Мінфін - Курси валют України

Встановити
29 листопада 2018, 10:00

Банківські картки для мандрівників: квитки за бонуси та інші «плюшки»

Українці стали частіше виїжджати за кордон, особливо після запровадження безвізового режиму з країнами ЄС. За даними прикордонної служби, кожен день 9-12 тис. осіб перетинає кордон за біометричними паспортами. Банки вловили зростаючий тренд і стали активно просувати спеціальні карти для мандрівників.

Особливості travel- продуктів — приємні бонуси у вигляді кешбека, можливість накопичити милі або отримати доступ до бізнес-залів аеропортів.

В основі банківських рішень для тих, хто часто їздить за кордон, можуть бути карти різного класу. Але всі вони мають кілька загальних моментів. По-перше, це карти міжнародних платіжних систем — як правило, MasterCard або Visa. Національна карта Простір не підходить, її можна використовувати тільки в Україні. По-друге, вони мають високий ступінь захисту.

Щоб зробити подорож комфортною, деякі банки пропонують клієнтам мультивалютні картки, які прив'язані одночасно до декількох рахунків. В цьому випадку мандрівники можуть не думати про обмін валют і економити на конвертації. Це зручно для тих, хто багато їздить по всьому світу — сьогодні летить до Європи, а завтра — відправляється за океан.

Але більшість клієнтів банків воліє брати з собою за кордон звичайні гривневі карти. Навіть незважаючи на ймовірність подвійної конвертації.

У поїздках можуть траплятися різні сюрпризи, і далеко не завжди приємні. Наприклад, можна втратити багаж або захворіти. Або набрести на масштабний розпродаж дизайнерського одягу, коли в гаманці вже не залишилося готівки. У будь-якому випадку, фінансова «подушка безпеки» не завадить. Тому найчастіше банки пропонують мандрівникам кредитні карти з лімітом 50 000 — 200 000 гривень. Пільговий період за ними коливається в діапазоні 55-66 днів — у цей час банк не нараховує відсотки. Причому кредит до 50 -75 тис. грн можна отримати навіть без підтвердження доходів.

Ще один важливий нюанс — комісії за зняття готівки за кордоном. З цього питання у банків немає єдиної політики. В одних випадках з карти вигідніше знімати свої кошти, в інших — кредитні, а іноді умови однакові в тому і в іншому випадку.

Які бонуси пропонують банки мандрівникам

За останній рік одразу кілька великих українських банків почали випускати престижні картки класу World Black Edition Mastercard. Минулої осені переваги цього продукту українським клієнтам представив Приватбанк, а влітку поточного року це зробили Альфа-банк та Укрсиббанк. Власник такої карти може розраховувати на сервіс екстра-класу і безліч бонусів — від доступу до міжнародних бізнес-залів в аеропортах і знижки на прокат автомобілів, закінчуючи допомогою в організації навчання дітей за кордоном. Перелік привілеїв значний, як і сума річного обслуговування, яка у таких пропозицій стартує від 1200 грн.

Багатьом клієнтам банків таке різноманіття сервісів ні до чого, і переплачувати за статус вони теж не готові. У більшості випадків українські мандрівники віддають перевагу класичним кредиткам з оптимальним набором опцій — низькими комісіями при знятті готівки за кордоном, кешбеком за оплату товарів або послуг, можливість накопичувати милі і т.д.

За словами начальника управління розробки карткових продуктів роздрібним клієнтам банку Конкорд Наталії Крисанової, попит на карти для мандрівників після введення безвіза з країнами ЄС помітно виріс серед представників середнього класу. Спеціально для них була розроблена карта inJOY з безкоштовним обслуговуванням. Щоб зробити поїздки для клієнтів ще доступніше, в банку Конкорд розглядають можливість нарахування кешбекапри оплаті готелю через онлайн-платформу booking.com.

На думку директора департаменту з розвитку роздрібних продуктів Альфа-Банку Україна Євгенія Благініна, попит на «спеціальні» карти з програмами лояльності вище, ніж на звичайний пластик. Наприклад, нова карта Travel, яку нещодавно запропонував банк, виконує і функції класичної кредитки, і при цьому дозволяє мандрівникові накопичувати бали при будь-якій покупці — від чашки кави до побутової техніки. «Активність клієнтів і оборот по картах з бонусами на 10-15% більше в порівнянні з картами аналогічного рівня, але без бонусів. Виходячи з підвищеного попиту, ми плануємо до кінця цього року продати до 10 000 карт Travel »- ділиться планами Благінін. 

Директор департаменту по продуктам роздрібного бізнесу ПУМБ Дмитро Поліщук вважає, що найбільш затребувана опція тревел-карт — це доступ до бізнес-заліваеропортів і Priority Pass. Адже очікування вильоту в аеропортах — це та частина подорожі, яку хочеться провести з комфортом.

Вкладайте гроші вигідно разом з програмою «Бонус до депозиту»!

Спеціальні пропозиції для мандрівників мають на увазі співпрацю з певними авіакомпаніями, аеропортами, туристичними агентствами або платіжними системами. Хоча деякі банки надають клієнту більш широкий вибір постачальників послуг. Кількість пропозицій зростає з кожним днем, і обрати варіант, що підходить, не завжди просто.

«Мінфін» вивчив пропозиції банків і обрав на свій розсуд кілька карт, з якими подорожувати приємніше і вигідніше.

OTP Tickets Travel Card від ОТП банк

Вартість обслуговування/ рік

Комісія за зняття готівки за кордоном*

Комісія за конвертацію

Пільгові умови кредиту

Відсоток за кредитом

240 грн

1,5%+20 грн або 3$/€ — власні кошти;

4%+30 грн — кредитні

0%

до 200 000 грн до 55 днів, 0,01% річних

36% річних

*-раз на місяць готівку можна зняти без комісії.

«Плюшки» для мандрівників

  • OTP Tickets Travel Card розроблена ОТП банком спільно з онлайн-агентством подорожей Tickets.UA. Вона дає власникові привілеї учасника програми лояльності агентства.

  • За кожні 100 грн клієнт отримує бонуси з розрахунку 1 бонус = 1 гривня. 250 вітальних бонусів нараховуються при реєстрації в програмі лояльності Tickets.ua і виконанні 3-х платежів за рахунок кредитних коштів. За бали можна купувати квитки на всі види транспорту, бронювати готелі, купувати квитки в кіно, на концерти або в театр через сайт Tickets.UA.

  • При оплаті деяких категорій товарів і послуг кредитними коштами, банк повертає на карту певний відсоток від витраченої суми. Кешбек в розмірі 25% нараховується при покупці квитків в кіно, 10% — за поїздки на Uber. При покупці квитків на літак, потяг чи автобус на сайті Tickets.UA, клієнт отримує назад 2% витраченої суми. За всі інші розрахунки, в тому числі власними коштами, кешбек становить 1%.

  • Скориставшись промокодом, клієнти можуть замовити Uber в або з аеропорту за пів ціни.

Кредитна карта Travel Альфа-Банк

Вартість обслуговування/ рік

Комісія за зняття готівки за кордоном

Комісія за конвертацію

Пільгові умови кредиту

Відсоток за кредитом

150 грн*

4%, min 20 грн — власні та кредитні кошти

0%

500 — 200 000 грн до 55 днів, 0,01% річних

39,99% річних

*Якщо у клієнта є кредитна заборгованість на розрахункову дату, з його рахунку списується щомісячна плата 150 грн.

  • Кредит до 75 тис. грн клієнт може отримати без підтвердження доходів.

  • Власнику карти Travel доступна розстрочка до 12 місяців під 0,01% при оплаті товару картою по всьому світу.

«Плюшки» для мандрівників

  • За кожну витрачену гривню кредитних коштів власникам карти в режимі онлайн нараховуються 5 балів.

  • Клієнти, які в перші 60 днів з моменту випуску карти здійснять транзакції на суму не менше 25 тис. грн, отримають 50 000 вітальних балів.

  • Накопичені бали можна використовувати для придбання квитків, бронювання готелів, оренди авто і інших покупок в категорії «туризм». Перевірити бонусний рахунок і перевести бали в travel-покупки можна в мобільному додатку Alfa-Mobile Ukraine.

  • З картою Travel клієнт може купити квиток будь-якої авіакомпанії. Якщо за обраним рейсом передбачено нарахування миль від авіаліній, то будуть нараховуватися і милі авіакомпанії, і бали мандрівника.

  • Власники карти Travel можуть двічі на рік безкоштовно відвідувати бізнес-зали по всьому світу в рамках програми LoungeKey.

  • На поїздки в/з аеропортів «Бориспіль» та «Київ» на Uber передбачена 50%-ка знижка.

  • Безкоштовна упаковка валіз в аеропорту «Бориспіль».

  • Послуга «консьєрж-сервіс».

Карта inJoy Конкорд банк MC Debit Standard

Вартість випуску та обслуговування/рік

Комісія за зняття готівки за кордоном

Комісія за конвертацію

Пільгові умови кредиту

Відсоток за кредитом

0 грн

1.5% + 50 грн — власні кошти;

5% +70 грн — кредитні

0%

до 20 000* грн на 62 дні, 0,01% річних

45% річних

*з початку 2019 року кредитний ліміт буде збільшений до 50 000 грн.

  • Карта має технологію безконтактної оплати PayPass і технологію захисту платежів в інтернеті 3D Secure

«Плюшки» для мандрівників

  • Кешбек в розмірі 5% нараховується при оплаті карткою inJoy рахунків у всіх відомих міжнародних мережах швидкого харчування (Макдональдс, KFC і т.п.) — в будь-якій точці світу.

  • На залишок власних коштів нараховується 11% річних.

  • Цілодобова підтримка клієнтів можлива в месенджерах Viber, WhatsApp, Facebook, а також через CallCenter.

  • Транзакції, які проходять по карті inJOY, відслідковуються цілодобово. Якщо в операції по карті відмовлено, співробітник банку зв'яжеться з клієнтом протягом 1-2-х хвилин для консультації і вирішення проблеми.

Кредитна карта «soloМАНДРИ» від ПУМБ

Вартість обслуговування/рік

Комісія за зняття готівки за кордоном

Комісія за конвертацію

Пільгові умови кредиту

Відсоток за кредитом

500 грн

0% — кредитні кошти;

4.9% + 15 грн — власні

0%

10 000 — 200 000 грн до 62 днів, 0% річних

45% річних

  • Кредит до 50 тис. грн клієнт може отримати без підтвердження доходів.

«Плюшки» для мандрівників

  • У пакет разом з картою входить поліс туристичного страхування терміном на 1 рік.

  • Власники карти можуть користуватися привілеями програми винагород Mastercard, такими як сервіс Fast Line та відвідування бізнес-залів Mastercard Lounge аеропорту «Бориспіль». Але тільки за умови, що за попередні 30 + 5 днів сума транзакцій по карті перевищувала 3 000 грн.

  • Крім того, в рамках програми Mastercard Rewards клієнту нараховуються бали за покупки: 1 бал за кожні 10 грн. За першу покупку клієнт отримує 50 бонусних балів. Накопичені бали обмінюються на подарунки.

  • Разом з картою власник отримує стильний фетровий клатч, щоб зберігати посадкові талони та документи.

Freecard Gold банк Кредит Дніпро

Вартість обслуговування/ рік

Комісія за зняття готівки за кордоном

Комісія за конвертацію

Пільгові умови кредиту

Відсоток за кредитом

0 грн*

3% — власні кошти;

6% — кредитні

4%

до 200 000 грн до 67 днів, 0,01% річних

48%

* Безкоштовне обслуговування надається за умови, що сума транзакцій за місяць перевищує 5000 грн (або еквівалент), або якщо залишок коштів на карті на кінець місяця перевищує еквівалент 250 000 грн. В інших випадках оплата становитиме 20 грн на місяць.

  • У вартість входить ще одна карта такого ж класу.

«Плюшки» для мандрівників

  • FREECARD GOLD дає доступ до 5 рахунків в різних валютах: UAH, USD, EUR, GBP, RUB. При конвертації враховується курс банку.

  • Доступ до програми лояльності «Політаємо зі смаком». За кожну покупку, оплачену картою, банк нараховує бонусні бали в розмірі 1% від суми покупки. Бонуси можна використовувати для оплати авіаквитків, готелів, рахунків в ресторанах по всьому світу. Конвертація бонусів відбувається за схемою: 1 бал обмінюється на 1,5 грн при оплаті авіаквитків, на 1 грн — при оплаті номерів в готелях і оренді автомобілів або на 0,5 грн — при оплаті рахунків в кафе, барах і ресторанах.

  • Послуги консьєржа для замовлення столика в ресторані, номери в готелі, квитків на концерти і на екскурсії. 5 консультацій на місяць в рамках Concierge Service безкоштовно.


Світлана Волкова

Коментарі - 14

+
0
MaLuTkA
MaLuTkA
29 листопада 2018, 10:47
#
Спасибо за полезные советы
+
0
987
987
29 листопада 2018, 11:33
#
Отличный обзор!
+
0
kharj
kharj
29 листопада 2018, 11:44
#
Хм а раньше по этой карте Кредит Днепра была комиссия за конвертацию
+
0
Светлана Волкова
Светлана Волкова
29 листопада 2018, 13:20
#
Спасибо, исправили информацию.
+
0
roman731
roman731
29 листопада 2018, 19:14
#
У Кредит-Днепра Freecard — это дебетовая карта. Кредитная — это Безлимит Голд https://creditdnepr.com.ua/pryvatnym-osobam/pakety-poslug/bezlimit-gold

Что-то не слышал я о комисии 4% за конвертацию, а карту имею и за границей пользовался.

Также неакутальна информация о программе лояльности.

В тарифах на их сайте по ссылке выше также неактуальна информация банка о доп. карте. Они не чешутся её актуализировать, но в реальной жизни пакетной доп. карты VISA Gold Рay Wave ен существует. Существует виза классик за 10 грн в год.
+
+16
roman731
roman731
29 листопада 2018, 19:24
#
По тревел карте Альфы по сути анти-реклама, т.к. у Альфы есть и обычная кредитка без вот этих всех 150 грн, и в добавок к этому дебетовые с бесплатным снятием собственных средств по всему миру в пределах пакетного лимита, что за границей — удобно.
+
0
correspondent
correspondent
29 листопада 2018, 20:25
#
А вот просто интересно: если украинец едет в Крым отдохнуть на море или навестить родных, чем он может там рассчитываться? Пока только наличкой или картами РНКБ (другие карты вроде бы не обслуживаются?). Но вот как и откуда положить деньги на РНКБ на Украине? Это невозможно сделать.
Что могут предложить банки туристам, которые направляются в Крым?
+
0
mary27
mary27
30 листопада 2018, 18:21
#
Ничем)
Ни одна международная платежная карта там не работает.

correspondent решил в конце ноября отдыхать в оккупированном Крыму?)
Или куратор срочно вызвал?)
+
0
correspondent
correspondent
3 грудня 2018, 11:41
#
Mary27, если не знаете, так и не надо сообщать то, что всем известно. Если Крым — это Украина, то и карты украинские там должны обслуживаться. А так, кроме РНКБ, там никто не работает. И карт МИР вроде бы.
Не думаете, что Крым — это еще и море? И горы. И вообще там оздоровиться можно в любое время года. И чистенько на пляжах, убирают, нет такого бардака, как в Одессе. Или Кирилловке. Про Геническ и Бердянск вообще молчу. Цены лупят — ого-го: от 400 гривен за комнату в стиле 1940-х и с удобствами на улице. А есл мало-мальский нормальный номер или квартира, так там и тысячу-полторы запросят. В Крыму в августе цена на ЮБК в 2-3 раза меньше. За тысячу рублей можно номер на троих снять, где 10 минут до моря, есть душ, туалет в номере, кухня на пару-тройку номеров, веранда со столиком и стульями/креслицами.

Так что прежде чем упрекать, скажите, где за 400 гривен на Украине на море можно такое жилье снять? До лета осталось полгода.
+
+9
mary27
mary27
3 грудня 2018, 21:16
#
Correspondent, не включайте дурака так профессионально.
«карты украинские там должны обслуживаться. А так, кроме РНКБ, там никто не работает. И карт МИР вроде бы» — оккупация и аннексия?
Не, не слышали.
Попросите куратора выдать вам новую методичку с манипуляциями, чтоб не позориться)
+
0
Алексей Хрипков
Алексей Хрипков
29 листопада 2018, 22:12
#
У ПУМБа точно
0% — кредитные средства;
4.9% + 15 грн — свои
А не наоборот?
+
+24
TOR
TOR
3 грудня 2018, 20:57
#
Большой вопрос: Указаны проценты и не указана эфективная ставка.
Начисление кэш бека как показывает практика и использование имеет много ограничений.
По сайту тревел.юа наценка на билеты от 5 до 30 процентов. Какой там кэш бек дешевле напрямую купить билеты.
По картам альфа банка и бесплатным зачислениям не слышали хохму что для того чтобы попасть бесплатно в лаундж нужно за 30 дней сделать операцию не меньше чем на 25000грн. А может уже наладили процесс.
И вот еще маленький вопрос к автору: Вы простите когда в магазин заходите только плюсы в товарах видите и картинку на этикетке. Анализа и аналитики нет. Сравнения нет. Плюсы да есть. Но как ни идеально но минусов как правило тоже хватает.И именно эти минусы и то как банк их решает в процессе обслуживания говорит о качестве предоставляемой услуги, особенно когда по сути человек находится заграницей и этот кусок пластика возможно единственное платежное средство на котором лежат не только деньги банка но и свои.
И кстати как там альфа банк уже подключил своим клиентам наконец то 3д секьюрити?
Про обязательные страховки по отдельным банкам при оформлении карт тоже вообще ни слова.
+
0
Буква Ґ
Буква Ґ
10 лютого 2019, 21:45
#
Кэшбек с холда карты когда они прокрутят пару раз.
3-д секюр? Зачем тебе он, чтобы отвечал не банк, а ты?
+
0
Буква Ґ
Буква Ґ
10 лютого 2019, 21:44
#
На кого это рассчитано в предисловии? Про карты и прочее типа гривеники в США не принимают, как и монгольские тугрики в Украине?
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися