Мінфін - Курси валют України

Встановити
6 липня 2020, 7:24

Що буде з курсом долара, поки шукають ногового голову НБУ

Якщо ситуація з призначенням голови НБУ почне розхитуватися, депутати почнуть робити гучні політичні заяви, а Кабмін, Мінфін, НБУ і президент не знайдуть єдиного бачення шляхів виходу з кризи, стабільність гривні опиниться під загрозою.

Минулого тижня на поведінку валютного ринку впливало 3 основних фактори:

1) кінець місяця, кварталу і півріччя;

2) завершення періоду головних розпродажів валюти Нафтогазом під розрахунки з бюджетом;

3) гучна і несподівана відставка голови НБУ Якова Смолія. Ця подія розбурхала не тільки український політикум та бізнес, але і наших міжнародних партнерів та кредиторів. А також призвела до серйозних коливань курсу 2-го липня.

Читайте також: Мітинги, долар за 30 і друкарський верстат. Смолій назвав причину свого відходу

Лише завдяки масованому розпродажу долара в четвер, 2-го числа, Нацбанком і Укргазбанком (продавав, за чутками, залишки валюти Нафтогазу) — паніка на торгах була частково погашена і котирування долара в п'ятницю просіли.

У числі постраждалих опинилися не тільки бізнес і населення, але і Мінфін України. Розміщення 12-річних боргових паперів України на $ 1,750 млрд, що вже фактично відбулося, в результаті було зірвано і бюджет не отримав близько $1 млрд.

Читайте також: Україна скасувала розміщення євробондів на $1,75 мільярда після відставки голови НБУ

На цьому тлі якось досить скромно виглядали покупки валюти «дочками» іноземних компаній під репатріацію дивідендів. Хоча, зазвичай, це суттєво впливає на зростання котирувань.

Зате повною мірою зіграв нерезидентський фактор. Іноземці, налякані зміною керівництва Нацбанку, почали панічно купувати валюту. Це підняло котирування долара до рівнів 27,22/27,25 гривень до вечора 2 липня.

Лише завдяки активним інтервенціям регулятора, ажіотаж частково вдалося погасити. Загалом за період з 30 червня до 3 липня безготівковий долар зріс лише на 42 копійки — з 26,68/26,71 до 27,10/27,13 гривень. На готівковому ринку курс його продажу ввечері 3 липня перебував у межах коридору 27,03-27,14. Хоча стрибок курсу майже в півгривні за такий короткий період часу — явно тривожний дзвіночок для бізнесу та населення.

Поведінка регулятора на торгах змінилася. Ще 30 червня НБУ купив на торгах $169,8 млн (викуповував за 26,66-26,67 гривень). Але вже 2 липня, щоб погасити паніку, був змушений продати $150,90 млн з цієї суми. Щоправда, вже за 27,15 і за 27,20 гривень. Заробив НБУ на цьому не менше 72,43 млн гривень, але основною метою було стримування ажіотажу на міжбанку. Для проведення усіх своїх операцій регулятор використовував інтервенції за єдиним курсом через Matching.

Головна інтрига найближчих днів — хто стане новим головою Нацбанку. Поки що роль в. о. голови регулятора буде виконувати перший заступник голови правління НБУ Катерина Рожкова. Кандидатів на цю посаду багато. Від того, хто посяде це крісло найближчим часом, рівня його професіоналізму, ділової репутації, дипломатичності і поглядів на грошово-кредитну та валютну політику Нацбанку, багато в чому залежить майбутнє української економіки та добробут громадян.

Читайте також: Шевченко vs Лавренчук: Рейтинг претендентів на посаду голови НБУ від читачів «Мінфіну»

Що буде з валютним ринком 6-10 липня

На міжбанківський курс і поведінку учасників торгів впливатимуть:

1) Кадрові рішення щодо голови НБУ.

Хто б не прийшов на цю посаду, проблеми економіки країни нікуди не поділися. Більше того, негативні показники наростають. Новий голова повинен буде швидко приймати як кадрові рішення (в межах своїх повноважень), так і змінювати політику регулятора в частині грошово-кредитної і валютної політики. Від рівня його професійної підготовки, наявності у нього команди однодумців, вміння знаходити спільну мову з міжнародними партнерами і з місцевою політичною та економічною елітою, а також поглядів на модель подальшого розвитку самого НБУ і банківської системи — фактично і буде багато в чому залежати успішність основних фінансових показників країни. Якщо процес з вибором керівника цього відомства затягнеться у часі, це завдасть істотної шкоди як самій економіці, так і іміджу держави;

Читайте також: Депутати хочуть змінити голову НБУ: хто прийде після Смолія

2) Господарська діяльність клієнтів. Інтервенції Нацбанку.

Великого попиту на валюту в умовах загального застою в українській економіці зараз немає. Дефіцит гривні не дозволяє більшості з ще працюючих клієнтів-імпортерів активно скуповувати валюту на міжбанку. Тому істотного тиску на курс з боку реального сектора не буде.

Але якщо ситуація навколо голови НБУ почне розхитуватися, депутати стануть робити гучні політичні заяви, а Кабмін, Мінфін, НБУ і президент не знайдуть єдиного бачення шляхів виходу з кризи, стабільність гривні опиниться під загрозою. Це спровокує подальше зростання попиту на валюту на всіх сегментах ринку — від міжбанку до обмінників.

Основна частина експортерів вже витратила отримані в кінці червня відшкодування ПДВ. Тепер їм необхідна гривня для поточної роботи. Але зростання курсу останніх днів провокує їх притримувати валютну виручку, що періодично призводить до ситуативних перекосів попиту і пропозиції на міжбанку не на користь гривні.

Якщо НБУ оперативно погасить хвилювання ринку і забезпечить своїми інтервенціями певне зміцнення позицій гривні, це простимулює експортерів до збільшення продажу валютної виручки. Національна валюта отримає підтримку в коротко- і середньостроковій перспективі.

Якщо ж НБУ несвоєчасно або не в повному обсязі гаситиме валютні коливання, це призведе до зростання напруги на валютному ринку і спрацює проти гривні.

Частково на поведінку міжбанку в понеділок вплине і завершення святкування Дня Незалежності в США. Вже з минулої п'ятниці американські банки, інвестори і партнери українських компаній були малоактивні. Тому наші клієнти частково перенесли на понеділок свої операції в доларах США. Це збільшить обсяги операцій з американською валютою на міжбанку 6-го червня;

3) Первинний і вторинний ринок ОВДП, поведінка нерезидентів.

Останні події з відставкою Якова Смолія вплинуть на ринок облігацій. А ситуація зі скасуванням розміщення євробондів на $1,750 млрд загрожує істотним ударом по новим випускам ОВДП. Іноземці і так поступово виходили з наших гривневих паперів у міру їх погашення. Після цих подій і зовсім навряд чи будуть готові найближчим часом активно їх купувати.

Якщо події навколо Нацбанку отримають негативне продовження, іноземці почнуть масове скидання облігацій на вторинному ринку. Це може суттєво підірвати валютний ринок. Станом на 3.07.2020 їх гривневий портфель становить близько 96 млрд, або близько $3,5 млрд за поточним ринковим курсом.

Виходячи з реалій, що склалися, «Мінфін» прогнозує певний тиск на міжбанк з боку нерезидентів, що виходять з ОВДП. А також передбачає, що основними покупцями нових облігацій найближчим часом будуть тільки держбанки і частина великих банків з вітчизняним капіталом.

Крім того, це призведе до уповільнення темпів зниження дохідності за випусками гривневих облігацій, що знову розміщуються, чого так активно домагається Мінфін України;

Дивіться також: Відставка Смолія і долар за 40: паніка або реальність (відео)

4) Поведінка готівкового ринку, дії спекулянтів і ліквідність у банківській системі.

Готівковий ринок може стати каталізатором валютних стрибків курсу в тому разі, якщо події навколо НБУ продовжать бути негативними. Тоді населення знову почне панікувати за сценарієм березня цього року. Але поки що ринок залишається заручником поведінки міжбанку і своєї особливої гри не веде.

Спекулянти продовжать цього тижня працювати на міжбанку у форматі «у дві сторони», граючи на різниці готівкового та безготівкового курсів. Вони також будуть намагатися активно «розгойдати» курс за найменшої можливості .

Ліквідність у банківській системі. Ліквідність зараз залишається на прийнятному рівні та забезпечується як за рахунок самих залишків на коррахунках банків, так і за рахунок розміщення ними частини своїх коштів у депозитні сертифікати НБУ, а також проведення Нацбанком щотижневих тендерів з рефінансування і погашення попередніх випусків ОВДП.

«Мінфін» прогнозує на цей тиждень коливання залишків на коррахунках банків у межах від 40 до 56 млрд гривень. При цьому вони будуть розподілені між банками дуже нерівномірно. Більшість дрібних і середніх фінустанов продовжать відчувати дефіцит гривні.

Прогноз міжбанківського і готівкового курсів на 6-10 липня

На міжбанку. Через періодичні перекоси попиту і пропозиції валюти на торгах — інтервенції Нацбанку та його цінники залишаться головним курсовим орієнтиром для всіх учасників ринку.

За прогнозами «Мінфіну», курс долара на міжбанку в період з 6 до 10 липня буде перебувати в межах коридору 26,85-27,45 гривень.

Обсяги операцій на торгах складуть:

У понеділок - середу в межах $220-260 млн при здійсненні до 520-660 угод;

У четвер — п'ятницю — активність поступово почне знижуватися і спрацює фактор закінчення тижня. За розрахунками «Мінфіну» обсяги операцій в ці дні складуть до $ 180-200 млн при здійсненні до 450-480 угод.

Готівковий ринок:

Котирування обмінників будуть орієнтуватися на реальний обсяг попиту і пропозиції з боку населення, але з постійною оглядкою на курсовий тренд на міжбанку. З огляду на нестабільність ситуації — це призведе до частої зміни цінників обмінників протягом дня.

Обмінники будуть працювати в режимі «з обороту» з періодичним розширенням спреду в межах до 20-35 копійок за доларом, 25-45 копійок — за євро і 0,004-0,015 гривень по рублю.

«Мінфін» прогнозує коридор з готівкового долара на 6-10 липня в обмінниках фінкомпаній в межах 26,70 — 27,45 гривень, а в банках 26,70-27,50 гривень. Розширення коридору пов'язано з нестабільністю настроїв валютного ринку після подій, пов'язаних зі зміною керівництва Нацбанку.

Коментарі - 2

+
+17
Патріот України
Патріот України
6 липня 2020, 9:58
#
Зараз толкового прогнозу не може бути. Багато слова ЯКЩО.
+
+13
QGS
QGS
6 липня 2020, 11:37
#
Ниже 27 не будет, мой Коридор 27.00 27.50;)
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися