Мінфін - Курси валют України

Встановити
17 березня 2020, 16:53

Рожкова: Скасування штрафів для позичальників не впливає на банківську систему

Скасування у березні-квітні штрафних санкцій до банківських позичальників ніякого впливу на банківську систему не матиме. Про це під час брифінгу заявила заступник глави НБУ Катерина Рожкова.

«Самі по собі штрафи та пені — це надзвичайні заходи, які банки застосовують до недобросовісних позичальників. Вони ніякого відношення до банківських доходів не мають. Вони ніколи не відображаються на балансі до того, як починають стягуватися», — зазначила Рожкова.

Вона подякувала парламенту за прийняття такого важливого в наш час законопроекту.

Мова йде про закон №3220. Документ передбачає: у разі невиконання зобов'язань за кредитним договором у період з 1 березня по 30 квітня цього року позичальник звільняється від відповідальності перед кредитором.

«Дякую Верховній Раді (це була пропозиція НБУ — ред.) що проголосували. В сьогоднішній ситуації не допустимо застосування штрафів та пені або інших механізмів, які погіршують становище позичальника. Ніякого впливу на доходи банків це не зробить, а навпаки допоможе позичальникам швидше відновитися і відновити свою платоспроможність», — заявила Рожкова, відповідаючи на питання журналістів.

Крім того, Рожкова також рекомендує банкам починати переговори з бізнесом про реструктуризацію заборгованості.

«Не треба чекати, поки фінансове становище клієнтів погіршиться. Треба цю роботу починати вже сьогодні. Ми закликаємо банки не робити ніяких кроків, які б погіршили кредитні умови для клієнтів», — сказала Рожкова.

Читайте також: Рада скасувала ЄСВ для ФОПів. Обов’язкове введення РРО відтермінували

Що відомо про законопроект

  • 17 березня депутати вирішили піти на зустріч позичальникам. У березні-квітні кредитори не зможуть штрафувати за прострочення по кредитах.

  • У разі невиконання зобов'язань за кредитним договором у період з 1 березня по 30 квітня цього року позичальник звільняється від відповідальності перед кредитором. Це правило поширюється на всі обов'язкові платежі, які позичальник не провів у зазначений період.

  • У свою чергу, кредитору заборонено нараховувати і стягувати штрафні санкції за неакуратне обслуговування споживчого кредиту у березні-квітні цього року.

  • Також закон забороняє кредитору застосовувати інші види покарань. Зокрема, збільшувати процентну ставку за користування кредитом, якщо позичальник не обслуговував кредит у зазначений період.

  • Виняток становлять випадки, коли в кредитному договорі спочатку була прописана плаваюча ставка.

Коментарі - 1

+
0
m0ps
m0ps
17 березня 2020, 21:23
#
А что, так разве можно было?.. Получается депутаты могут просто взять и разрешить не платить кредиты?.. ой, а мне ничего разрешить не хотят? :D
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися