Мінфін - Курси валют України

Встановити
22 листопада 2019, 16:46

Гончарук в Лондоні заявив, що держава не віддасть Приватбанк

Українська влада не допустить повернення націоналізованого Приватбанку колишнім власникам. Про це заявив прем'єр-міністр Олексій Гончарук в лондонському Королівському інституті міжнародних справ Chatham House, повідомляє Голос Америки.

Українська влада не допустить повернення націоналізованого Приватбанку колишнім власникам.
Фото: dsnews.ua

Що пообіцяв прем'єр

«У нас дуже чітке розуміння — у мене, і в президента, і в уряду, — що справа Приватбанку показова для всього світу. Тому, звичайно, ми стоїмо на тому, що ні банк, ні кошти з нього не повинні бути повернуті попереднім акціонерам», — сказав керівник українського уряду.

За його словами, щодо Приватбанку, і зокрема у відповідь на можливі судові рішення щодо низки позовів у справі, в уряду «є стратегії, і ми готові до будь-якого розвитку подій».

Читайте також: Влада готує закон, який заборонить повертати банк Коломойському

«Уряд України, команда президента, буде робити все від нас залежне, щоб цей приклад став сигналом того, що в Україні все змінилося», — підкреслив Гончарук.

Він також заявив, що олігархи не впливають на уряд і президента України.

У той же час Гончарук визнав, що олігархи мають гучний голос, який лунає через засоби масової інформації в Україні та за кордоном, але це, за словами прем'єр-міністра, «лише показує те, що вони хочуть здаватися впливовими, а насправді їх вплив зменшується».

Читайте також: Переговори з МВФ: Як повернути 155 мільярдів, інвестованих в Приват

Серед способів скорочення негативного впливу приватних інтересів в українській економіці Гончарук назвав збереження незалежності Національного банку України, боротьбу з монополіями, особливо в інфраструктурі, а також приватизацію державних підприємств і встановлення верховенства закону за допомогою нової реформованої системи судочинства.

Передісторія

  • Коломойський і підконтрольна йому кіпрська компанія Triantal Investments вимагають визнати недійсним договір купівлі-продажу банку між Міністерством фінансів і колишніми акціонерами Привату в процесі націоналізації.

  • На момент націоналізації Коломойському належало 41,7% від загальної кількості випущених акцій, а Triantal Investments — 16,6%.

Читайте також: Хто отримає Приватбанк

  • У квітні, між першим і другим туром виборів президента України, Окружний адмінсуд Києва скасував націоналізацію, визнавши договір «недійсним». НБУ, Мінфін і Приватбанк подали апеляції на це рішення. Паралельно Печерський райсуд Києва розірвав договір особистого поручительства Коломойського за кредитами рефінансування Привату.

  • Коломойський заявляв, що не хоче повертати Приватбанк, але претендує на грошову компенсацію в $2 млрд. Пізніше він зажадав назад акції банку.

  • На форумі YES Коломойський розповів, що у нього є ряд вимог щодо Приватбанку: відкликати звинувачення і покарати «відповідальних за націоналізацію», повернути йому $2 млрд, які він вважає своїми, або мирову угоду, що включає в себе «правову оцінку» націоналізації.

  • Судові процеси по Приватбанку відбуваються в Україні, Європі (Лондон, Женева, Кіпр) і США. Окрім Приватбанку, з Коломойським і Боголюбовим судиться Нацбанк і Мінфін.

Коментарі - 1

+
0
QGS
QGS
22 листопада 2019, 21:20
#
Для того чтоб говорить недопустим, нужно сначала ссуди поменять.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися