Мінфін - Курси валют України

Встановити
27 лютого 2020, 15:47

«М’яка монетарна політика дозволить збільшити кредитування бізнесу на 10 %», — Олександр Матюшенко

Таку думку висловив директор корпоративного бізнесу банку «Південний» Олександр Матюшенко під час круглого столу «Чи стане 2020-й роком кредитування економіки?», який було організовано «Фінансовим клубом».

«У корпоративному сегменті ми бачимо можливості для зростання за більш м'якої монетарної політики. Це дозволить кредитувати бізнес. Ми очікуємо зростання в цьому сегменті на 10 % у 2020 році після падіння в 2019 році», – підкреслив Олександр Матюшенко.

Учасники круглого столу – представники фінансових установ – відзначили, що головними причинами, які сьогодні стримують кредитування бізнесу, є висока вартість ресурсів та відсутність якісних позичальників.

«Активне залучення державою коштів за рахунок ОВДП певною мірою стало вигіднішим за кредитування реальних виробників. Також зі зниженням облікової ставки банки почали утримувати більш дорогий ресурс юросіб, – пояснив Олександр Матюшенко. – В найближчій перспективі зниження облікової ставки сприятиме зростанню так званої фінансової глибини економіки. У результаті таке зниження і посилення конкуренції банків за довгий гривневий ресурс приведуть до зменшення процентної маржі банківського сектора. На тлі цього банки будуть віддавати перевагу роздрібному кредитуванню та МСБ, де дохідність є вищою, а ризики сегмента – нижчими».

Також у межах круглого столу обговорювалися питання роботи чинних законів та роль Національного банку в поновленні кредитування.

«Проблема захисту прав кредиторів та значні витрати на реалізацію права кредитора на повернення боргу змушують банки розглядати нових потенційних позичальників в основному з якісним забезпеченням. Це значно звужує коло таких потенційних позичальників, навіть з якісно налаштованими бізнес-процесами, яких в «нормальних умовах» можна та потрібно було б кредитувати», – зауважив Олександр Матюшенко.

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися