Мінфін - Курси валют України

Встановити
21 травня 2020, 19:16

Міністр економіки розповів, яка інфляція потрібна Україні

Підстави для зміни прогнозу зниження реального ВВП України у 2020 році на 4,8% поки відсутні, щодо прогнозу курсу гривні та інфляції є розбіжності з Нацбанком. Про це повідомив міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Ігор Петрашко, пише Інтерфакс-Україна.

Підстави для зміни прогнозу зниження реального ВВП України у 2020 році на 4,8% поки відсутні, щодо прогнозу курсу гривні та інфляції є розбіжності з Нацбанком.
Фото: elevatorist.com

«До теперішнього часу ми не оновлюємо макропрогноз. Зараз ми вважаємо, що наші розрахунки мають право збутися. Найголовніше — обсяг ВВП та зайнятість. В цілому поки що ми бачимо, що по ВВП рухаємося в нашому фарватері», – сказав він.

Уточнення макропрогнозу

Петрашко нагадав про існуючу практику уточнення макропрогнозу двічі на рік: оскільки будь-яка його зміна тягне за собою бюджетні зміни, то часті уточнення макропрогнозу недоцільні.

«Поки що ми не вважаємо, що макропрогноз буде іншим. Так, ми думаємо, що будуть деякі нюанси – розбіжності щодо інфляції та курсу гривні. І це не дрібні, а важливі теми, які ми моніторимо», – зазначив міністр.

Курс гривні

Він пояснив, що курс гривні останнім часом помітно зміцнився і зараз знаходиться досить далеко від визначеного в держбюджеті орієнтира – 26,7 грн/$1 проти 29,5 грн/$1.

Інфляція

Щодо інфляції Петрашко ще раз підкреслив, що визначені в урядовому прогнозі 11,6%, на його думку, не несуть загрозу макроекономічній стабільності, проте дозволять розраховувати на більш швидке відновлення економіки.

Читайте також: Інфляція на кінець року наблизиться до 6%. Що буде впливати на ціни — НБУ

За його словами, Нацбанк своєю надмірно жорсткою монетарною політикою на шкоду економіці обмежує інфляцію і прогнозує її за підсумками року на рівні 6%.

Глава Мінекономіки відзначив: якщо буде очевидна помилка з прогнозом інфляції або курсу, то необхідно буде приймати компенсаторні заходи для бюджету.

Нагадаємо

Раніше Нацбанк заявив, що інфляція помірно прискориться і на кінець 2020 року складе 6%. Тобто залишиться в межах цільового діапазону.

У першому кварталі 2021 року, за прогнозом НБУ, інфляція тимчасово вийде за межі цільового діапазону, але потім сповільниться до рівня середньострокової цілі в 5%, де і буде залишатися надалі.

Читайте також: В Мінекономіки розповіли, як будуть виводити економіку з кризи

Утримувати її на такому рівні допоможе як зважена монетарна політика Національного банку, так і більш стримана фіскальна політика після завершення пандемії та відновлення економічної активності.

Кабмін погіршив прогноз по інфляції, зарплаті і зростанню ВВП у раніше опублікованому макроекономічному прогнозі на 2020 рік. Згідно з прогнозом, інфляція на кінець року (грудень до грудня) складе 11,6% (раніше 5,6%).

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися