Мінфін - Курси валют України

Встановити
6 грудня 2019, 15:17

Мінфін збільшив терміни погашення державного боргу

Наразі термін погашення державного і гарантованого державою боргу України становить 8,9 року. Про це міністр фінансів Оксана Маркарова повідомила під час години запитань до уряду, ідеться на сайті «Мінфіну».

Наразі термін погашення державного і гарантованого державою боргу України становить 8,9 року.
Фото: epravda.com.ua

Проблеми українського боргу

«Коли ми розробляли стратегію по боргу, ми зробили діагностику, що ж не так із нашим боргом. Причиною номер один була величина нашого боргу. Ми побачили, що наш борг зависокий для такої економіки, як наша. Тому зрозуміло, що його треба було зменшувати», — сказала Маркарова.

За її словами, друга проблема — зовнішній компонент. Порівняно з більш успішними країнами, зовнішній борг України є набагато вищим за внутрішній борг. Водночас, як більшість країн, які практикують стійкість державного боргу, покладаються на внутрішні джерела і на розміщення внутрішнього боргу.

Читайте також: Як курс гривні впливає на держборг України. У валюті тане, у гривні зростає

"Причина номер три — це валютна вразливість нашого боргу. 60% нашого боргу станом на кінець 2018 року було в валюті. Саме тому, як тільки у нас трапляється девальвація, наш борг стає непосильним для нашого бюджету”, — наголосила міністр.

Структура боргу

Маркарова представила інфографіку щодо структури державного та гарантованого державою боргу України:

  • на 22% він складається із коштів міжнародних фінансових організацій;
  • 33% у загальній структурі держборгу становить внутрішній борг у гривнях;
  • 8% — внутрішній борг у валюті;
  • 33% — єврооблігації;3% — інший зовнішній борг.

Читайте також: Україні вперше вдалося розмістити доларові ОВДП під ставку менше 4%

Міністр зазначила, що внаслідок перегляду умов ОВДП та активної операції з викупу ОЗДП із погашенням у 2019-2020 роках, середній строк до погашення державного внутрішнього боргу було подовжено до 10 років, державного зовнішнього боргу — до 8,1 року.

Тож наразі термін погашення державного і гарантованого державою боргу України становить лише 8,9 року.

Оформити заявку на купівлю ОВДП від ICU: до 14% річних + 0,2% від «Мінфіну»

Раніше повідомлялося

  • З початку року державний (прямий) і гарантований державою борг України, номінований в іноземній валюті зменшився на $2,5 млрд, а номінований у національній валюті зріс на 88,9 млрд грн.
  • При цьому, через значне зміцнення національної валюти гривневий еквівалент зменшився на 123 млрд грн, а валютний виріс на $3,5 млрд.

  • У жовтні витрати держбюджету на погашення держборгу склали 21,2 млрд грн, з обслуговування – 7,1 млрд грн.

  • Співвідношення державного боргу і ВВП України буде поступово знижуватися до 42,4% на кінець 2022 року. Про це йдеться в Середньостроковій стратегії управління держборгом України на 2019-2022 роки.

Коментарі - 2

+
+30
nepodarok
nepodarok
6 грудня 2019, 16:21
#
«Когда мы разрабатывали стратегию по долгу, мы сделали диагностику, что же не так с нашим долгом. Причиной номер один была величина нашего долга. Мы увидели, что наш долг высокий для такой экономики, как наша. Поэтому понятно, что его надо было уменьшать»
Тепер нехай ця бариня-судариня розкаже яким чином? Збільшенням терміну? Знову бла-бла-бла. Напиши одразу — за рахунок зменшення рівня життя українців збільшенням тарифів і інфляцією близько 30 відсотків за рік на споживчий кошик.
+
+11
QGS
QGS
6 грудня 2019, 17:29
#
Нереально удивляют заявление) а до етого пол года вы не видели что большой Долг.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися