Мінфін - Курси валют України

Встановити
21 вересня 2020, 8:36

Засновник Duty Free віддав на благодійність більше $8 мільярдів — це майже весь його статок

Мільярдер і співзасновник компанії Duty Free Shoppers Чак Фіні офіційно став банкрутом після того, як віддав майже всі свої гроші на благодійність. За останні 40 років він анонімно перерахував благодійним організаціям, університетам і фондам більше $8 мільярдів. Про це пише Forbes.

Мільярдер і співзасновник компанії Duty Free Shoppers Чак Фіні офіційно став банкрутом після того, як віддав майже всі свої гроші на благодійність.
Фото: maximum.fm

Чак Фін та благодійність

Ще в 2012 році він вирішив виділити на пенсію собі і дружині близько $2 мільйонів, а решту коштів ─ роздати. Разом з дружиною колишній мільярдер живе в скромній «студентській» квартирці в Сан-Франциско.

За час своєї меценатської діяльності чоловік вплинув на життя людей по всьому світу. Він жертвував кошти для того, щоб повернути мир в Північну Ірландію, поліпшити систему охорони здоров'я В'єтнаму і перетворив безлюдний острів Рузвельта в високотехнологічний центр.

Читайте також: Уоррен Баффетт пожертвував чергові $3 мільярди на благодійність

Найбільше коштів, майже $1 мільярд, Фіні віддав своїй альма-матер — Корнельському університету. Ще $2,7 мільярда пішли на інші навчальні заклади, понад $870 мільйонів — на підтримку прав людини та соціальні зміни, $62 мільйони — на різні грантові програми, які, в тому числі, боролись за скасування смертної кари в США.

Передісторія

Чак Фіні почав розвивати мережу магазинів безмитної торгівлі Duty Free Shoppers ще з кінця 50-х років. Таємно він передав свою частку в компанії фонду Atlantic Philanthropies, через який і віддавав гроші на благодійність анонімно.

Читайте також: Індійський мільярдер пожертвував на благодійність 7,5 мільярда

В кінці 90-х він продав свою частку в Duty Free, через що він був змушений розкрити свої фінансові операції — тоді світ і дізнався про його благодійну діяльність. Forbes навіть назвав Фіні Джеймсом Бондом від благодійності.

Меценат зазначає — «веселіше віддавати, поки ти живий, ніж коли ти вже мертвий».

«Ми багато чому навчилися. Деякі речі ми зробили б інакше, але я дуже задоволений. Я відчуваю себе дуже добре, завершивши свою вахту. Я вдячний всім, хто приєднався до нас в цій подорожі. А тим, хто цікавиться, як це ー жити віддаючи ー спробуйте, вам сподобається», — підсумував свою діяльність Фіні.

Коментарі - 7

+
+75
SergS7
SergS7
21 вересня 2020, 9:17
#
Чекаємо отвєточку від наших мільярдерів
+
+15
Y. D.
Y. D.
21 вересня 2020, 9:38
#
Вот почему никто такой «charity challenge» дальше не передает, в отличии от «ice bucket challenge»))
+
+15
TAN72
TAN72
21 вересня 2020, 9:52
#
Так ёпт, каждый вечер телеканал Украина,о хазяине хвальбу разносит.
+
+15
Danconia
Danconia
21 вересня 2020, 11:22
#
Наши будут просить положить в могилу всё что нахапали и заборчик повыше вокруг могилки
+
0
AlSaher
AlSaher
21 вересня 2020, 11:36
#
100%
+
+30
Sergio25
Sergio25
21 вересня 2020, 11:49
#
Наши занимаются благотворительностью только для себя и своих родственников. Сами при этом иногда бомжи, по декларации...
+
+74
Sunline
Sunline
21 вересня 2020, 10:48
#
Побольше бы таких людей и мир бы существенно поменялся в лучшую сторону!
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися