Мінфін - Курси валют України

Встановити
3 жовтня 2018, 16:33

Як зміняться правила гри на валютному ринку у 2019 році

26 вересня у Києві пройшов Перший український валютний форум, організований фінансовим порталом «Мінфін» та BankOnline. Ключовою темою обговорення стала нова система валютного регулювання, яка почне працювати в Україні з 7 лютого 2019 року. Що чекає гравців валютного ринку після набрання чинності нового Закону «Про валюту та валютні операції», пояснювали представники Нацбанку, Верховної Ради та фінансові експерти.

На заході зібралося близько 200 осіб: окрім співробітників банків та фінансових компаній, у форумі брали участь представники бізнес-спільноти, великих компаній — експортерів.

Михайло Довбенко — співавтор закону про валюту, перший заступник голови комітету Верховної Ради України з питань фінансової політики та банківської діяльності. Депутат поділився нюансами нового законодавства і наголосив на необхідності залучити до обговорення процесу валютної лібералізації не тільки НБУ, але й інші держоргани, зокрема Державну фіскальну службу.

Нацбанк був представлений командою з чотирьох спікерів

Відкрила форум Катерина Рожкова, перший заступник голови правління НБУ. У своїй вступній промові вона наголосила, що новий закон розширить доступ населення до фінансових послуг і допоможе вивести економіку з тіні. За її словами, зараз норми валютного регулювання розкидані у 56 різних нормативних актах. Після набрання чинності Закону про валюту, ринок буде орієнтуватися на 7 широких регуляцій.

Емал Бахтарі, керівник проектів та програм департаменту відкритих ринків НБУ, зазначив, що валютна лібералізація буде плавною, очікувати миттєвого зняття всіх обмежень не варто. «З лютого НБУ переходить від валютного нагляду до валютного контролю: це означає, що регулятор буде просто стежити за тим, щоб встановлені обмеження виконувалися» — озвучив він позицію регулятора.

Сергій Савчук, заступник департаменту ліцензування НБУ, поділився інформацією, яким установам більше не буде потрібно отримувати валютні ліцензії у наступному році. У цю групу, зокрема, увійдуть банки, профучастники фондового ринку, депозитарні установи.

Віталій Черняк, начальник управління Департаменту фінансового моніторингу НБУ, розповів про найпоширеніші фінансові схеми, які виявив регулятор. У їх числі — транзитні операції, переведення в готівку коштів та виведення капіталу. Тільки за 2017-2018 рр сумарний обсяг таких схем перевищив 33 млрд грн.

Експертна думка

Віталій Шапран, головний фінансовий аналітик «РА «Експерт-Рейтинг», представив позитивні прогнози щодо кон'юнктури зовнішніх ринків у 2018-2019 рр. На його думку, перешкодою на шляху розвитку валютного ринку можуть стати значні розміри неофіційного сектора економіки: обсяги тіньових оборудок в Україні становлять $25-30 млрд.

Тарас Козак, президент інвестиційної групи «Універ», зазначив, що біржова торгівля валютою повинна стати одним з першочергових напрямків еволюції ринку: існуючі зараз обсяги торгівлі в 10 разів менше можливих.

Сергій Паперник, керівник практики FinTech юридичної компанії Evris вважає, що розвиток фінтех-ринку в Україні активізує запуск обміну валюти онлайн, а також дасть можливість небанківським установам відкривати рахунки і випускати електронні гроші.

Роман Сульжик, колишній трейдер JP Morgan та Deutsche Bank, нагадав, що тепер питання валютних обмежень повністю знаходиться у веденні НБУ. А отже, учасники ринку отримали можливість безпосередньо впливати на процеси валютного регулювання.

У виставковій зоні форуму учасники тестували роботу першого в Україні валютомата від компанії 3S. Цей апарат дозволяє автоматично обмінювати долар/євро на гривні та навпаки. Вже через кілька тижнів перші такі апарати з'являться у київському аеропорту Жуляни та ЦУМі.

Перший український валютний форум пройшов за підтримки Всеукраїнської асоціації фінансових компаній (ВАФК), юридичної компанії Evris та національного платіжного сервісу UAPAY.

Медіа-партнери форуму: Finance.ua, PaySpaseMagazine, асоціація банків України НАБУ, асоціація платіжних систем UAPS, Центр економічної стратегії, FinancialClub, ЛІГА ЗАКОН та Prostobank.ua.

Коментарі - 2

+
0
Михайло Юдін
Михайло Юдін
4 жовтня 2018, 22:51
#
У Тойоты есть методика анализа проблем «5 почему». Почему бы участникам форума не попробвать ее применить
Например:
ПОЧЕМУ «… в Українізначні розміри неофіційного сектора економіки: обсяги тіньових оборудок становлять $25-30 млрд...»?
+
0
yarg
yarg
8 жовтня 2018, 9:37
#
Потому что не платить налоги выгоднее чем платить. А причем здесь данная конференция?
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися