Мінфін - Курси валют України

Встановити
9 травня 2020, 8:32

Готівковий ринок на травневі свята. Що буде з курсом

За минулий тиждень безготівковий долар подешевшав на міжбанку з 26,95/26,99 до 26,815/26,84 гривень, а в обмінниках увечері 8 травня його можна було спокійно придбати по 26,99 гривень і навіть нижче.

До чинників, які ситуативно зміцнили гривню в період з 4 по 8 травня, можна віднести:

1) продаж валюти НАК «Нафтогаз» на міжбанку;

2) активну здачу доларів і євро населенням в обмінки. Зараз всім потрібна гривня на життя, а доходи громадян різко впали і тому їм доводиться здавати валютні заначки;

3) дефіцит гривні у більшості працюючих в карантин компаній-імпортерів. Різке скорочення надходжень виручки від контрагентів та зростання неплатежів не давали їм активно купувати валюту на торгах.

Всі бізнесмени розуміють, що подібне зміцнення гривні — дуже ситуативне і недовговічне, але не мають ресурсів, щоб активно скуповувати валюту. Банки також не можуть це робити необмежено через норматив валютної позиції.

Тому головним покупцем на міжбанку в такій ситуації продовжує залишатися Нацбанк. Він і в ці дні багато разів виходив з купівлею долара на торги, поступово знижуючи свій цінник з 26,95 гривень (4 травня) до 26,79 гривень (7-го числа).

Дивіться також: Як НБУ поповнює резерви, і скільки в України власної валюти (відео)

А на готівковому ринку обмінки знову стали заручниками поведінки міжбанку і також поступово знижували свої котирування. Намагатися знизити курс прийому в обмінниках фінансисти будуть і в ці три травневі свята, а ось курс продажу вони збережуть на рівнях близьких до котирувань продажу валюти на міжбанку або трохи вище.

Власники обмінників будуть тримати середній рівень спреда між купівлею та продажем по долару, євро і рублю та працювати у форматі «з обороту». Ключовим фактором для них буде реальний попит і пропозиція з боку населення.

Курс валют на 9-11 травня


Котирування готівкового долара будуть у межах коридору: прийом 26,75- 26,99 гривень, продаж 27,00 — 27,15. Спред по долару складе від 15 до 25 копійок.

Можлива ще невелика корекція котирувань в деяких обмінних пунктах на плюс-мінус 3 — 7 копійок до розрахованим «Мінфіном» цінників за рахунок індивідуальних завдань того чи іншого обмінного пункту.

Котирування євро. Ціни на нафту дещо вирівнялися і вже не загрожують новим глобальним обвалом. Визначились і країни ЄС в частині більш-менш узгоджених дій їх центральних банків на валютному та фондовому ринку. А ФРС США вже також стала більш стримано впливати на основні американські ринки. Світ поступово звикає до життя в період карантину та пристосовується. Поліпшилася статистика і по Китаю, який є основним торговим і виробничим партнером як для Америки, так і для Європи.

Все це опосередковано спрацювало на користь стабілізації пари євро / долар на світових ринках і на ці три вихідних в Україні (в США і ЄС їх буде два) — особливих сюрпризів по парі євро / долар не очікується.

Читайте також: Перший тендер. НБУ видав банкам 2,4 мільярда довгострокового фінансування

Тому поки власники українських обмінників будуть орієнтуватися на співвідношення по парі євро / долар станом на вечір 8 травня (близько 1,082-1,087 долара за євро). А у вихідний в Україні понеділок 11 травня (але робочий в Європі і США) — фінансисти проведуть невелику корекцію своїх цінників по євро залежно від того, як поведе себе ця валюта на міжнародному ринку.

За нашими розрахунками в усі три дні вихідних — курс готівкового євро в обмінниках буде у межах коридору: прийом 28,94- 29,20 гривень і продаж 29,34 — 29,51 гривень при спреді від 20 до 40 копійок. Але більшість обмінників фінкомпаній буде виставляти спред по євро навіть вужче — у межах 20 — 25 копійок.

Котирування російського рубля. Ціни на нафту частково стабілізувалися, що внесло хоч якусь ясність в ситуацію з рублем у короткостроковій перспективі. Це дозволить власникам обмінників дещо звузити спред по ньому на травневі свята.

За розрахунками «Мінфіну», в ці три вихідних в обмінниках прийом рубля буде перебувати у межах 0,345-0,354 гривні, а продаж 0,355 — 0,370.

Коментарі - 3

+
0
motoruller
motoruller
10 травня 2020, 17:41
#
Без изменений, валюты в обменках чаще нет чем она есть, соотв население не сдает, а покупает, я лично 3 раза в мес хожу покупать.
Нефтегаз не станет лить млрд дол. на межбанк.

.
+
0
litmax
litmax
11 травня 2020, 12:46
#
Да ладно, смотрю ваши доходы подчас короновируса только выросли раз трижды в месяц за валютой бегаете?? У нас во Франковске и в обменниках и у менял на Новгородской валюты завались и гривны тоже...
+
0
Moneyman
Moneyman
11 травня 2020, 16:15
#
Если бы большинство участников рынка могли с большой точностью предсказать, каждый стал бы чрезвычайно богатым, особенно люди, которые пишут для Minfin.com.ua. Но, очевидно, если бы они были такими богатыми, они бы не писали статьи. По правде говоря, только небольшой процент населения может быть богатым. Консенсусное мнение чаще ошибочно, чем правильно. Таким образом, любые выгоды, которые зарабатывают большинство, более чем отняты у них и переданы меньшинству тех, кто думает сам за себя. Я держу пари, что доллар будет расти, а не падать, на следующей неделе именно потому, что Минфин и многие другие предсказывают, что он будет падать.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися