Мінфін - Курси валют України

Встановити
23 жовтня 2019, 17:25

Як зміниться банківський сектор України, обговорили у Києві

Представник Мегабанку взяв участь у дискусії щодо перспектив банківської сфери України під час VIII Українського фінансового форуму «The Banking 50».

Захід зібрав 180 банкірів та власників бізнесів з різних куточків країни. Мегабанк на найбільшому фінансовому заході країни представив Голова Правління Олексій Яценко. Він був учасником тематичної сесії «Огляд банківського сектору. Ріст і можливості».

У першу чергу представники банків відзначили, що чекають на зменшення облікової ставки від Національного банку України.

– Перспектива росту для економіки полягає у запуску в країні активного кредитування, а для цього потрібне зниження ставок. При нинішньому їх рівні є запит на кредити, але він зросте, якщо ставки будуть знижені, – впевнений голова Правління Мегабанку Олексій Яценко.

За його словами, сьогодні фіксується високий запит на кредити, які беруться на поповнення оборотних коштів у поточній операційній діяльності. А от кредити для інвестицій при такому рівні ставок практично не розглядаються.

– Це дуже важко переварити бізнесу. Тенденції на зниження ставок правильні, але всі ми хочемо, щоб зміни відбувалися швидше, – додає Олексій Яценко. Для цього повинні бути консолідовані зусилля усіх гілок влади і гравців ринку. Сьогодні я бачу, як банківський ринок, влада в особі Міністерства фінансів, Нацбанку єдині, як ніколи. Потрібні спільні дії, які будуть публічно доступними і прозорими. Коли увесь ринок буде розуміти, куди ми рухаємося, буде простіше.

Як зміниться банківський сектор України, обговорили у Києві

Окрім зниження облікової ставки представники банківського сектору чекають на запуск земельної реформи.

– Мегабанк готується до появи земельного ринку. Нарешті у сільгоспвиробників з’явиться тверда застава. Україна ставить рекорди по врожайності і наш аграрний сектор – один із основних драйверів економіки. Вітчизняних аграріїв потрібно підтримувати і ми можемо це робити за рахунок кредитування, – прокоментував керівник банку.

Як зміниться банківський сектор України, обговорили у Києві

У контексті розмови про те, де банки мають шукати прибуток, Олексій Яценко відзначив, що комерційні банки сьогодні активно йдуть в онлайн і сферу фінансових технологій. І навів приклад, як у цьому напрямку працює Мегабанк":

– Ми запустили todobank. Багато хто порівнював нас із вже існуючими подібними онлайн-банками. Безумовно для запуску свого продукту ми взяли найкраще з цієї технології. Є принципова різниця – ми робили онлайн-додаток, який направлений не тільки на кредитування фізичних осіб. Ми будуємо трансакційну платформу, яка допомагає провести різні платежі в одному місці. Ми також розробляємо схожий продукт, але вже для приватних підприємців.

Серед іншого під час форуму ішлося про те, на які законодавчі зміни, реформи та ініціативи слід чекати банкірам від Верховної Ради України. Про це розповідала учасниця обговорення, очільниця підкомітету з питань банківської діяльності, монетарної стабільності, взаємодії з Національним банком України та захисту прав споживачів фінансових послуг Верховної Ради України Ольга Бєлькова.

Як зміниться банківський сектор України, обговорили у Києві

За її прогнозом, банківський сектор може втратити на певний час пильну увагу Нацбанку. Пов’язано це з прийняттям закону про «спліт» і, як результат, появою нового сектору для регулювання – сектору фінансових послуг. Ольга Бєлькова також наголосила на зменшенні частки недіючих кредитів (nonperforming loans (NPL) у банках, анонсувала нову версію закону про фінансовий моніторинг і законопроект про податкову амністію.

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися