Мінфін - Курси валют України

Встановити
14 травня 2018, 8:01

Що загрожує гривні найближчими днями

За минулий тиждень долар подешевшав на міжбанку при продажу на 11 копійок — з 26,29 / 26,32 до 26,19 / 26,21 гривень. Але нацвалюта так і не змогла повністю закріпити свої позиції.

Минулого тижня гривня на валютному ринку не змогла остаточно переламати ситуацію на свою користь. Після вдалого для неї періоду з 7 по 10 травня (за цей час долар подешевшав з 26,29 / 26,32 до 26,165 / 26,19 гривень), котирування несподівано почали зростати -  з 26,15 / 26,18 до 26,19 / 26, 21 минулої п'ятниці. А на самому початку п'ятничної сесії курс досягав навіть 26,21 / 26,24.

Сталося це, незважаючи на вихід на торги обов'язкових продажів за декілька днів, що скупчилися через вихідний день в Україні 9 травня. Ситуативне перевищення пропозиції по валюті над попитом 11 травня мало істотно зміцнити гривню, але цього не сталося. Збільшення попиту фактично поглинуло майже всю пропозицію. Більш того — воно зіграло на зростання курсу.

У НБУ з 7 по 11 травня не було особливої ​​можливості поповнювати ЗВР. З аукціонами Нацбанк взагалі не виходив. За нашими даними, він працював кілька разів в «анонімному» форматі через Matching без особливих успіхів.

Обсяги операцій на торгах були в межах від $ 273 млн до $ 440 млн при здійсненні від 424 до 580 угод.

Хоча не все так сумно. Якщо не враховувати вищеописані нюанси, то за фактом за минулий тиждень долар подешевшав при продажу на 11 копійок — з 26,29 / 26,32 до 26,19 / 26,21 гривень. Але нацвалюта так і не змогла повністю закріпити свої позиції. Ринок до кінця минулої п'ятниці залишився досить невизначеним щодо подальшого курсового тренду.

Цього тижня ніяких календарних переваг у нацвалюти вже не буде і це психологічно працює проти гривні.

Що буде впливати на курс

1) Наближення днів бюджетних платежів і зростання активності імпортерів енергоносіїв. Святковий травневий період завершився і компанії входять в звичайний діловий ритм. Зростання цін на енергоносії змушує як приватних нафтотрейдерів, так і державні газові компанії поспішати з оплатою своїх зовнішньоекономічних контрактів на побоюваннях подальшого зростання цін. Це збільшить попит на валюту і спрацює проти гривні.

Стримувати апетити імпортерів енергоносіїв буде тільки два фактори — «живі» гроші на їх рахунках і необхідність закриття своїх поточних операцій по госпдіяльності: виплат авансу за першу половину місяця, фінансування транспортних, господарських, митних і податкових платежів.

Ці ж завдання змусять експортерів активніше продавати валюту, що частково буде закривати потреби покупців.

Основними продавцями валюти залишаться металурги і аграрії. Покупцями — великі нафто- і газотрейдери, торговці електронікою і великі продовольчі мережі;

2) Ліквідність у банківській системі, поведінка готівкового ринку і ситуація на міжнародних валютних майданчиках.

Котирування в обмінниках зараз нижче курсу міжбанку. Цей факт вже другий тиждень поспіль дозволяє спекулянтам скуповувати валюту у населення і перепродувати її на торгах. Як результат — пропозиція на міжбанку збільшується і це працює на зміцнення гривні. Готівковий ринок в ці дні не є драйвером зростання котирувань. Він орієнтується тільки на фізичний попит на валюту, який зараз не дуже високий. Тому з цього боку особливих проблем для гривні бути не повинно.

Ліквідність у банківській системі почала зростати вже з середини минулого тижня. Коррахунки банків з 8 по 11 травня виросли на 8,9 млрд і досягли на ранок минулої п'ятниці 47,8 млрд гривень. Це підтримує необхідний запас міцності у банків, але провокує спекулятивні атаки на гривню в разі потенційного зростання попиту на валюту з боку імпортерів енергоносіїв. Спекулянти працюватимуть як «в дві сторони», так і будуть намагатися розгойдати ринок.

Ситуація на міжнародних валютних ринках залишається складною через політичні конфлікти США і Ірану (б'є по цінах нафти і газу як в близькосхідному регіоні, так і по всьому світу). Свою роль також відіграють посилення санкцій країн ЄС і США проти РФ у зв'язку з численними порушеннями Росією міжнародного права, в тому числі і проти України (цілий клубок проблем в енергетичній, алюмінієвої, ювелірної, автомобільної та інших секторах світової економіки), а також наростаючі протиріччя і торгові війни між США і Китаєм.

Цей світовий фондовий і валютний пазл постійно змінюється. В даний час з'явилися три тренди, небезпечних для ринків, що розвиваються, в тому числі і для України:

По-перше, зростання прибутковості держпаперів США (вже близько 3% і вище) стимулює відтік капіталів інвесторів з країн, що розвиваються, на більш стабільний американський ринок. Це ускладнює для України і без того дуже складний шлях до іноземних інвестицій та робить позики ще більш дорогими;

По-друге, на фоні військової і політичної ескалації напруженості в світовому масштабі дорожчають енергоносії, що небезпечно для нашої енергоємкої сировинної економіки;

По-третє, «валютні ралі» з початку травня по парі євро / долар призводять до збільшення курсових ризиків і витрат у українських експортерів та імпортерів. Всі їхні курсові ризики закладаються в ціни товарів, що буде провокувати збільшення інфляції.

У зоні серйозної турбулентности перебувають всі валюти наших контрагентів, що збільшує загальні курсові витрати українських компаній і відіб'ється на споживачах їх продукціі.

Наприклад, співвідношення пари євро / долар з початку травня до 11 травня перебувало у коридорі 1,1830 -1,21 долара за євро, а рубль щодо долара в цей же період знаходився в широкому коридорі від 61,42 до 64,05.

3) Дії НБУ. Регулятору в останні дні не мав можливості значно поповнити резерви. Особливих надлишків валюти немає і НБУ був присутній на торгах лише через Matching і на дуже невеликі суми.

Усвідомлення ринком, що Нацбанку треба максимально поповнювати резерви призводить до того, що особливого зниження котирувань не спостерігається. Всі знають, що будь-який надлишок валюти буде викуплений і це психологічно підтримує долар.

Ми не очікуємо цього тижня «валютного водоспаду». Тому «Мінфін» прогнозує подальшу присутність Нацбанку на торгах лише для скупки валюти. У вдалі для регулятора дні він буде викуповувати по $ 10 млн в «анонімному» форматі через Matching.

Прогноз обсягів операцій та активності валютного міжбанку на тиждень:

14,15,16 та 17 травня (понеділок — четвер). Тренд по курсу на торгах сформують дії великих імпортерів енергоносіїв. НБУ не буде знижувати свої резерви і буде присутній на ринку тільки зі скупкою ситуативних надлишків валюти через Matching.

У разі зростання котирувань — Нацбанк залишиться осторонь, надаючи ринку самому знаходити компроміс по курсу. Тільки якщо котирування перевищать поріг в 26,50 гривень (що все ж дуже малоймовірно) можна очікувати його виходу в більш публічному форматі аукціону, щоб збити ажіотаж.

Особливого ​​надлишку долара ми також не прогнозуємо. Ринок сам продовжить поглинати майже все пропозицію. Основними продавцями будуть все ті ж металурги таі аграрії, але періодично до них приєднуватиметься та частина невеликих компаній, якій потрібна гривня для проведення господарських операцій.

Експортери не зможуть особливо притримувати валюту, що залишається у них після обов'язкових продажів, але і витрачати її наперед (готуючись до днів бюджетних проплат) вони не стануть.

Обсяги операцій в усі ці дні складуть до $ 370-430 млн при укладанні до 510-600 угод.

18 травня (п'ятниця). Спрацює ефект останнього робочого дня, але обсяги операцій сильно не впадуть. Причина — дні бюджетних проплат почнуться в цьому місяці з суботи і неділі (19 та 20 травня). Тому основна частина клієнтів віддасть перевагу розрахункам з бюджетом не пізніше цієї п'ятниці. Це може ситуативно додати пропозиції валюти на торгах і у НБУ з'явиться можливість поповнювати ЗВР. Але великих обсягів такої скупки валюти ми не прогнозуємо — максимум $ 10-15 млн.

На цей день «Мінфін» передбачає обсяг операцій в межах до $ 350-400 млн при укладанні до 450-540 угод.

На готівковому валютному ринку. Нестабільність котирувань міжбанку буде змушувати готівковий ринок озиратися на те, що відбувається на торгах і навіть частково коригувати свої курси. Але в основному зараз на готівкові котирування впливає тільки обсяг платоспроможного попиту на валюту, а він поки посередній.

Тому курси в обмінниках продовжать залишатися нижче рівня міжбанку, що дозволятиме банкам заробляти на скупці готівкової валюти і її подальшої перепродажі на торгах.

Спред по долару в обмінниках буде перебувати у межах 15-20 копійок.

В цілому, на цьому тижні «Мінфін» прогнозує курс готівкового долара в коридорі 25,90-26,25 гривень.

На міжбанку. Курс на торгах буде диктуватися наступними факторами: 1) обсягами скупки валюти великими імпортерами енергоносіїв; 2) ситуативними перекосами пропозиції та попиту на валюту з боку провідних гравців міжбанку в період бюджетних платежів; 3) діями Нацбанку через Matching; 4) ситуацією на міжнародних валютних ринках в частині трендів по парам євро / долар і долар / рубль.

Спекулянти продовжать працювати в основному «в дві сторони», намагаючись періодично розгойдувати ринок, підлаштовуючись під дії великих гравців.

НБУ буде активний тільки в форматі викупу надлишків валюти на ринку, використовуючи Matching.

Скуповуючи долар він фактично утримає його від істотного просідання навіть в разі ситуативного перевищення пропозиції над попитом.

Ми прогнозуємо курс на торгах на цьому тижні в межах коридору в 26,10-26,35 гривень.

Основнимі гравцями на валютному міжбанку будуть: Нацбанк, держбанки, Райффайзен банк Аваль, СІТІ банк, ОТП банк, UKRSIBBANK, Креді Агріколь банк, ING банк, Альфа банк, ПУМБ, банк Південний і кілька невеликих банків, що активно працюють «в дві сторони».

Автор:
Олексій Козирев
Аналітик Олексій Козирев
Пише на теми: Валюта, цінні папери, інвестиційні проєкти, кредитування, міжнародні валютний та фондовий ринки, фінансові стартапи

Коментарі - 1

+
0
Ravel02
Ravel02
14 травня 2018, 15:09
#
Почему-то тактично умолчали что май 2018- начало выплат по ОВГЗ. Подробнее: https://www.icu.ua/ru/about-icu/news/investory-v-ovgz-vse-bolshe-vliyayut-na-grivnu
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися