонерами. Та час гри в демократію закінчився, наступають суворі капіталістичні будні з централізацією і капіталізацією, жорсткою вертикаллю прийняття і виконання менеджерських рішень де не має часу на ілюзорні демократичні ігри.

Просмотров: 1681, сегодня — 0
Следить за новыми комментариями

Коментарі - 13

+
0
Anko
Anko
12 березня 2013, 21:26
#
Пришла хана укр. фондовому рынку.
+
0
Михаил Непран
Михаил Непран
12 березня 2013, 21:27
#
Пипец подкрался незаметно
+
0
Anko
Anko
12 березня 2013, 21:31
#
«В рамках объединения компаний Gainsfort on-line, iTrader и БД «Открытие» на базе ТОВ «НЕТТРЕЙДЕР УКРАИНА» сайты всех трех компаний в ближайшее время переедут на один общий адрес www.nettrader.com.ua» — первые грачи полетели.
+
+7
yarg
yarg
12 березня 2013, 21:47
#
Не соглашусь.
Каким образом от этого проиграет рынок? Какое отношение к рынку имели 2-3 % акций, распыленных среди нескольких сотен акционеров (давно забывших что они акционеры)? дивидендов по этим акциям — никаких, рыночная цена — понятие чисто условное (ни доходов ни возможности на что-то влиять эти «акции» все равно не давали)
наоборот — рынок очистится от псевдорыночной шелухи.
с каких это пор рынок акций стал « илюзорными демократическими играми», противоречащими «суровым капиталистическим будням»? Наоборот — чем быстрее наш рынок уйдет от торговли двумя-тремя процентами акций азовстали (польза от которых чисто виртуальная — развлечение скучающим брокерам) — тем лучше.
+
0
Anko
Anko
12 березня 2013, 21:55
#
Какой смысл мне как миноритарию держать пару акций, если толстый дядя в любой момент, когда захочет, воспользуется правом принудительного выкупа и нарисует перед этим любую цену на свои акции, чтобы ввкупить их как можно дешевле? А среди миноритариев много и ПИФов. Рынок не любит никаких ограничений, поинтересуйтесь реакцией торговцев на УБ в первую попытку принятия этого закона.
+
+12
yarg
yarg
12 березня 2013, 22:07
#
Торговцы просто понимают, что им торговать нечем будет. и нынешняя их фиктивная активность прекратится. Подойдем к вопросу честно — большая часть акций на нашем рынке — это фикции. Отрыжки приватизации. Они не приносят ни участия в управлении ни дивидендов. Их курс, который торговцы пытаются связывать то с макроэкономическими показателями Украины, то с безработицей в США — абсолютно выдуман. Давно пора эту возню прекратить.
+
0
Anko
Anko
12 березня 2013, 22:59
#
Согласен, что рынок у нас в «зачаточном» состоянии. Вопрос был, ухудшит ли норма о принудлительном выкупе акций его положение или нет. Мое мнение — прибьет к полу.
+
+11
yarg
yarg
12 березня 2013, 23:33
#
Есть изначальная проблема — на нашем рынке нечем торговать. на нем нет нормальных новых размещений. На нем десяток брокеров возятся с «отрыжкой приватизации» — пакетами в несколько процентов акций облэнерно, меткомбинатов и т.п. При этом у всех этих обьектов есть мощные мажоритарные акционеры, получающие доход с предприятий не через механизм дивидендов, никак не заинтересованные в росте курса акций и т.п. Таким образом стандартный механизм фондового рынка у нас поставлен с ног на голову. У нас рынок интересен не эмитентам и инвесторам — а только брокерам. Но их одних — никак не достаточно (что мы собственно и наблюдаем).
Отсюда вывод. рынок — вычистить. эрзац-акции-убрать. и с чистого листа запускать новый рынок. Возможно — начав с перетягивания с европейских площадок разместившихся там новый украинских эмитентов.
+
0
Anko
Anko
12 березня 2013, 23:47
#
Допустим, нац. комиссия разрешила двойной листинг акций эмитентов, которые прошли IPO в Лондоне или Варшаве, и что это даст укр. ФР?
+
+7
yarg
yarg
12 березня 2013, 23:55
#
Будет чем торговать. будут акции, владельцы которых заинтересованы в росте курса, заинтересованы в выплате дивидендов. А что сейчас? Есть завод НПО им. Фрунзе. 95 % акций у Фирташа, 5 % — размазаны по рынку. Какая разница Фирташу сколько стоят эти акции? да никакой. они вообще к цене завода отношения не имеют. И понятие «капитализация» — базовое для фондового рынка — у нас мало кого интересует. дивиденды если и платятся, то чисто символически. Прибыль забирается через оффшоры, трансфертные цены и т.п. Фактически это пародия на акции. А брокеры развлекаются и строят прогнозы «динамики курса в зависимости от макроэкономических показателей» :)
Прийдут реальные акции — будет торговля и будет рынок. нет — значит нет.
+
0
Anko
Anko
13 березня 2013, 0:00
#
Представляю, веселая будет торговля, оценивать график эмитента и прогнозировать курс евро/гривна или злотый/гривна, т.к. выход из бумаги будет то в гривну.
Текущую ситуацию вы описываете верно, согласен. У нас разные оценки нормы о принудительном выкупе и потенциале двойного листинга. Благодарю за дискуссию.
+
0
Dreamer
Dreamer
12 березня 2013, 23:37
#
И шо, что-то в головах изменилось? Нет. По прежнему всё в свою кубышку, авось пронесет. Не пронесет.
+
+14
Donkey
Donkey
13 березня 2013, 7:03
#
Рано или поздно пронесет кровавым поносом
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися