Мінфін - Курси валют України

Встановити
9 січня 2020, 10:01

Інфляційний таргет: чому саме 5%

З початком року вступили в дію «Основні засади грошово-кредитної політики на 2020 рік та середньострокову перспективу», схвалені Радою НБУ у вересні минулого року. Документ встановлює ключові цілі регулятора та засоби, за допомогою яких вын може їх досягати. Однак деякі плани викликають зауваження.

Голова Ради Нацбанку Богдан Данилишин на своїй сторінці у Фейсбук розповів, які саме положення спровокували найбільше дискусій та в яких питаннях він не згоден з правлінням НБУ. «Мінфін» наводить ключові тези публікації.

Розійшлись у поглядах

Найбільші дискусії серед членів Ради НБУ викликали наступні положення:

— Ціллю грошово-кредитної (монетарної) політики є підтримання інфляції у середньостроковій перспективі на рівні 5% із допустимим діапазоном відхилень ± 1 п. п.

Рада не підтримала пропозицію, що метою грошово-кредитної політики є підтримка показника щодо індексу споживних цін (інфляції) в річному вимірі наближеному до 5% постійно.

— Національний банк може використовувати всі законодавчо визначені засоби грошово-кредитної політики.

Читайте такожГрошово-кредитна політика НБУ в 2020 році: чого чекати бізнесу і вкладникам

Рада не підтримала пропозицію Правління НБУ, що облікова ставка є ключовим інструментом грошово-кредитної (монетарної) політики. Тобто всі засоби грошово-кредитної політики мають однакову правову силу і Правління НБУ саме визначає який з них найбільш раціонально використовувати на відповідному відрізку часу.

Інфляційні оцінки

З цього приводу мушу зазначити наступне. Курс нового уряду передбачає зниження відсоткових ставок за кредитами. НБУ вже анонсував можливості для зниження відсоткової ставки за кредитами, втім вплив зовнішніх факторів на інфляційні процеси може уповільнити зниження облікової ставки або строки досягнення інфляційної цілі. Разом із тим останні дослідження вказують, що таргети на рівні 5%+/-1 відсотковий пункт, обрані Україною, є достатньо жорсткими у порівнянні із аналогічними показниками в більшості інших країн.

Протягом тривалого періоду часу НБУ не досягав проголошеної інфляційної цілі. Наприкінці минулого року ціль фактично досягнута. Цьому сприяла в тому числі жорстка монетарна політика НБУ. Формулювання, які містить вітчизняне законодавство та Основні засади грошово-кредитної політики про можливість у середньостроковій перспективі (протягом 3-5 років) досягнути цілі по інфляції, дозволяють НБУ встановлювати інфляційну ціль, діапазон коливань інфляційної цілі та визначати строк досягнення цієї цілі у межах 3-5 років.

Однак, на мій погляд, відсутні чіткі пояснення та обгрунтування, чому таргет за рівнем споживчої інфляції в Україні має бути саме 5%, а не 4,5% або 7,5%. Посилання на «грунтовні» дослідження минулих років на базі застарілої статистики виглядають поганим обгрунтуванням і явно потребують додаткових пояснень або, у разі відсутності таких пояснень, – перегляду таргету.

Читайте також: Гривня в дефіциті. Як низька інфляція і курс відобразились на економіці

Очевидно, що режим інфляційного таргетування, впроваджений в Україні, впливає не тільки на макроекономічні показники, але і на умови фінансування державного боргу, і на умови кредитування. В поточному стані розвитку режим інфляційного таргетування далекий від оптимального стану через специфіку розвитку вітчизняного фінансового ринку, недосконалість роботи судової системи. Надіюсь, що в даний час завдяки спільним зусиллям Уряду та НБУ вдастся досягти намічених цілей.

Коментарі - 10

+
+35
vlad9486
vlad9486
9 січня 2020, 10:17
#
Когда коту нечего делать...
+
+74
AleksandrBank
AleksandrBank
9 січня 2020, 11:17
#
А этот не уймется. Все не так, даже если бы все стало так.
+
0
Консультант порталу «Мінфін»
Консультант порталу «Мінфін»
9 січня 2020, 11:53
#
Куда инвестировать деньги в 2020 году?

https://www.youtube.com/watch?v=I6Vqcije_lI

Подписывайтесь на youtube-канал Минфина и оставляйте комментарии с вопросами под видео
+
+50
mary27
mary27
9 січня 2020, 12:53
#
Данилишин у нас сторонник ''стимулирования'' экономики через эмиссию. И инфляцию. Социалист-кейнсианец.
+
+5
yarg
yarg
9 січня 2020, 13:27
#
Куча бессмысленных слов. Дед понял что председателем НБУ не будет - и сдулся.
+
0
SkrudjMacduck
SkrudjMacduck
9 січня 2020, 15:14
#
Чого напали на старого? Він не сказав, що 5 це багато чи мало, він просто не роздуплив, чому саме 5. А проблема доргих кредитів через неповернення не у всіх банках є. Це явище майже виключно державних та карманних банків олігархів, де можна взяти кредит на мільйони маючи статутний фонд 100 грн. Спробуйте взяти такий кредит у КредіАгріколі чи теперішньому Авалі. Та й у Приваті до націоналізації міг взятилиш Бєнясан. Ось Укрнафта продала кому нада нафту... ну як продала, дала без авансу... а потім покупець не хотів платити і зійшлися на тому, що то було давно і у платежу вийшов строк... це тіпа як? Рахунок-фактура зіпсувався? Те ж і в банках. Поки будуть карманні банки, доти всі ви, любителі жити в борг, будете мати кредити 30+. Чому ви, а не я? Тому що не мав, не маю і не планую кредитів для себе. І тут Гонтарєва має отримати Зірку Героя України, адже не закрився жодний нормальний банк, який не мав олігархчного впливу, крім ВТБ, але за інші свої дії, як то махінації з фінансами НБУ, має сісти довічно.
+
0
yarg
yarg
9 січня 2020, 15:27
#
Брали и у Агриколя.... 
https://www.epravda.com.ua/rus/publications/2016/09/15/605604/

+
0
SkrudjMacduck
SkrudjMacduck
9 січня 2020, 15:38
#
Я ж кажу, переважно у держбанках.
Але погодьтеся, що 2,2 у Кредіагріколя і майже 39 у Укрексімбанку, 31 у Ощада, 13 у Привата, то цифри різного порядку.
І це при тому, що кредитів у Привата поменшало в рази, а проблемних побільшало більше, ніж на половину.
Дякую за посилання. Ви повністю підтвердили мої слова.
+
0
yarg
yarg
9 січня 2020, 15:56
#
У ИНГ банка - проблемных 5 миллиардов из 11 всего портфеля. 45 % 
а у Ощада - 31 из 95.   30 % 

+
0
SAndreyS
SAndreyS
9 січня 2020, 21:22
#
Кидают всех, просто Аваль, Креди Агриколь кидают, когда в стране кризис и полный пипец, а Ощад кидали планово - кредиты бизнесу политиков, Приват - кидали тоже планово, т.е. эти кредиты олигарх вообще не собирался возвращать.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися