Мінфін - Курси валют України

Встановити
nepran
Михаил Непран
Зареєстрований:
13 липня 2011

Останній раз був на сайті:
18 серпня 2022 о 15:43
Підписчики (41):
naf422
naf422
GRAFOLEG
GRAFOLEG
Херсон
maestromaestro
maestromaestro
тернополь
rudaka
rudaka
infopotok
infopotok
54 года, Киев
indagame
IndaGame Games
34 года, Киев
ellenkaz
ellenkaz
24 года, Киев
voronov
voronov
inner
inner
veyricewatch
Любим Карпец
41 год
sorochan
sorochan
kornellio
Роман Корнилюк
38 лет, Київ
всі підписчики
бизнес-аналитик
20 грудня 2012, 13:51

Про рейтинги та страшилки аналітиків

«Прощай, Moody's: инвесторы больше не доверяют мнению рейтинговых агентств. Трейдеры на мировом рынке облигаций все чаще не берут во внимание рейтинги крупнейших агентств, например Moody's или Standard & Poor's, и, более того, часто поступаю диаметрально противоположным образом, чем им рекомендуют агентства, пишет Лента.ру»


Цікаву інформацію розмістив рідний Мінфін. Ці відомості навіяли на певні роздуми про роботу як рейтингових агентств, так і аналітичних центрів, та й, взагалі, аналітиків. Не хочу повторювати про що вже неодноразово писали — про роль та місце рейтингових агентств в кризі 2008 року, про переродження ролі та функцій агентств з інструменту для інвесторів в гравця геополітики

Подивимося на українські реалії.

Коли 2005 року завдяки енергії та наполегливості Олександра Гінзбурга з’явилося перше рейтингове агентство «Кредит рейтинг», то це була «бомба» на фінансовому ринку. Скільки суперечок, звинувачень, судів, скарг до прокуратури Антимонопольного комітету, СБУ та всіх можливих органів влади, мабуть, не було за всю історію ринку, та й навряд чи буде. Супротив та звинувачення в монополізмі об’єктивно мали місце, та підтримка на вулиці Грушевського дала можливість агентству повноцінно запрацювати, а постать Гінзбурга набула просто демонічної сили. Навіть затьмаривши на певний час постать Івченка В. А. Як послухати тоді учасників ринку, то всі проблеми були виключно із-за монопольного становища «Кредит-Рейтингу».

Пройшов час, змінилася команда на Грушевського, порушили монополію, зараз 6 уповноважених українських та 3 міжнародних агентства присвоюють рейтинги по окремих позиціях.

Чи стало від цього краще? Чи вони мають більше довіри? Чи десь їх оцінка використовується при прийнятті рішень? Чи їх висновки мають такий резонанс, як міжнародних агентств по Греції чи Іспанії?

Хоча з іншої сторони може воно й до кращого, менше довіряти комусь, а більше вивчати ситуацію самостійно, більш виваженого та об’єктивно приймати рішення.

Тим більше, що всі ці схеми, методики по яким проходить оцінка, по яким працюють аналітики, часто носять схоластичний характер. А в намаганні попередити можливі збитки, по моєму, аналітики часто змагаються у тому, хто видасть біль негативний прогноз, і у кого сценарій майбутнього буде більш апокаліптичний.

Влітку була в мене дискусія з Ігорем Мазепою, власником Concorde Capital, з приводу вартості долара на 2012 року. Мій прогноз був 8-8.5, максимум під 9 грн. Ігорь вважав, що ціна зеленого будет — 10-12 грн за долар, а то й 14 грн називали його колеги торговці та їх аналітики. Так що Ігоре, де шампанське?)

А другий колега, який працює на західні ринки, пророчив дефолт на кінець року. На моє запитання, чим викликаний такий песимістичний прогноз він послався на думку західних аналітиків, які оцінювали стан економіки України по ситуації з бізнесом Ахметова. Мовляв, якщо проблеми в нього, то об’єктивно проблеми в Україні. Оригінальний підхід.

Та все ж реальне життя набагато складніше та багатогранніше ніж будь-які схеми чи методики. А рейтингові агентства мабуть будуть мати попит, коли буде в них реальна необхідність, коли платить за їх послугу буде не продавець, а покупець того активу, який вони оцінюють, тільки тоді можна надіятися на об’єктивність.

Та все ж таки життя набагато складніше будь-яких схем та методик!

Переглядів: 1740, сегодня — 0
Стежити за новими коментарями

Коментарі - 17

+
+3
Anko
Anko
20 грудня 2012, 14:13
#
Среднегодовые прогнозы давать легко. Михаил, озвучьте пронозы: среднегодовой на 2013г и на декабрь 2013г.
+
+22
Михаил Непран
Михаил Непран
20 грудня 2012, 14:24
#
А это уже консалтинговые услуги
+
+5
Anko
Anko
20 грудня 2012, 15:43
#
Классный ответ, так и запишим — «не знает»…
А если бы вы проиграли спор с Мазепой, наверняка бы это этого блога не было…
+
0
Михаил Непран
Михаил Непран
20 грудня 2012, 15:46
#
Знает а если бы я проиграл, то пришлось бы мне шампанское выставлять и блог другого содержания писать
+
0
VictorS
VictorS
20 грудня 2012, 15:16
#
За рулем сидить особа і тримає курс. Тільки от питання: куди? І чи довго вона зможе втримати цей самий курс? Як сказав В. Пинзеник, в Україні взагалі немає ніякого валютного курсу. А це вам не просто особа, а професор економіки. Професор з однією буквою «ф».
+
0
Михаил Непран
Михаил Непран
20 грудня 2012, 15:49
#
Віктор Михайлович людина емоційна, вам нагадати його відомий лист Ю Тимошенко про неминучий дефолт? тим більше він зараз в опозиції, йому за посадою треба критикувати!
+
0
VictorS
VictorS
21 грудня 2012, 6:56
#
Так таки так. Проте, він же розуміє, що потім його звинуватять в усіх гріхах. Тому він все ж досить обережно висловлюється на цю тему.
Караще почитайте ось це: www.rosbalt.ru/ukraina/2012/12/20/1074163.html
+
0
igor75
igor75
20 грудня 2012, 18:01
#
З посліднім реченням статті я повністю згідний, але треба розуміти, що всі так звані пророки і єксперти судять і мислять в силу свого знання і розуму. Подруге треба враховувати степінь їх інтересів і зацікавленность в прогнозах. Багато хто з цих пророків і експертів воду мутить спецом!!!
+
0
Михаил Непран
Михаил Непран
20 грудня 2012, 19:15
#
Не просто спецом, а інколи складається враження, чим страшниіше тим краще. хоча й преса унас любить страшилки. Та й політики грішать цим ділом. Здається Яценюк ще рік назад страхав курсом 12-14 грвн.
+
+7
Валентина Лаврененко
Валентина Лаврененко
20 грудня 2012, 20:23
#
Экономика, как и медицина, — наука неточная...:):):)
А, если серьезно, ну Вы же сами понимаете, что курс доллара в Украине — категория не экономическая. В таких условиях не может быть реальных прогнозов, реальных рейтингов. Соответственно, нельзя оценивать аналитиков и экспертов по качеству их прогнозов относительно доллара… Тут как в анекдоте о женской логике — угадал/не угадал...:)
+
0
Михаил Непран
Михаил Непран
20 грудня 2012, 20:40
#
Так я вже не один раз говорив-у нас курс не макроекономічний показник, а фетиш, показник що в країні все стабільно, все ок. Зрозуміло, що треба долар відпускати, що дефляція страшан річ для економіки, легка інфляція тільки «розігрія» економіку, як любив говорити мій колега по Мінекономіки Л.В Мінін. Але! Але варто трохи похтнутися, як зразу почнеться реакція, особливо в імпортерів, і по всій цепочці ріст цін, як зразу піднімуть з розрахунку що долар виросте.
+
0
oasz
oasz
20 грудня 2012, 21:44
#
Как обычно, начинаем за одно, а все заканчивается курсом зеленки и горе прогнозами по его росту :-) Все эти рейтинги чушь и прогнозы курса зеленки и тд на основе общепринятых в мире методик его расчета и прогноза тоже чушь.
+
0
Михаил Непран
Михаил Непран
20 грудня 2012, 21:57
#
Ну прям папаша Мюллер-Штирлиц, не верьте никому, только мне !!!
+
0
oasz
oasz
21 грудня 2012, 19:00
#
Да нет, такого я не говорил, не фантазируйте:-). Хотя я чаще делаю верные прогнозы, конечно не бесплатно:-). А дело в том, что пока в нашей стране такие вещи формализовать невозможно. Это то, что я хотел сказать.
+
0
Михаил Непран
Михаил Непран
20 грудня 2012, 21:59
#
Да и методики общемировые нам не подходят! мы же феномен, по всем общемировым раскладам давно должны были грохнуться! а все как то держимся!
+
0
oasz
oasz
21 грудня 2012, 19:06
#
Думаю, что мы не феномен. Обычная ситуация для развивающейся страны.
+
0
RaSvet
RaSvet
21 грудня 2012, 11:08
#
worldcrisis.ru/crisis/1051585
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися