Мінфін - Курси валют України

Встановити
26 березня 2020, 15:41

Без штрафів та пені: комунальні послуги в умовах карантину

Україна вже два тижні на карантині. Громадян все більше турбує, як платити за комунальні послуги, чи можуть нарахувати штраф на заборгованість або припинити постачання. «Мінфін» дізнався відповіді на кілька болючих питань. 

ЖКГ, ЖКП, Мінрегіон, карантин, коронавірус, оплата комунальних послуг, житлово-комунальні послуги
фото: 24tv.ua

Міністр розвитку громад та територій України Олексій Чернишов розповів «Мінфіну» про роботу ЖКГ в умовах надзвичайної ситуації та карантину.

Як працюють підприємства житлово-комунальної сфери в період карантину?

Багато людей, які раніше працювали і, зазвичай, не були вдома цілими днями, вже на карантині. Ми розуміємо, що кількість таких людей буде збільшуватись, адже вірус стрімко розповсюджується. МОЗ закликає населення залишатись вдома. В таких умовах критично важливо забезпечити населення країни необхідними послугами.

За законом України «Про житлово-комунальні послуги»,  безперервно  здійснюються послуги з:

  • постачання теплової енергії 
  • постачання гарячої води 
  • централізованого водопостачання 
  • централізованого водовідведення 
  • поводження з побутовими відходами 
  • управління багатоквартирним будинком 

Перерви у постачанні можуть виникати лише у випадку:

ремонтних і профілактичних робіт;

ліквідації аварій;

 у міжопалювальний період для систем опалення.

Сьогодні всі підприємства, організації та установи, що надають ці послуги, працюють в штатному режимі.

Читайте також: Карантин в Україні продовжили до 24 квітня. Кабмін запровадив режим надзвичайної ситуації

Чи цілком будуть надаватися житлово-комунальні послуги (ЖКП)? Яку відповідальність несе споживач у разі несвоєчасної оплати комунальних послуг?

Так, послуги будуть надаватися в повному обсязі. В умовах карантину рекомендовано перебувати вдома і платити за них онлайн. 24 березня Мінрегіон надіслав лист з рекомендаціями в усі держадміністрації щодо оплати ЖКП в умовах карантину.

Підприємства ЖКГ повинні забезпечити споживачам здійснення онлайн-платежів через особисті кабінети на офіційних сайтах та за допомогою інших загальнодоступних сервісів. Важливо потурбуватися про людей похилого віку і допомогти їм оплатити комунальні послуги онлайн.

В умовах карантину та надзвичайної ситуації на території країни багато хто не зможе  повністю і вчасно оплатити комунальні платежі. Тому ми заборонили під час карантину нараховувати та стягувати штрафи і пеню за несвоєчасну оплату ЖКП. Забороняється припиняти або зупиняти надання послуг громадянам навіть у разі несплати платежів або їх затримки.

Проте оплата споживачами ЖКП впливає на роботу  підприємств галузі. Несплата ж може призвести до проблем у роботі постачальників. Мінрегіон аналізує дані щодо термінів та обсягів оплати і буде вчасно про це інформувати, аби галузь працювала злагоджено.

Читайте також: Жорсткий карантин. У більшості українців закінчаться гроші через чотири тижні (опитування)

Чи можуть забрати житло при заборгованості за житлово-комунальні послуги?

Ні, примусове виселення із житла та примусове стягнення приватної власності громадян заборонено.

Чи можуть виселити в разі несвоєчасної оплати за житлово-комунальні послуги?

Громадян, які проживають в будинках державного, громадського житлового фонду та житлового фонду соціального призначення, не можуть примусово виселити за несвоєчасну оплату ЖКП.

У соцмережах з’являються повідомлення про відключення централізованого водопостачання в населених пунктах. Чи можливо таке?

Послуги з централізованого водопостачання та водовідведення надаються безперервно, окрім випадків, коли необхідно провести ремонтні чи профілактичні роботи або ліквідувати наслідки аварії. Нині підприємства водопровідно-каналізаційного господарства працюють в штатному режимі. 

Чи припиниться через карантин та надзвичайну ситуацію реалізація проекту «Велике будівництво»?

Сподіваюсь, що проект «Велике будівництво», який стартував у березні, буде реалізований. Вчора Президент наголосив, що «Велике будівництво» має відбуватись. Цілком згоден з тим, що ми не маємо права зупинити країну. Водночас, важливо вживати всіх заходів безпеки. Вже розробляються окремі процедури для працівників будівництва, щоб запобігти поширенню коронавірусу.

За проектом «Велике будівництво» у 2020 році планується будівництво або реконструкція понад 4 тис. км доріг, 236 шкіл, 155 дитсадків, 210 багатопрофільних лікарень інтенсивного лікування першого та другого рівнів, 427 медичних амбулаторій, 169 спорткомплексів.

Читайте також: 2 тижні карантину: люди замовляють доставку консервів і відмовляються від «здорової» їжі

Чим відрізняється надзвичайна ситуація від надзвичайного стану?

Надзвичайна ситуація – це порушення нормальних умов життєдіяльності людей через аварію, велику пожежу, катастрофу, епідемію, стихійне лихо тощо. Вони можуть призвести до людських і матеріальних втрат, а також великого зараження людей і тварин.

Надзвичайна ситуація відрізняється від надзвичайного стану тим, що під час неї не обмежуються права і свободи людей. Але встановлюются певні обов’язки для громадян. Зокрема, дотримуватись правил поведінки, безпеки та дій у надзвичайних ситуаціях та у режимі захисту від епідемії чи, приміром, радіації.

Надзвичайний стан є особливим правовим режимом, що обмежує певні конституційні права людей та надає додаткові повноваження органам державної влади. Під час нього запроваджуються певні обмеження для громадян та бізнесу.

Коментарі - 7

+
0
ValerijN7
ValerijN7
27 березня 2020, 21:44
#
Взяли, депозиты гривневые обесценили, а теперь рассуждают и дают советы, как не платить пеню за коммуналку. С вашими советами, можно сходить только в одно место, без вас знаем, что если бы были деньги, то никакие штрафы и пени не грозят за коммуналку и кредиты.
+
0
Pens
Pens
29 березня 2020, 6:40
#
«Граждан все больше беспокоит, как платить за коммунальные услуги»
Граждан больше беспокоит чем платить за коммунальные услуги в условиях безработицы.
+
0
Qwerty1999
Qwerty1999
29 березня 2020, 11:28
#
Пенсионеры платят из пенсии, которую получают авансом,
да ещё и сидят на субсидиях - так что не надо за всех граждан распинаться...

Но если не хватает денег - закройте банковский депозит
или продайте долларовую заначку...
+
0
03825096
03825096
3 квітня 2020, 21:11
#
Иди живи на 2400, плати за комуналку..
+
0
Qwerty1999
Qwerty1999
3 квітня 2020, 21:34
#
До карантина вы как-то жили на 2400 и ещё не умерли.

Теперь вам подбросили к 2400 ещё 1000 да большой сухпаёк,
а вам всё равно всё не так.

Попросите своих детей - пусть помогут материально...
+
0
AlexeyLabur
AlexeyLabur
17 червня 2020, 20:03
#
Добрый день, лично мне вчера отключили электричество и требуют полную оплату задолженности,и оплату за повторное подключение! Ну не *** ! И чё вы тут несёте?
+
0
AlexeyLabur
AlexeyLabur
17 червня 2020, 20:06
#
Как быть подскажите? Просто нагнать голову и смириться?
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися