Мінфін - Курси валют України

Встановити
23 листопада 2017, 7:57

Чорна п'ятниця. Правила безпеки для шопоголіків

Чорна п'ятниця — щорічний всесвітній день шопоголіків. У цей день магазини роблять величезні знижки, щоб залучити мільйони покупців зі всієї Земної кулі. Але, купуючи заповітний товар дешево, необхідно бути гранично обережним.

Розпродаж на Чорну п'ятницю. Як себе убезпечити.
Фото: ziwuwu.com

Свято шопоголіків славиться не тільки величезними знижками. Часто під час «змагання» за дешевий товар люди божеволіють та калічать один одного, а іноді справа закінчується й летальним результатом. Так, за даними Black Friday Death Count, за останні 7 років під час покупок в Чорну п'ятницю постраждало 105 осіб, померло — десять.

Благо, технології не стоять на місці. Е-комерція стрімко розвивається та дозволяє робити покупки в найвідоміших світових магазинах безпечно — не виходячи з дому. Все, що для цього потрібно (крім грошей, звичайно) — банківська карта й доступ до інтернету.

Українці активно беруть участь в «чорноп'ятничних» розпродажах. Наприклад, тільки клієнти ПриватБанку під час китайського аналога Чорної п'ятниці — Дня Холостяка (11 листопада) — оплачуючи покупки, провели 517 500 успішних транзакцій на $8,58 млн. Це в 20 разів більше, ніж в минулому році.

Напередодні «чорної п'ятниці» «Мінфін» вирішив нагадати, як можна убезпечити свої гроші при розрахунках за товари в інтернет-магазинах, а також зібрав інші корисні рекомендації.

Безпека понад усе

Один з варіантів підстрахуватися від шахраїв — завести інтернет-карту. «На віртуальній карті відсутня магнітна смуга, смуга для підпису і PIN-код. Такі особливості забезпечують максимальний рівень безпеки при розрахунках в інтернеті », — пояснює провідний експерт сектора розвитку карткового бізнесу ОТП Банку Катерина Аршинникова.

Власник такої картки може поповнювати її на суму, яка потрібна йому для покупок, встановлювати ліміт та навіть тимчасово заблокувати, якщо вона довго не використовується.

Але є один мінус: постійно переказувати гроші на карту не зовсім зручно. Особливо, якщо у банку застарілий процесинг, що обробляє переказ по кілька годин.

«Інтернет-карта — вимушений захід. Це вчорашній день. Звичайні дебетні та кредитні картки без питань приймаються в оплату будь-яким легальним інтернет-магазином в світі. Єдино зручний та найефективніший механізм захисту від можливого шахрайства — встановлення ліміту на розрахунки в інтернеті в рамках тієї суми, яку ви збираєтеся витратити на онлайн шопінг », — розповідає прес-секретар ПриватБанку Олег Серга.

Але й тут може бути не все гладко. У деяких банках, у Приваті, наприклад, встановити ліміт можна в інтернет- та мобільному банкінгу всього за кілька хвилин. Але в деяких банках ця процедура може виявитися досить клопіткою, оскільки клієнтові доведеться телефонувати в контакт-центр.

Ще один хороший спосіб убезпечити себе — підтвердження транзакції за допомогою одноразового пароля.

«Магазин може підтримувати стандарти розрахунків 3DSecure/Verified by Visa. Про це повинна бути відповідний напис на сторінці. В цьому випадку всі розрахункові операції підтверджуються введенням одноразового пароля, який приходить на мобільний телефон клієнта», — говорить заступник директора департаменту карткових продуктів та альтернативних каналів продажів Укргазбанку Станіслав Широчин.

Зазвичай банк автоматично підключає подібну послугу, але завжди краще перестрахуватися. «Клієнт повинен уточнити у банку, чи бере участь його карта в 3DSecure», — радить директор департаменту розвитку карткового та транзакційного бізнесу Ідея Банку Іван Степанець.

Особливу увагу варто звернути, де ви розраховуєтесь карткою.

«Перш ніж здійснювати платіж, переконайтеся, що сайт захищений: в адресному рядку браузера адреса обов'язково повинен починатися з https://, а у вікні браузера повинен бути значок« замкнутого замку»», — говорить начальник управління розвитку продуктів та проектів роздрібного бізнесу Банку Кредит Дніпро Олександр Стецько.

При оплаті через незахищені сайти шахраям простіше викрасти дані платіжної картки клієнта, в тому числі за допомогою вірусів. «Існують віруси, які при заході на сайт просять повідомити дані карти. Зазвичай це відбувається у вигляді спливаючого вікна з полями для введення номера карти, CVV2 / CVC2, а також PIN-коду. За зовнішнім виглядом вона схожа на офіційні сервіси Internet Explorer — Additional Security Check », — пояснює Олександр Стецько.

Кращий спосіб не попастися на вудку шахраїв — просто не вводити дані. Експерти також рекомендують завжди вводити CVV-код за допомогою віртуальної клавіатури. В цьому випадку віруси зловмисників не можуть його дізнатися.

Зловмисники також можуть заволодіти даними, якщо комп'ютер або мобільний телефон клієнта заражений вірусами. «Для захисту від них слід встановити на своєму пристрої актуальне антивірусне ПЗ і фаєрвол та своєчасно його оновлювати», — рекомендує Катерина Аршинникова.

Конвертація

Гривневою платіжною карткою можна оплачувати покупки і в доларах, і в євро. Але якщо валюта розрахунку відрізняється від валюти рахунку, буде відбуватися конвертація. Наприклад, якщо картковий рахунок клієнта відкритий в гривні, але при цьому він хоче оплатити покупку, цінник на яку виставлений в доларах. В цьому випадку є ймовірність, що доведеться доплатити певний відсоток.

Річ у тім, що при переказі грошей за кордон, банки блокують суму на рахунку за курсом на момент початку транзакції, а списують — за курсом, чинним на момент її завершення. «У момент здійснення операції на рахунку блокується необхідна сума у валюті рахунку клієнта, розрахована за курсом на день операції. Потім, протягом 2-30 днів після блокування відбувається списання грошей з карткового рахунку. Але вже по розрахунковому курсу, який діє в день списання », — пояснює Стецько.

Через подібну ситуацію сума, яка була заблокована спочатку, й та, що списана в результаті, можуть відрізнятися. Але найчастіше різниця не така велика, щоб зіпсувати задоволення від покупок. «Як правило, це 1-2 відсотки», — запевняє Серга.

Є ймовірність, що клієнт зіткнеться з подвійною конвертацією. Наприклад, якщо клієнт оплачує гривневою карткою покупку в валюті, відмінній від доларів або євро — в польських злотих, британських фунтах або китайських юанях. В цьому випадку гривня буде конвертуватися в євро, а євро — у валюту країни, в якій відбувається покупка. В результаті клієнт може не тільки понести витрати через курсових коливань, але і буде змушений сплатити комісію банку за конвертацію валюти.

Щоб уникнути подвійної конвертації, банкіри рекомендують використовувати валютні карти.

«Звичайно, складно уникнути подвійної конвертації, якщо ви розраховуєтесь гривневою карткою, наприклад, на сайті, де ціни в китайських юанях. Але якщо оплата проводиться в доларах, краще використовувати карту VISA, в євро — MasterCard », — говорить заступник голови Банку Форвард Костянтин Кошеленко.

За словами Катерини Аршинникова, є сервіси, які дозволяють вибирати валюту оплати товарів та послуг, що, відповідно, допомагає уникнути конвертації. До таких сервісів відноситься PayPal.

Загальні рекомендації

Під час шопінгу в закордонних інтернет-магазинах можуть виникнути й інші проблеми. Олег Серга, наприклад, радить звернути увагу на ліміт безмитного ввезення посилок поштою в Україну. Зараз він встановлений в розмірі €150. Якщо вартість посилки більше цієї суми, то на «надлишок» буде нараховуватися 10% мита і 20% ПДВ.

Якщо не вистачає грошей на бажану покупку, Костянтин Кошеленко радить скористатися кредитною карткою. Якщо не виходити за рамки пільгового періоду, кредит обійдеться безкоштовно. Більш того, деякі банки дають бонуси у вигляді кеш-бека за оплату кредиткою.

Олекса Рябуха

Коментарі - 3

+
+73
barclo13
barclo13
23 листопада 2017, 11:33
#
За неделю до Черной пятницы — почти везде подняли цену на товары… Так что завтра просто сделают большую скидку и вернут прежнюю цену В Украине — это норма
+
0
dvded .
dvded .
23 листопада 2017, 12:06
#
На PayPal можно попасть на двойную конвертацию, даже если карта долларовая. У них прикол считать любую карту в валюте страны где ты живешь. Отключение этого (использование конвертации от банка) требует с 10 нажатий по разным загадочным меню.
+
0
Yopta
Yopta
24 листопада 2017, 11:29
#
Да, в этом случае как раз, вопреки информации в статье, лучше производить оплату в долларах, даже если у тебя гривневая карта. Т.к. курс paypal хуже курса банка, даже с учетом конвертации. Чтобы перевести оплату в доллары, достаточно пары кликов
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися