Мінфін - Курси валют України

Встановити
21 квітня 2020, 7:34

Що втримає гривну від падіння на цьому тижні

Рух курсу на міжбанку на цьому тижні буде різнобічним. Все залежатиме від того, хто в цей момент буде переважати на ринку  — покупці-імпортери чи продавці-експортери.

Курс на міжбанку і в обмінниках у квітні коливався значно менше, ніж в березні. Відносна стабілізація — не тільки заслуга НБУ, який змушений був витратити більше $2 млрд на гасіння валютного ажіотажу. Основна причина зниження тиску на курс — карантин і фактичне закриття міжнародної торгівлі по більшості товарів і послуг.

Туризм, транспортні перевезення, ресторани і багато інших видів бізнесу практично завмерли, зросло безробіття. Це призводить до стискання ринків і скорочення споживання.

Читайте також: Пом'якшення, але не закінчення. 24 квітня Кабмін оголосить, які заходи карантину будуть пом'якшені

Населення понесло валютні  заначки в обмінники, що забезпечило приплив валюти на готівковий ринок. Ситуацію на міжбанку визначали наступні чинники. Більшості компаній зараз не до нових поставок імпортної продукції. Але аграрії і металурги все ще продають валюту.

Через це на міжбанку попит на валюту відносно низький (виняток — нерезиденти, які поступово виходять з українських ОВДП), а пропозиція — більше. Саме цю різницю і викуповує періодично НБУ в резерви.

У цілому на тлі чергового зависання співпраці України з МВФ, збільшення дефіциту бюджету майже до 300 млрд грн і вельми сумних перспектив економіки ситуативні успіхи гривні дуже умовні.

Читайте також: З-за коронавіруса авіаіндустрія втратить $314 мільярдів

Нацбанк, звичайно, рапортує про стабілізацію ситуації. Але найбільш небезпечні періоди для нацвалюти ще попереду: піки виплат за зовнішніми боргами припадають на травень і вересень.

Що вплине на курс в ці дні

На цьому тижні поведінку учасників ринку і курс визначатимуть декілька факторів:

1. Початок основних виплат відшкодувань ПДВ експортерам. Завершення розрахунків з бюджетом. Господарська діяльність аграріїв і металургів.

Основні суми відшкодувань ПДВ пройдуть в останній тиждень квітня, але вже зараз за рахунок надходжень гривні від держави у експортерів починають зменшуватися потреби у продажу валютної виручки.

Основними продавцями валюти залишаються:

  • аграрії -у них посівна,
  • металурги — їм необхідно хоча б на мінімумі підтримувати виробництво, оскільки його зупинка в подальшому призведе до ще більших втрат,
  • боржники по сплаті податків (в тому числі держкомпанії), які продають валюту, щоб розрахуватися з державою.

Зменшення потреби в продажу валюти у експортерів зараз частково нівелюється падінням попиту на неї у імпортерів.

Тож рух курсу на міжбанку на цьому тижні буде різнобічним. Все залежатиме від того, хто в цей момент буде переважати на ринку з представників реального сектору — покупці-імпортери чи продавці-експортери.

Читайте також: Нацбанку таки доведеться включити друкарський верстат — аналітик

2. Календарний фактор і поведінка нерезидентів

Вчора Україна ще святкувала Великдень, а світові фондові та валютні ринки, а також зарубіжні банки — працювали. Частково це спрацює на користь гривні. Оскільки сьогодні наші експортери отримають на рахунки виручку практично за два дні. І це збільшить пропозицію валюти на ринку.

В значній мірі на курс впливатимуть ситуативні дії на міжбанку нерезидентів. Саме їх покупки валюти в період з 14-го по 16-е квітня через СІТІ банк ING банк підривали курс на нашому малооб'ємному ринку.

Аналогічна стуация складеться і на цьому тижні, коли нерезиденти-клієнти цих банків отримають нові порції гривні від погашення раніше випущених ОВДП.

Читайте також: Карантин. Настрої бізнесу різко погіршилися (опитування)

3. Скасування аукціону Мінфіну з розміщення ОВДП 21 квітня. Невизначеність у термінах і сумах траншу від МВФ. Карантин. Інтервенції НБУ, готівковий ринок і поведінка спекулянтів.

У цей вівторок Мінфін не буде проводити чергового аукціону з розміщення облігацій. Таке рішення прийнято після консультацій з первинними дилерами.

Основна проблема — на вторинному ринку прибутковість облігацій зараз набагато вище тієї, яку готовий пропонувати Мінфін на первинному ринку. Тому нечисленні бажаючі їх придбати роблять це на вторинному ринку.

Основні показники цього ринку — нонсенс:

  • Мінфін хоче розміщувати облігації з дохідністю в межах до 10% річних.
  • Облікова ставка НБУ — 10% річних при закладеному в оновленому бюджеті річному рівні інфляції 11,6%.
  • Дохідність на вторинному ринку облігацій -16-20% річних.

Невизначеність у питанні подальшої співпраці з МВФ давно грає проти розміщення українських облігацій на всіх сегментах фондового ринку і робить цей інструмент не цікавим зараз для іноземних інвесторів.

Читайте також: Україна очікує $2 мільярди траншу МВФ в травні — Гетманцев

Так що поки ОВДП почали грати проти гривні. Іноземці поступово виходять з них і купують валюту на отриману від їх продажу чи погашення гривню, що тисне на курс.

Також негативно впливає на курс невизначеність із термінами зняття карантину, періодами отримання і сумами траншів від МВФ.

Інтервенції НБУ. Регулятор залишається головним гравцем на міжбанку. А його виходи/невиходи на торги з інтервенціями та їх цінники будуть провідним курсовим орієнтиром для ринку. Як і раніше, при виходах НАК «Нафтогаз» з продажем валюти Нацбанк буде основним покупцем.

Читайте також: Кабмін ініціював ревізію в Нафтогазі. Буде шукати додаткові 30 мільярдів прибутку — ЗМІ

Готівковий ринок. Ажіотаж по готівковій валюті пішов на спад. Люди здають валюту, щоб забезпечити повсякденні витрати. Власники обмінників в цій ситуації продовжать працювати у форматі «з обороту» з середнім рівнем спреду і постійною оглядкою на міжбанк. Основним орієнтиром для них зараз є реальний обсяг попиту та пропозиції валюти з боку населення.

Спекулянти надалі зароблятимуть на різниці між готівковими та безготівковими курсами, а також працюватимуть у форматі «дві сторони». Якщо ж ринок дозволить їм покачати курс протягом сесії, вони без сумніву будуть цим користуватися для додаткових заробітків.


Ліквідність банківської системи залишається на високому рівні, що забезпечує виконання банками нормативів НБУ. Але через нерівномірність її розподілу серед банків збережеться «гривневих голод» у більшості невеликих, середніх і навіть частини великих банків.

Це частково підстрахує гривню на валютному ринку. За розрахунками «Мінфіну», ранкові залишки на коррахунках банків у період 21 -24 квітня перебуватимуть в межах 44 — 68 млрд грн.

Читайте також:онсенсус-прогноз. У 2021 році економіка відіграє лише половину карантинних втрат. Гривня подешевшає до 30 грн/$

Прогноз готівкового та міжбанківського курсів на тиждень:

На готівковому валютному ринку власники обмінників будуть орієнтуватися на курси міжбанку, а також на обсяги попиту і пропозиції на валюту з боку населення в їх регіоні.

Спред по долару більшість обмінників фінкомпаній триматимуть поки досить широким — в межах 15-30 коп, а в банках — 20-50 коп.

«Мінфін» прогнозує коридор по долару на 21-24 квітня в обмінниках фінкомпаній і в банках в межах 26,80-27,75 грн/$.

На міжбанку. Ключовими факторами, що впливають на безготівковий курс у ці дні, будуть:

  • поведінка нерезидентів,
  • завершення бюджетних платежів у бізнесу,
  • старт виплат експортерам основних сум відшкодувань ПДВ,
  • ймовірні продажі валюти НАК «Нафтогаз» та інтервенції Нацбанку.

Дії НБУ і його цінники при інтервенції формуватимуть тренд за курсом. Спроби спекулятивного розгойдування міжбанку при виходах на торги Нафтогазу або великих нерезидентів збережуться. Для проведення інтервенцій Нацбанк продовжить використовувати Matching.

За розрахунками «Мінфіну», при сприятливому розвитку подій регулятор зможе поповнити резерви за ці дні на $210 -320 млн за умови періодичних розпродажів валюти Нафтогазом.

При відсутності таких розпродажів і активізації нерезидентів по скупці валюти (що спостерігалося минулого тижня) — не більше, ніж на $65 -90 млн.

За розрахунками «Мінфіну», в період з 21 по 24 квітня коридор за безготівковим доларом на міжбанку перебуватиме в межах 26,90 -27,70 грн/$.

Обсяги щоденних операцій на торгах складуть:

У вівторок — середу— в межах $270-320 млн при укладенні до 510-620 угод;

четвер— п'ятницю в межах $210-260 млн при вчиненні до 460-500 угод.

Коментарі - 14

+
+30
Sekta
Sekta
21 квітня 2020, 8:02
#
США запустили станок, соответственно украинское сырье станет дешёвым. Как Украине спастись без эмиссии? Девальвация, инфляция - все ближе и ближе. Хорошее время для покупки доллара ИМХО. Можете говорить об укреплении гривны или что мы там типа щас 27 пробьём - это все неважно, если в январе доллар у сотки ловить будем
+
0
Rumatha
Rumatha
21 квітня 2020, 12:11
#
США станок всю жизнь работал - посмоторите «Дух времени», «деньги - пирамида долгов». Госдогл США - тому свидетель
+
0
Alexey Prihodko
Alexey Prihodko
22 квітня 2020, 14:00
#
На 28 уже такое было, вытряхнули гривны у народа, а потом опустили на 27. А народу наличные гривны нужны, делать нечего) В итоге НБУ отлично подняла бабла)
+
+209
Все буде Україна
Все буде Україна
21 квітня 2020, 8:25
#
У «соткi»:) , ви мабуть i зараз святкуете? Не пийте бiльше те спiртне.
+
+39
Sekta
Sekta
21 квітня 2020, 12:18
#
Та понял, я вроде как пьяный, если по дневному графику смотреть, а если график за все время то трезвый в основном. И праздновал в 2009 и 2014. Новую ступеньку на графике отпраздную и в следующем году. Доллар по сотке это же не фантастика, а только вопрос времени
+
+30
AleksandrBank
AleksandrBank
21 квітня 2020, 10:08
#
Уважаемый МинФин - прошу обводите весь текст и подавайте материал под одним размером и названием Шрифта. 

То что хотите выделить - жирным Шрифтом или наклонить, но не как разное использование шрифтов.

Это показывает, как Вы не брежно и быстро подаете материал. Это уже не первый раз, просто думаю многим глаз режет.


Спасибо.

Все по теме, нужно было затронуть цены на нефть, они удивляют.
+
0
SkrudjMacduck
SkrudjMacduck
21 квітня 2020, 10:45
#
То не мінфін писав, то копі-паст...
+
+5
Roman Kachur
Roman Kachur
21 квітня 2020, 11:04
#
Хорошо, что ваш текст глаза никому не режет с кучей грамматических ошибок и разрывами между каждым предложением в несколько строк.
+
0
SkrudjMacduck
SkrudjMacduck
21 квітня 2020, 14:15
#
Коментатор не зобовязаний писати по граматиці, то вільне трактування. А от стаття має бути на рівні. Я часто пишу без апострофів, бо з телефона. Ламає переходити між вкладками.
+
0
Roman Kachur
Roman Kachur
21 квітня 2020, 15:25
#
Ну он же начал наезжать на редактора, потому вроде как сам должен за собой следить, если руководствоваться его же логикой. Мне, например, особой разницы нет.
Тут же вопрос не про апострофы, я даже его запятые не хочу трогать.
Просто вот пример: «не брежно» — тут лишний пробел, т. е. человек реально не поленился его поставить, не понимая, что он там не нужен, но зато редакторам от души «навешал по шее»:)
Со стороны таких людей странно претензии видеть в адрес кого-либо по части оформления и читабельности.
+
0
cudzik123
cudzik123
21 квітня 2020, 16:36
#
Гривну от падения удержит Карантин.
+
0
QGS
QGS
21 квітня 2020, 18:52
#
Пока будет выше 27 уж точно.
+
0
Все буде Україна
Все буде Україна
21 квітня 2020, 19:05
#
Мало QGS,мало....
+
0
Anjey2410
Anjey2410
23 квітня 2020, 14:31
#
До лета курс будет около 26 гривен за доллар.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися