Мінфін - Курси валют України

Встановити
30 вересня 2019, 7:10

Курс на початку жовтня: чи буде новий обвал котирувань

Тиждень обіцяє бути цікавим на валютному ринку. Завершення місяця і кварталу сильно вплине на поведінку клієнтів, що і позначиться на котируваннях.

Як і останні декілька місяців — основних гравців на ринку буде четверо: експортери, імпортери, Нацбанк і нерезиденти.

Причому більше всього на міжбанківський валютний ринок вплинуть операції нерезидентів із ОВДП, а також цінова політика Нацбанку під час викупу надлишку долара в резерви. У періоди, коли нерезиденти закриють свої угоди з купівлі/продажу валюти — основну скрипку в курсоутворенні гратимуть місцеві компанії. І у них знову буде абсолютно різне бачення ситуації.

Місцеві покупці валюти (в основному — імпортери) вважають, що долар повинен був би давно подешевшати нижче 24 гривень і звинувачують Нацбанк у штучній підтримці курсу за рахунок викупу надлишків долара на торгах. При цьому вони «забувають» про зростання негативного торгового сальдо країни, «вбивство» вітчизняного виробника, скорочення робочих місць тощо.

Місцеві продавці доларів і євро (здебільшого це великі експортери) зі свого боку кажуть про те, що низький курс не стимулює їх діяльність з розширення експорту, призводить до зниження конкурентоспроможності українських товарів за кордоном, падіння прибутковості цих компаній і шантажують уряд обвалом податкових надходжень у бюджет. Причому втрати бюджету від різкого зміцнення курсу оцінюються в межах до 60 млрд гривень на рік.

Експортери також «забувають» про те, що довгі роки отримували додатковий курсовий бонус від постійного подорожчання валюти і про те, що вони істотно економили на витратах з оплати робочої сили, вартості електроенергії та інших накладних витратах.

У нерезидентів свій інтерес. Причому він мінливий. Іноземні інвестори зацікавлені то у зростанні курсу, коли скуповують гривневі облігації на первинному і вторинних ринках, то — в його падінні — коли отримують гривню від погашення облігацій та приймають рішення повернути свої капітали за кордон. Дуже добре вплив нерезидентів помітний в дні проведення аукціонів Мінфіну України з розміщення ОВДП.

Нацбанк. Регулятору зараз дуже складно виробити оптимальну позицію на валютному міжбанку.

Враховуючи, що операції нерезидентів зараз співставні або навіть перевершують за обсягами валютні операції експортерів і імпортерів — вони сильно впливають на курсоутворення.

Наприклад, на останньому аукціоні з розміщення ОВДП (коли продавалися 5,5-річні облігації) НБУ тільки за середу викупив близько 150 млн доларів на міжбанку, чим фактично втримав долар від неминучого обвалу.

Це призводить до того, що з одного боку НБУ піддається критиці експортерів та Мінфіну України за істотне зміцнення гривні (вони недоотримують доходи і знижуються надходження до бюджету), а з іншого — Нацбанку треба виконувати умови Меморандуму з МВФ та забезпечувати резерви країни на необхідному рівні, скуповуючи валюту на міжбанку.

Тому чиновники НБУ регулярно повторюють, що не втручаються у сам процес ринкового курсоутворення, а тільки згладжують суттєві коливання на торгах. Але бути для всіх «хорошим» у Нацбанку, звичайно, — не виходить.

За минулий тиждень долар на міжбанку подешевшав з 24,39/24,43 до 24,10/24,13 гривень, а в обмінниках курс його продажу опустився до 24,20 і нижче.

За рахунок успішного розміщення великого обсягу ОВДП на аукціоні 24 вересня (чиновники продали облігацій на 13,2 млрд гривень і в основному іноземцям) — дефіцит гривневих ресурсів тиснув на курс практично усі дні тижня.

Користуючись ситуацією Нацбанк мав можливість поповнювати золотовалютні резерви майже щодня і купив за його даними за період з 23 до 27 вересня $348,20 млн, поступово знизивши ціну скупки з 24,37 гривень (у минулий понеділок) до 24,085 гривень (минулої п'ятниці).

Що вплине на курс цими днями

Цього тижня поведінка учасників ринку і курс буде залежати від наступних факторів:

1) Календарний фактор — завершення звітного періоду і початок нового кварталу. У понеділок у частини клієнтів виникне цейтнот щодо проведення валютних операцій перед завершенням місяця і третього кварталу. Особливих обсягів операцій при цьому вже не буде — більшість великих клієнтів провели основні операції перед завершенням місяця ще минулої п'ятниці.

Тим не менш за рахунок дрібних угод перед закінченням місяця перекосів між попитом і пропозицією на торгах не уникнути.

Банки також повинні будуть провести свої валютні операції для фіксації фінансового результату і виконання нормативів Нацбанку на звітну дату. Зазвичай в першій половині останнього дня місяця фінустанови закривають угоди клієнтів, а після обіду, вже бачачи всю картину прогноз на 1-е число наступного місяця — проводять свої операції з валютою.

1-го жовтня клієнти підведуть підсумки минулого кварталу і будуть визначатися зі своїми планами на новий період. Як правило — це знижує активність компаній на міжбанку. Основними гравцями цього дня будуть нерезиденти, які мають намір брати участь у черговому аукціоні з розміщення ОВДП;

2) Проведення нового аукціону Мінфіну України з розміщення ОВДП 1 жовтня. У цей вівторок Мінфін розміщує гривневі облігації на різні терміни (від 105 до 728 днів) при загальному обсязі виставлених паперів за номіналом на 3 млрд гривень.

Дохідність за ними залишається цікавою для інвесторів, а заяву НБУ і Мінфіну України від 27 вересня про роботу через систему аукціонів Bloomberg (Bloomberg's Auction System) покликана спростити доступ нерезидентів до операцій з ОВДП. Крім того, нещодавні заяви чиновників Мінфіну про майбутнє скорочення випуску довгострокових облігацій мають підігріти інтерес покупців до їх придбання.

3 млрд гривень — це невеликий обсяг за українськими мірками і чиновники розраховують на зростання конкуренції між потенційними покупцями паперів і, як наслідок, на зниження вартості запозичень їх для держави.

Левова частка валюти, що продається нерезидентами з понеділка до середи, піде саме на купівлю найближчим часом гривневих облігацій, що дасть Нацбанку можливість знову поповнити свої резерви;

3) Господарська діяльність компаній і відшкодування ПДВ в кінці вересня. За рахунок надходжень гривні від Держказначейства у експортерів знизиться потреба в продажі валюти. Вони скоротять обсяги її пропозиції на ринку, що спрацює проти гривні на торгах. Попит на валюту з боку імпортерів почне поступово зростати за рахунок наближення опалювального сезону та зростання сезонного попиту на енергоносії;

4) Готівковий ринок, дії спекулянтів і стан ліквідності в банківській системі.

Готівковий ринок і дії спекулянтів. Тут без особливих змін. Готівковий ринок зараз не веде самостійної гри «на підвищення» і працює лише з умовною оглядкою на міжбанк, орієнтуючись тільки на реальний попит та пропозицію з боку громадян. Стабільні цінники в обмінниках і їх поступове зниження в моменти просідання курсу на торгах — будуть працювати на зміцнення позицій гривні.

Спекулянти цими днями на міжбанку будуть заробляти тільки за рахунок роботи «в дві сторони», так як ажіотажного інтересу до скуповування валюти у реального сектора економіки зараз немає і продавати її за завищеним курсом практично нікому;

Стан ліквідності в банківській системі. Наприкінці минулого тижня в банківську систему зайшли значні гривневі ресурси від відшкодування ПДВ, але вони практично повністю перекрилися відтоком ресурсів на рахунки Мінфіну за куплені облігації. Тому особливої загрози від гривневого навісу на міжбанку зараз для курсу немає.

Хоча всі вищеперераховані фактори діють різноспрямовано і здатні періодично суттєво впливати на поведінку учасників ринку і на курсовий тренд — великих загроз для курсової стабільності «Мінфін» зараз не бачить.

Єдиною вагомою небезпекою для гривні в даний час є малопрогнозована поведінка нерезидентів при купівлі/продажу ОВДП, але поки що основна частина з них працює в основному на скупку українських облігацій, що тільки зміцнює позиції гривні в короткостроковій перспективі.

Прогноз готівкового та міжбанківського курсів на тиждень

На готівковому валютному ринку власники обмінників при виставленні своїх цінників будуть орієнтуватися на:

  1. реальний попит та пропозицію з боку клієнтів, а також рівень конкуренції в регіоні;
  2. поведінку міжбанку.

Спред за доларом більшість обмінників фінкомпаній будуть тримати в межах 15 — 20 копійок, а банківські точки обміну — в межах до 25-30 копійок.

«Мінфін» прогнозує коридор за доларом на 30 вересня — 4 жовтня в обмінниках фінкомпаній в межах 23,85-24,25 гривень, а в банках — 23,80 -24,30 гривень.

На міжбанку. Істотні коливання котирувань в цей період можуть спровокувати:

1) дії нерезидентів на первинному і вторинному ринках ОВДП;

2) дисбаланс між попитом і пропозицією на міжбанку 30 вересня перед звітною датою.

При наявності надлишку долара на міжбанку Нацбанк продовжить виходити на міжбанк з купівлею валюти через Matching. За розрахунками «Мінфіну» без особливого впливу на котирування регулятор зможе поповнити резерви за ці дні ще на суму до $80-100 млн. А якщо нерезиденти будуть активні з купівлею ОВДП у вівторок, то ця сума може збільшитися до $110-120 млн.

Своїми інтервенціями зі скупки надлишку долара на торгах — НБУ буде утримувати його котирування від обвалу навіть у моменти активного зростання пропозиції валюти.

За розрахунками «Мінфіну» в період з 30 вересня до 4 жовтня коридор за безготівковим доларом на міжбанку буде перебувати в межах 23,90-24,25 гривень.

Обсяги щоденних операцій на торгах складуть:

У понеділок — середу — в межах $270-330 млн при укладенні до 500-630 угод як за рахунок чергового аукціону Мінфіну України з розміщення ОВДП, так і за рахунок операцій нерезидентів на вторинному ринку. 30 вересня статистика торгів буде багато в чому залежати від активності місцевих клієнтів щодо закриття своїх угод на звітну дату;

У четвер — п'ятницю — в межах $240-260 млн при вчиненні до 420-490 угод. Ця статистика відобразить вплив фактора майбутнього завершення тижня у вітчизняних компаній і активності нерезидентів на вторинному ринку ОВДП.

Читайте також: Більше 40% читачів «Мінфіну» вважають, що долар продовжить дешевшати

Коментарі - 32

+
+5
KraftV
KraftV
30 вересня 2019, 8:46
#
Курс 23 к средине октября - это реально !
+
+5
400kg
400kg
30 вересня 2019, 9:10
#
І навіть нижче - легко!
+
+76
Olexandrenko
Olexandrenko
30 вересня 2019, 16:52
#
Опишите економические предпосылки для ваших 23?
+
+48
Teilor
Teilor
30 вересня 2019, 20:31
#
Еще набрать в долг 100млрд Овгз.
+
+6
Tisha ™
Tisha ™
1 жовтня 2019, 14:46
#
Не защищаю низкий курс, но одна предпосылка все же есть. Правда, с трудом назову её экономической. СМИ (уж не знаю с чьей подачи) довольно часто стали публиковать данные о величине зарплаты в долларах. :) К чему бы это? ;) Вопрос риторический.
+
+153
Magendavid
Magendavid
30 вересня 2019, 9:55
#
Одни эксперты. Такое ощущение, что я один до конца ни в чем не уверен
+
+50
Олександр Міщенко
Олександр Міщенко
30 вересня 2019, 10:46
#
Не один, я такой же «не очень эксперт»!) Факторов которые могут сильно повлиять очень много и просчитать их никто не может точно: стоимость газа и нефти, стоимость черных металлов, стоимость аграрных культур таких как кукуруза и пшеница, количество проданных ОВГЗ, предстоящие выплаты по долгам, сотрудничество с МВФ, поведение Путина на Донбассе, количество переводов от заробитчан, транзит газа, фактор Ко с Приватом, изменение в соотношение экспотр-импорт из-за уже укрепившейся гривны. Любой сильный перекос хоть в одном из выше пересленных факторов может повлиять на курс валюты и или усилить тренд или развернуть его
+
0
SergiySt
SergiySt
30 вересня 2019, 11:46
#
До речі, перекази від заробітчан мають зменшитись: більшість сезонних робіт завершено і частина заробітчан, які живуть не на постійній основі в ЄС, вже повернулись, або повертаються додому до весни
+
+14
Все буде Україна
Все буде Україна
30 вересня 2019, 10:53
#
Не один.Нас 45 000 000
+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
30 вересня 2019, 10:05
#
Забыли указать фактор вывода Дивидендов.
Но это может быть сглажено все теми же ОВГЗ если зайдут под 3 млрд.грн.
+
+26
Все буде Україна
Все буде Україна
30 вересня 2019, 11:53
#
Идет на 27,отлично.
+
+15
GM007
GM007
30 вересня 2019, 11:56
#
С такими прогнозами некоторые не успеют к концу октября по 26. 5 вложиться.
+
0
Nikita333
Nikita333
30 вересня 2019, 12:02
#
Извините с какими прогнозами? Уход МВФ или Новая покупка ОВГЗ?
+
+29
GM007
GM007
30 вересня 2019, 12:10
#
Имел в виду тех, кто сидит в гривне надеясь на 23 и ниже, чего ожидать уже не стоит.
+
0
Все буде Україна
Все буде Україна
30 вересня 2019, 12:16
#
Конечно, пусть надеются на 27-27.5
+
+7
AleksandrBank
AleksandrBank
30 вересня 2019, 12:22
#
Я в пятницу не выдержал и зашел при 24,12.
+
0
Bux Rus
Bux Rus
30 вересня 2019, 13:30
#
Наверно еще рано
+
+7
AleksandrBank
AleksandrBank
30 вересня 2019, 13:35
#
Ушли к 24,30.
+
0
Bux Rus
Bux Rus
30 вересня 2019, 13:41
#
Да как и предыдущие два квартала, в начале корректировка в верх.
+
0
Olexandrenko
Olexandrenko
30 вересня 2019, 16:55
#
Как так. вы же обещали, что будет 23,5 скоро. поменяли курсовые прогнозы?
+
+22
AleksandrBank
AleksandrBank
30 вересня 2019, 17:51
#
У нас качели каждую неделю в ту или иную стороны. После МВФ качеля пошла в другую сторону, и эту качели многие поддержат, такую долгожданную.
+
+60
Любов Богуцкая
Любов Богуцкая
30 вересня 2019, 12:48
#
Как интересно читать, если курс обвалился с 8 в 28 это нормально а если укрепился на пару гривен то паника.Неужели кроме своего носа ничего не видно. Ну чего вы с этим обвалом достигли? Уже нужно наконец то понять, что самый ценный в мире ресурс это человеческий который вы уничтожаете. Как странно это наблюдать.
+
0
Все буде Україна
Все буде Україна
30 вересня 2019, 13:01
#
Молите Бога что бы Закон о рынке Земли не приняли.Как Земли продадут, то тогда разговоры о ресурсах Украинских сведутся вообще на 0.А наш бедный человек увидев бабло продаст все, что может, на это все и рассчитано!!!
+
+4
Bux Rus
Bux Rus
30 вересня 2019, 13:34
#
Паника тогда была и сейчас паника. Кто то зарабатывает финансовый ресурс на панике Человеческого ресурса.
+
0
Dima009
Dima009
30 вересня 2019, 14:56
#
Может и 20 и 15, этим «товарищам», как мы уже все убедились это под силу. Только вопрос, на сколько будет отскок? И что тогда будет с экономикой?
+
0
Все буде Україна
Все буде Україна
30 вересня 2019, 15:32
#
Это точно, потом прийдется под 35 отс(ко)кнуть
+
+7
glintvein
glintvein
30 вересня 2019, 16:04
#
Завтра последний на этой недели день захода выручки от Китая. С 1го ноября и до 7го Китай отдыхает.А это наш самый крупный партнёр если верить статистике.
+
+67
glintvein
glintvein
30 вересня 2019, 16:12
#
Плюс минфин будет сокращать выпуск облигаций. Круто было бы, если бы сейчас курс до 29 поднялся. И вот почему: нбу откупил дешёвого бакса на погашение кредитов, минфин понизил ставки по облигациям (т.е. по сути рефинансирование валютных кредитов гривневыми сделали еще и по-хорошему курсу). А теперь курс вверх чтобы гривневые кредиты меньшим количеством валюты гасить. Красота.
+
0
Все буде Україна
Все буде Україна
30 вересня 2019, 16:51
#
Ес оф корс.Полностью солидарен.
+
0
Николай Малеев
Николай Малеев
30 вересня 2019, 18:23
#
Мне почему то кажется что так все и задумывалось, другое дело что кидаловом попахивает)))
+
+7
glintvein
glintvein
30 вересня 2019, 17:11
#
Где график и суммы выплат по госдолгу посмотреть?
+
+25
Ranet
Ranet
1 жовтня 2019, 11:04
#
Не слышно шума городского. Аукцион есть, а гривна падает. Минфин признает свой неправильный прогноз?
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися