Мінфін - Курси валют України

Встановити
1 травня 2022, 16:39

Рівень непрацюючих кредитів у банках може перевищити 50%

Через війну українські банки втратили щонайменше 50% надходжень за кредитами. Понад дві третини — борги бізнесу. Таку оцінку підтверджують джерела Forbes у Нацбанку України.

NPL, непрацюючі кредити, кредит у банку, втрати через війну, бізнес
фото: inventure.com.ua

Бізнес не має можливості повертати кредити

Через воєнні дії 173 українських заводи та підприємства зазнали руйнувань, свідчать дані Мінекономіки та КSE Institute станом на 26 квітня. Втрати — майже $10 млрд. Майно чи інші активи втратили 43% великих компаній, говорять у Європейській Бізнес Асоціації із посиланням на своє опитування.

Читайте також: Приватбанк порахував втрати через війну. Поки що у «плюсі»

Бізнес, що втратив доходи, не має змоги повертати кредити.

На кінець березня, за даними НБУ, обсяг кредитів в банках складав 1 трлн грн. Банки вже втратили від 50% до 70% грошових потоків за кредитами, порахували в Центрі економічної стратегії. Потенційні збитки, якщо керуватись оцінками ЦЕС, — щонайменше 500 млрд грн, або удвічі більше сумарного капіталу всієї банківської системи.

«Ми очікуємо, що рівень NPL (непрацюючих кредитів — ред.) може перевищити 50%», — підтверджує оцінки аналітиків високопосадовець вертикалі банківського нагляду НБУ. Для ілюстрації він нагадує про зруйнований завод «Азовсталь» в Маріуполі, пошкоджені новобудови в Бучі, Ірпені, Гостомелі та Ворзелі.

Читайте також: monobank порахував збитки через війну

Нагадаємо, що за даними НБУ, станом на 1 квітня 2022 року з 69 платоспроможних банків 44 банки були прибутковими та отримали чистий прибуток у розмірі 5,85 млрд грн, 25 — збитковими (зі збитком 6,01 млрд грн).

Коментарі - 8

+
0
ROMA KOMA
ROMA KOMA
1 травня 2022, 21:49
#
Пузир надули і …
+
+56
rredrred
rredrred
1 травня 2022, 22:03
#
Ні скоріш за все у цей показник увійшли не реально постраждавші, а ті «не патріоти країни» що користються ситуацією форс-мажору. бариг нажаль багато.
яскравий приклад: подивіться як заробітчани, і навіть призовного віку, першими за кордон як біженці кинулися із франківська, закарпаття, … де навіть не знають як стріляє яка зброя, тягнуть тепер бляхи, та додатково здають за шалені кошти своє житло реальним біженцям з харкова, маріуполя, краматорська, … бо далеко не виїзджають хвилюючись за чоловіків на фронті
дуже прикро, що серед українців так багато ганьби живе, яка називає себе українцями
+
0
bublik
bublik
2 травня 2022, 1:04
#
А чому ви перекладаєте вину держави на населення західної України? Це населення західної України розікрало країну, землі, знищило армію, наплодило олігархів, пригріло терористичний московський патріархат і т.д. Звісно повтікали, а їм чекати поки будуть стріляти? Кожен думає за свою сім'ю і нікому нічого не винен! З нерухомістю по завищених цінах згідний абсолютно, це дуже не гарно. Але за ради справедливості таких п«д»расів не так й багато, переважна частина переселенців проживають безкоштовно, тому що то родичі, друзі, друзі друзів, друзі родичів і т.д.
+
+13
rredrred
rredrred
2 травня 2022, 9:12
#
Тому що ці а-ля біженці мені особисто телефонують навіть на фронт із одним єдиним проханням допомогти їм там отримати статус на постійній основі із майбутнім отриманям паспорту Німеччини, Данії, … та потім з іншим питанням, як їм гарантовано отримувати кошти від реальних біженців за оренду
я на форумі ніколи не пишу не підтверджені факти, наприклад моя дружина відмовилась виїзджати за кордон та знаходиться під бомбуванням у населеному пункті 20 км від фронту бо я з дітьми на фронті. оце приклад думки про сімю та батьківщину
+
0
bublik
bublik
2 травня 2022, 10:11
#
Ви наводите якісь одиничні приклади і спираєте це на всю західну Україну. Ніхто з західної України нікуди не виїхав, в основному це були жінки з дітьми, але 90% протягом квітня повернулись. Звичайно є приклади, що дивного. В мене більша частина знайомих з Києва виїхала й кажуть що не повернуться, а на західній Україні всі на місці.
+
0
bublik
bublik
2 травня 2022, 1:27
#
І крім того знаю випадків коли переселенці носом крутили бо потрібно піч топити і готові дрова наколоті аж за 10 метрів нести, чи чоловіків здорових київських які своїх дружин відправили в Польшу, а собі заказали повій на тиждень і бухла в той час місцеві порізали всю свою живність й безкоштовно на фронт відправили. Тому не потрібно на західну Україну гнати! Всі роблять згідно своїх можливостей, совісті й виховання. А п«дарас»в всюди вистачає й на західній Україні їх точно найменьше!
+
+13
rredrred
rredrred
2 травня 2022, 9:21
#
Якщо вважаєте що я неправий, то покажіть хоч один приклад коли бляху приганяють наприклад до Оріхова на запоріжжі де фронт, чомусь тільки на західній думають про гаманешь під час війни. сором втратили
+
0
bublik
bublik
2 травня 2022, 9:56
#
А ви ці питання задайте владі. Чому в березні ВР прийняла, а потім відмінила закон який доозволив 2 тижні вивозити необмежені суми готівки. Для кого він був прийнятий? Чому влада дозволила ввозити в військовий час авто без мита, без верхньої планки по ціні, без прописаного гарантованого попадання ввезених авто на фронт, тоді коли 95% чоловіків не виїздні взагалі. В мене кілька знайомих до війни ганяли авто, так от ніхто із них цим законом не користується, тому що хто на війні а хто не виїздний. Я думаю цей закон прийнятий під вузьке коло конкретних людей, а не для країни чи для фронту.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися