Мінфін - Курси валют України

Встановити
3 травня 2020, 17:03

Ділова активність у Європі знизилася до 36-річного мінімуму

Індекс ділових настроїв в єврозоні в квітні знизився на 27,2 до 67 пунктів у зв'язку з триваючою пандемією коронавіруса. Про це повідомляє DW з посиланням на заяву Єврокомісії.

Індекс ділових настроїв в єврозоні в квітні знизився на 27,2 до 67 пунктів у зв'язку з триваючою пандемією коронавіруса.
Фото: biz.censor.net.ua

Як погіршилися настрої

За даними комісії, це найбільш значне погіршення протягом одного місяця з 1985 року.

Погіршилися настрої як споживачів, так і у всіх галузях економіки. Найсильніше це виражено у сфері обслуговування і роздрібної торгівлі, які найбільше постраждали від карантину.

У промисловості ділові настрої теж значно знизилися, проте ще не досягли антирекорду під час фінансової кризи 2009 року.

Читайте також: Що потрібно знати бізнесу, щоб пережити кризу. Поради фінансиста Рея Даліо

У країнах єврозони показник барометра найсильніше впав в Нідерландах (-32,6), Іспанії (-26), Німеччини (-19,9) і Франції (-16,3). В Італії через жорсткий локдаун не було можливості провести дослідження.

Читайте також: Консенсус-прогноз. У 2021 році економіка відіграє лише половину карантинних втрат. Гривня подешевшає до 30 грн/$

Як змінилися настрої в Україні

За підсумками березня, щомісячний індекс очікувань ділової активності в Україні знизився на 5,4 б.п. до позначки 45,8. Про це свідчать результати опитування керівників компаній, який Національний банк провів у I кварталі 2020 року.

Найбільш песимістично оцінювали підсумки місяця підприємства сфери послуг.

Представники цього сектора понесли найбільші втрати від карантинних заходів. Їх оцінки щодо обсягу наданих послуг і нових замовлень перебували на рекордно низьких рівнях. Песимістичні очікування переважали і у сфері промисловості.

Читайте також: З якими втратами Україна вийде з кризи

Дещо кращі оцінки були у секторі торгівлі, враховуючи зростаючий попит на споживчі товари першої необхідності (продукти харчування та засоби особистої гігієни), а також можливості досить швидко переорієнтувати бізнесу на альтернативні канали збуту і доставки товарів.

Коментарі - 1

+
+39
Lefert
Lefert
3 травня 2020, 18:24
#
Рекомендую карантин до нового года продлить- на выборах досрочных чтобы сэкономить. Удобно, практично.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися