Мінфін - Курси валют України

Встановити
29 січня 2020, 15:29

Без варіантів: Нацбанк знизить облікову ставку

Завтра, 30 січня, Нацбанк буде приймати рішення щодо облікової ставки. Експерти прогнозують, що регулятор її знизить, причому істотно. Обговорюється діапазон від 1,5 до 2,5 п. п.

Зниження облікової ставки відразу на 2% прогнозує фінансовий аналітик групи ICU Михайло Демків. Про це він повідомив в коментарі «Мінфіну».

Прискореними темпами

Попередній прогноз НБУ передбачав зниження облікової ставки до 13,5% на кінець січня 2020 та 9% на кінець грудня 2020. Але через менше від прогнозованого зростання споживчих цін, зі слів Михайла Демківа, Нацбанку доводиться знижувати облікову ставку швидшими темпами.

«Я очікую зниження облікової ставки до 11.5%. Враховуючи динаміку інфляції, такий крок буде оптимальним, а реальна ставка залишиться в планованому діапазоні», – пояснює експерт.

На чому позначиться

Аналітик припускає, що найбільше зниження облікової ставки позначиться на міжбанківському ресурсному ринку. Зараз він тримає ставки за кредитами у межах діапазону облікової ставки ± 2%.

«Економіка отримала чіткий сигнал, що облікову ставку суттєво знизять у 2020, тому кожного разу банки пропонують все менші ставки за депозитами. Так, UIRD вже знизився приблизно на 1.0 п. п. з початку цього року для річних депозитів у гривні», – повідомив експерт.

На його думку, цей тренд продовжиться, і до кінця 2020 значення індексу UIRD досягне діапазону 11.0-11.5%.

Можливі коригування

НБУ може припинити цикл зниження ставки або почати її підвищувати. Такий варіант Михайло Демків передбачає в разі прискорення темпів інфляції вище цільового діапазону.

«Але зараз значно реальніші ризики низької інфляції, ніж цільовий діапазон в 5 ± 1%», – підсумував він.

Збільши дохід з депозиту з «Бонусом від Мінфіну»

Більш детальну інформацію про вплив облікової ставки на вартість банківських кредитів та депозитів, а також про те, як банкіри реагують на ці зміни і що змінюють у своїх продуктах, можна буде дізнатися 28 лютого в ході нагородження переможців щорічної премії FinAwards 2020. Засновники премії — фінансові портали Minfin.com.ua і Finance.ua. Відзначимо, що Михайло Демків увійшов до складу авторитетного журі премії і візьме участь у визначенні банків-переможців у 15 номінаціях.

Коментарі - 1

+
+13
xo4y xo4y
xo4y xo4y
30 січня 2020, 12:21
#
Скоро держать деньги на депозитах будет не выгодно... Все будут вкладывать в недвижимость, что приведёт к её удорожанию.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися