Мінфін - Курси валют України

Встановити
21 березня 2019, 14:18

Роблячи ставку на зростаючий середній клас

Банківська система України в 2018 році після довгої перерви знову стала прибутковою. Масштабна реформа банківського сектора, запущена після Майдану, продовжує приносити плоди.

ПроКредит Банк був адаптований до змін у 2014 році в економічному кліматі. У 2018 році банк забезпечив збільшення кредитного портфеля малого і середнього бізнесу на 34%, що лише незначно менше, ніж 35% -го зростання, досягнутого в 2017 році, і 40% в 2016-м.


Фото: Наталя Кравчук

Безумовно, відзначається стійка динамічна робота з українським бізнесом, представники ПроКредит Банку акцентують увагу на тому, що найважливішим кроком вперед, зробленим в минулому році, стала розробка комплексу пропозицій для приватних клієнтів. Банк працював над довгостроковою стратегією надання персональних банківських послуг. Ця робота має на увазі переосмислення можливостей, що надаються приватними клієнтами. Відповідно до нової концепції, зручність, прозорість і вигідність повинні бути забезпечені рахунком інноваційних та перехідних періодів, за умови, що фінансово активним власникам рахунків надаватиметься максимальна оплата, виключаючи при цьому приховані витрати. За словами Голови Правління ПроКредит Банку в Україні, Віктора Пономаренко, 2018 рік став роком, коли це бачення знайшло форму.

2018 рік був одним із найуспішніших з точки зору зростання і розвитку бізнесу, — говорить Пономаренко. — І цей прогрес вимірюється не лише цифрами. Багато в чому зміни носили не кількісний, а якісний характер. Завдання, яке ми поставили перед собою, полягало в тому, щоб привести наші послуги для приватних клієнтів у відповідність з очікуваннями нашої цільової аудиторії. Саме на середній клас ми сьогодні орієнтуємося, вибираємо напрямки для розвитку. І поки цей сегмент росте, ми повинні рости разом з ним — намагатися зрозуміти, що потрібно від банку клієнтам середнього класу. Нашою метою було передбачити цей майбутній попит. У нас є гідна, цікава пропозиція.

Прагнення відповідати запиту українського середнього класу в першу чергу означає зміщення бізнес-моделей банку в бік онлайн-банкінгу. Минулий рік ПроКредит Банк модернізував свої цифрові платформи і запустив мобільний додаток, який продовжує удосконалюватися. Додаткові функціональні можливості будуть доступні протягом усього 2018 року, а з січня 2019 року — нові клієнти можуть відкривати рахунки онлайн. Банк є частиною міжнародної банківської групи ПроКредит, що базується в Німеччині. Впровадження цифрових інновацій, створення банку в Україні дозволило повністю використовувати всі можливості, доступні в електронному банкингу, адаптовані до місцевих умов, — в результаті були отримані цифрові послуги, і всі вони повністю відповідають вимогам ЄС і в той же час враховують потреби українського ринку.

Ще одною очевидною перевагою для клієнтів середнього класу, що традиційно відносяться до числа найбільш активних щоденних користувачів банківських послуг, є фіксована комісія, яку приватний клієнт платить щомісяця за комплекс послуг. Ми вважаємо, що це найбільш прозорий і конкурентний підхід до питання побудови ціни за банківські послуги — особливо вигідний для тих, хто проводить транзакції щодня, — пояснює Пономаренко. — Цей формат повсюдно використовується на західних ринках, але ще не став стандартом в Україні. Це означає, що українським клієнтам може знадобитися якийсь час, щоб звикнути до такого ціноутворення — але ближче познайомившись з цим підходом, вони дуже швидко оцінять його гідності. За словами Пономаренка, про те, що фіксована комісія поступово завойовує своїх прихильників, свідчить наступний факт: все більше нових приватних клієнтів розпочинає співпрацю з банком, ґрунтуючись на рекомендаціях і позитивних відгуках своїх друзів і колег.

Перехід до цифрового банкінгу дозволяє скорочувати свою фізичну присутність: на всій території України працює всього дев'ять відділень ПроКредит Банку. Пономаренко каже, що навіть така невелика кількість — це більш ніж достатньо, але визнає, що деякі клієнти як і раніше вважають за краще особистий контакт. При цьому скорочення числа відділень, які потрібно обслуговувати, дозволяє банку вкладати кошти в інші напрямки розвитку і продовжувати розширювати свою онлайн-пропозицію. «Концепція великої мережі відділень втрачає свою актуальність. Відділення, ймовірно, продовжать існувати ще якийсь час, але хороші новини полягають в тому, що ми більше не залежимо від них в питанні розвитку нашого бізнесу. Навпаки, ми бачимо готовність споживачів в повній мірі використовувати переваги цифрового банкінгу — особливо коли мова йде про сегмент середнього класу. Ми виявили, що наші приватні клієнти дуже швидко адаптуються до нових способів здійснення своїх банківських операцій ».

Ця готовність до змін є характерною рисою сучасної України. Темп змін, що відбуваються в країні в останні роки, допоміг створити динамічний клімат, і українські споживачі в цілому стали більш відкриті до інновацій. За словами представників Mastercard, в четвертому кварталі 2018 року Україна була четвертою країною в світі за кількістю безконтактних платежів — ця статистика підкреслює ентузіазм її жителів щодо нових банківських інструментів. За словами Пономаренка, це ще один аргумент на користь цифрового банкінгу, що дає чітке уявлення про те, як буде виглядати банківська система через кілька років. «Дані за безконтактними платежами багато говорять про ставлення українців до технологій. Українці без проблем сприймають інновації і стрімко освоюють нові технології. Наші клієнти продемонстрували нам, що люди відкриті до використання нових банківських послуг. При цьому вони швидко стають дуже вимогливими. Переконавши клієнтів у перевагах якоїсь нової послуги, будьте готові до того, що незабаром вони зажадають ще більших інновацій ».

Готовність українського суспільства до інноваційних банківських інструментів — сприятливий знак для ПроКредит Банку, який продовжує йти по шляху все більшої діджіталізаціі послуг. Клієнти в більшості своїй реагують позитивно на пропоновані нововведення, зокрема і на фокус банку на онлайн-сервіси в цілому. Тепер завдання полягає в тому, щоб в цьому секторі, який стрімко розвивається, утримати провідні позиції. У нас є чітке уявлення про те, чого ми хочемо досягти через рік, — каже Пономаренко. — Ми будемо продовжувати працювати над якістю послуг, що надаються, приділяючи особливу увагу введенню додаткових функцій і підвищення рівня безпеки. Для нас очевидно, що з часом клієнти будуть вимагати банківські послуги нового типу. Насправді вони вже їх вимагають. І наша стратегія полягає в тому, щоб впровадити ці послуги сьогодні, щоб завтра опинитися попереду конкурентів.

ПроКредит Банк є частиною міжнародної банківської групи ПроКредит, яка базується в Німеччині.

Коментарі - 6

+
+47
mary27
mary27
21 березня 2019, 18:21
#
Ну, ''ПроКредит'' всегда был банком для бизнеса.
Сначала они розницей вообще не занимались.
+
+15
Юрий Новокрещенов
Юрий Новокрещенов
25 березня 2019, 13:58
#
С моей точки зрения (с такой картой покрытия) они до сих пор остаются банком для бизнеса.
Сложно представить их, как банк для розницы.
В Одессе всего лишь одно отделение.
+
0
mary27
mary27
25 березня 2019, 14:26
#
Хах, я там тоже обслуживплась ради понтов)
И депозитной карты.
+
0
avantoffer
avantoffer
23 березня 2019, 22:44
#
Но если нужно отделение, то их почти все позакрывали
+
0
mary27
mary27
24 березня 2019, 12:52
#
Есть в областных центрах.
+
0
avantoffer
avantoffer
23 березня 2019, 22:45
#
А касса раотает для снятия депозитов в 1 отделении, и даже не в центре
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися