Мінфін - Курси валют України

Встановити
3 червня 2020, 17:20

Кредити для МСБ: вихід з коронакризи

На сьогодні ТАС24 Бізнес може запропонувати пільгове кредитування в рамках програми «5-7-9» з можливістю компенсації частини відсотків з державного бюджету. З іншими проектами, наприклад, Європейськими фондами, Таскомбанк поки не співпрацює, оскільки вони більшою мірою спрямовані на інвестиційні програми з держбанками.

Бізнес може отримати фінансування під інвестиційні проекти, а також для розвитку. Максимальна сума інвестиційних кредитів – до 3 млн грн, а під оборотні кошти – 25% від основного інвестиційного проекту, що в наших реаліях достатня сума для розвитку МСБ. Як це працює? Наприклад, Таскомбанк може надати відразу два кредити: один на інвестицію, наприклад, 1 млн грн, і другий – до 250 тис грн – на поповнення оборотних коштів, щоб цей інвестиційний проект почав працювати.

Найбільшим попитом кредити за програмою «5-7-9» користуються серед підприємств, які працюють в торгівлі, оскільки цей сегмент домінує на сьогодні в Україні – майже 60% ринку займає роздрібна та оптова торгівля. В першу чергу такий бізнес потребує інвестицій для створення нових торгових точок. Також за кредитами звертаються виробники, наприклад, на закупівлю нового обладнання, і аграрії потребують коштів для купівлі транспорту і техніки.

Основні вимоги до позичальників: виручка до 100 млн грн на рік і створення нових робочих місць. Тепер на фінансування можуть розраховувати і стартапи – рішення будемо приймати на підставі наданого бізнес-плану, оскільки інших фінансових показників у клієнта немає, будемо розраховувати можливість фінансування виключно з очікувань ефективності бізнес-проекту.

А ось підприємствам, які найбільше постраждали від карантину, – банк буде приділяти більше уваги для аналізу діяльності. Буде вивчати, чи зможе далі бізнес розвиватися так само успішно, як до карантину: не тільки з точки зору фінансового стану, а й зміни споживчих настроїв. Наприклад, ринок комерційної нерухомості значно просів і, оскільки багато бізнесів за період карантину зрозуміли, що можна успішно вести бізнес віддалено, ринок нерухомості, принаймні, в цьому році, буде недоотримувати доходи.

Якщо говорити про ринок кредитування в цілому, то зараз заявки на кредити почали відновлюватися, хоча відсоток відмови клієнтам залишається на досить високому рівні. У той же час, після кожної кризи настає розквіт. Таскомбанк очікує, що вже до вересня відновимо обсяги кредитування, звичайно, за умови, що не буде другої хвилі карантину.

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися