Мінфін - Курси валют України

Встановити
30 серпня 2019, 16:50

Нерезиденти охололи до облігацій, але гривня тримається

Всупереч очікуванням песимістів, тиждень і серпень в цілому не принесли особливо небезпечних новин.

Але труднощі в різних частинах світу залишаються. На цьому тлі інтерес нерезидентів до українських облігаціях зменшився, але на гривню це особливо не вплинуло. Підсумки тижня в колонці для НВ підвів спеціаліст відділу продажів боргових цінних паперів Dragon Capital Сергій Фурса.

Світові побоювання

Світ встиг за останній тиждень як впасти, так і піднятися на новинах про китайську відповідь на трампівські мита. І якщо тиждень тому всі засмутилися, коли китайці сказали, що введуть мита, то зараз всі зраділи, тому що китайці сказали, що передумали і подумають ще, вводити їх чи не вводити.

У підсумку, ринки повернулися в початкову точку, відігравши частину втрат останніх тижнів, але все ще істотно відстають від історичних максимумів. Втім, можна радіти, що серпень пройшов, а ніякі чорні лебеді ще не прилетіли. Хіба що в Аргентину, але це боляче тільки для самих аргентинців і тих, хто в них повірив і поки що не може призвести до ефекту доміно. Індекс S&P500 відкриє цю п’ятницю недалеко від позначки в 2924 пунктів.

На горизонті, звичайно, продовжує маячити зграя птахів, і хто знає, будуть це банальні «качки», чи повноцінний «чорний лебідь». З одного боку кульки у нас є Гонконг, де клінч протестувальників і китайської влади нікуди не подівся. І найприкріше, що він нікуди дітися не може. З одного боку, є китайські пацани, яким (тим більше, скоро святкувати ювілей компартії Китаю) повинні за своїми пацанським правилам показати, хто в домі господар. А з іншого — є населення Гонконгу, велика частина якого бачить себе вільними людьми у вільному світі і просто фізично не може прийняти правила авторитарного Китаю. І якщо в один момент китайська влада захоче розрубати цей гордіїв вузол, повторивши Тяньаньмень, то ефект на фінансову систему регіону і світу може бути колосальним.

З іншого боку планети, в колишній метрополії Гонконгу, Борис Джонсон сів за штурвал і мчить в стіну Brexit без угоди, наслідки якої важко передбачити. На цьому тижні він скористався якимось хитрим юридичним вивертом і призупинив роботу парламенту. Щоб не заважали здійснювати самогубство. Але подивимося, чи не призупинить самого Джонсона тепер парламент, у якого буде для цього цілий тиждень.

Перспективи уряду

Український сегмент єврооблігацій за тиждень підріс, додавши кілька пунктів. В основному на новинах про майбутній кабінет. І в цілому його склад порадував інвесторів. Якщо чесно, він виявився навіть кращим за очікування прагматиків. Набір чиказьких хлопчиків і дівчаток з правильними цінностями вражає. І якщо їм дозволять — а особливо якщо будуть підтримувати в парламенті і адміністрації президента — то результати можуть бути вражаючими.

Звичайно, пораділи реалісти, в той час як у оптимістів залишилися питання, й інвестори не соромляться їх ставити. По-перше, чому в уряді залишився найтоксичніший міністр попереднього уряду. І чи потрібні його рюкзаки досвіду при заявленому бажанні грати за правилами. А також навіщо в уряді призначений смотрящий від Коломойського, Дмитро Дубілет, свого часу колишній член правління Приватбанку, і тепер зайняв непримітну посаду міністра Кабінету міністрів, яка не дає особливих повноважень, але дозволяє бачити все, що відбувається.

Але реалістів більше: все-таки люди розуміють, що вони купують борги України, а не Швеції. І отримують відповідну прибутковість. А в порівнянні з іншими точками на карті, що дають подібну прибутковість, події в Україні різко відрізняються в позитивний бік.

Депозити з високими ставками та бонусом від Мінфіну

Тож поки що інвестори раді. Але апетит приходить під час їжі. Інвестори вже очікували, що в нічному пориві нові депутати наприймають безліч реформаторських законів, велика частина яких стосується співпраці з МВФ. Але депутати пішли спати, проголосувавши тільки за популістське зняття депутатської недоторканності. І тепер, головне, щоб запал приймати все швидіше з настанням осені нікуди не пропав.

Настороженість від «реструктуризації»

Звичайно, не обійшлося без страшних заголовків про реструктуризацію, які можуть налякати інвесторів на тлі офіційних заяв Аргентини про реструктуризацію. А вся справа в тому, що один з депутатів однієї з фракцій вивчив кілька розумних слів і безпосередньо поставив запитання прем'єр-міністру про те, що він буде робити з варантами і як має намір їх реструктуризувати. Відповідь була абсолютно раціональна і коректна, але пташка вже вилетіла. І так, не варто сумніватися, що над варантами думають.

Але особливість цього інструмента така, що говорити про це вголос не можна. Тому що будь-які розмови шкідливі, бо або підривають довіру в цілому, коли ви використовуєте невпопад слово «реструктуризація», або призводять до зростання цін на ці самі варранти, коли інвестори розуміють, що ви готові їх міняти назад на борг, а це шкідливо для державного бюджету. Просто так допускати дефолт за варрантами означає допустити дефолт за всім боргом, тож це не варіант і треба приходити і домовлятися з власниками варантів. І говорити тут з позиції сили не вийде.

Варранти нині продовжують перебувати в прекрасній формі і вже перевалили за 86% від номіналу. А ось нерезиденти на вхід в українські облігації, схоже, майже закінчилися. На цьому тижні уряд розміщував п’ятирічні папери, які завжди були фаворитами у іноземців, але на аукціон майже ніхто з них не прийшов. І це вже не перший аукціон за останній місяць, коли попит більш ніж скромний.

Читайте такожЧи втримає гривня свої позиції восени: місія можлива

Можна, звичайно, звинувачувати вихідний в Лондоні, у понеділок, що стримувало активність банкірів з Сіті, але швидше за все краще готуватися до осені. І до сезонності в гривні. Поки курс тримається недалеко від позначки в 25,0 гривень за долар. Причому робить це навіть незважаючи на падіння вартості руди і припинення активності нерезидентів. Але нескінченного фарту не буде.

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися