Мінфін - Курси валют України

Встановити
27 травня 2020, 13:58

Єврокомісія представить план відновлення економіки обсягом 1 трильйон євро

Єврокомісія готує план відновлення економіки блоку обсягом 1 трлн євро, його повинні представити сьогодні, 27 травня. Про це повідомляє «Європейська правда» з посиланням на Euractiv.

Єврокомісія готує план відновлення економіки блоку обсягом 1 трлн євро, його повинні представити сьогодні, 27 травня.
Фото: liga.net

Що відомо

Європейська комісія у серед підготувала план відновлення економіки блоку після кризи, зумовленої пандемією коронавірусу. Він передбачає гранти, позики і гарантії на загальну суму понад 1 трлн євро.

Нагадаємо, в ЄЦБ очікують, що економіка єврозони скоротиться приблизно на 10% в цьому році.

Раніше Єврокомісія прогнозувала зниження ВВП єврозони в 2020 році на 7,75% і після цього зростання на 6,25% у 2021 році.

Читайте також: Коронакриза. Влада ЄС збирається викуповувати акції ключових компаній — ЗМІ

Згідно з прогнозом економіка окремих країн блоку, зокрема Італії, Іспанії і Греції, може впасти більш ніж на 9%.

Відомо, що Єврокомісія вже отримала підтримку Франції та Німеччини щодо  запозичення 500 млрд євро на фінансових ринках для допомоги країнам і секторам економіки, які найбільше постраждали від коронавірусу. З такою ініціативою виступили Еммануель Макрон і Ангела Меркель.

Читайте також: Fitch погіршило прогноз світової економіки на 2020 рік

Ідея, яка викликає найбільший опір деяких країн блоку, полягає в тому, що частину позикових коштів будуть надавати як допомогу, а не позику. Зокрема, проти такого підходу виступили Австрія,Данія, Швеція та Нідерланди.

Раніше повідомлялося

  • Уряди європейських країн ухвалили низку заходів, щоб обмежити збитки від пандемії. Але є більш довгострокові наслідки, кажуть в ЄЦБ. Деякі країни можуть відчувати труднощі з виплатою боргів, що збільшує ризик їх виходу з єврозони. Зокрема, йдеться про Італію.

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися