Минфин - Курсы валют Украины

Установить
ukinkom
Володимир Клименко
Зарегистрирован:
3 февраля 2021

Последний раз был на сайте:
20 июля 2024 в 11:43
Голова наглядової ради ПАТ «Укрінком»
20 июня 2024, 15:56

Ситуація між ПАТ «Укрінбанк» та Фондом гарантування вкладів: аналітичний погляд

Тривалий конфлікт між ПАТ «Укрінбанк» (нова назва ПАТ «Укрінком») та Фондом гарантування вкладів фізичних осіб (ФГВФО) України заслуговує на детальніший розгляд. Як найбільший акціонер і голова наглядової ради «Укрінбанку», я пропоную цей детальний аналіз, щоб прояснити ситуацію.

Передумови переговорів

Протягом приблизно трьох місяців у 2020 році акціонери «Укрінбанку» вели переговори з ФГВФО. Ми запропонували відшкодувати Фонду кошти, сплачені вкладникам «Укрінбанку», шляхом спільного стягнення заборгованостей перед банком, які становлять 1,622 мільярда гривень. Було досягнуто домовленості щодо оцінки наших активів міжнародною компанією, а також узгоджено текст відповідного меморандуму. Однак, після певного часу, комунікація припинилася, і ФГВФО більше не проявив інтересу до пропозиції.

Юридичні та фінансові ускладнення

Банк зіткнувся зі значними викликами, включаючи рейдерську атаку на реєстр юридичних осіб з метою зміни керівництва ПАТ «Укрінком» (правонаступник «Укрінбанку»), що призвело до відкриття чотирьох кримінальних справ та скасування дій реєстраторів наказом міністра юстиції України Дениса Малюськи.

Примітно, що «Укрінбанк» самостійно повернув своїм вкладникам близько 1,5 мільярда гривень. ФГВФО добре обізнаний про ці зусилля та історичний контекст анулювання ліцензії банку. Проблеми банку почалися з анексії Криму та окупації частин Донецької та Луганської областей, де знаходилося близько 30% нашого кредитного портфеля, що став непрацюючим через конфлікт. Крім того, вилучення рахунків державних підприємств із комерційних фінансових установ, включаючи «Укрінбанк», погіршило проблеми з ліквідністю.

Зусилля щодо фінансового оздоровлення

У жовтні 2015 року «Укрінбанк» розробив план фінансового оздоровлення, дотримуючись його умов, включаючи пошук інвесторів. У жовтні 2015 року компанія Schneider Brothers висловила зацікавленість в інвестуванні 1 мільярда гривень. Незважаючи на проведення аудиту та визнання проблемних активів банку, вони бажали обговорити інвестиції з керівництвом НБУ. Однак Олександр Писарук з НБУ відговорював потенційних інвесторів.

Ще один інвестор, ізраїльська компанія, підписала попередній договір про інвестування у листопаді 2015 року, і договір був зареєстрований у НБУ в грудні. Кошти очікувалися до 1 січня 2016 року. Незважаючи на зустріч з Катериною Рожковою 24 грудня, що підтвердила дату платежу, НБУ запровадив тимчасову адміністрацію в «Укрінбанк», не дочекавшись коштів.

Юридичні перемоги та майбутні перспективи

Після серії судових розглядів ми успішно оскаржили ліквідацію банку у всіх інстанціях, що завершилося рішенням Верховного Суду України від 24 лютого 2021 року, який визнав ліквідацію незаконною. Це остаточне рішення не підлягає оскарженню.

Ширші наслідки включають приведення українських банківських регулювань у відповідність до стандартів ЄС. 25 жовтня 2017 року уряд України затвердив дорожню карту для впровадження Угоди про асоціацію з ЄС, яка містить понад 1000 сторінок вимог, зокрема необхідність прийняття Директиви 2014/59/ЄС для покращення процедур оздоровлення банків.

Вирішення проблем ліквідності у США та Великобританії

У США та Великобританії проблеми ліквідності банків вирішуються через поєднання регуляторних заходів та екстрених інтервенцій центральних банків. У США Федеральна резервна система надає підтримку ліквідності через такі механізми, як Дисконтне вікно та операції на відкритому ринку. Ці інструменти дозволяють банкам позичати гроші для задоволення короткострокових потреб. Під час фінансових криз Федеральний резерв може застосовувати кількісне пом'якшення для збільшення грошової маси та забезпечення ліквідності у фінансовій системі.

У Великобританії Банк Англії пропонує подібну підтримку через свою Рамку стерлінгової монетарної політики, яка включає Дисконтне вікно та довгострокові репо-операції. Ці інструменти спрямовані на забезпечення банків необхідною ліквідністю для продовження операцій та підтримки економіки в цілому під час криз.

Переваги наявності ефективного та зростаючого банківського сектора в Україні

Сильний та зростаючий банківський сектор є важливим для економічної стабільності та розвитку України. Ефективна банківська система сприяє інвестиціям, підвищує фінансову включеність та підтримує економічне зростання, надаючи бізнесу та фізичним особам доступ до кредитів. Це, у свою чергу, стимулює підприємництво, інновації та створення робочих місць.

Крім того, добре регульований і стійкий банківський сектор підвищує довіру інвесторів, залучаючи іноземні інвестиції та сприяючи економічному процвітанню країни. Ефективні банківські установи також відіграють критичну роль у реалізації монетарної політики, управлінні інфляцією та підтримці фінансової стабільності.

Висновок

Справа «Укрінбанку» підкреслює потенціал для ефективної фінансової політики в Україні. Банк, перший приватний банк в Україні, заснований у 1989 році, зіткнувся з проблемами платоспроможності виключно через війну та непрацюючі кредити, що ускладнилося небажанням великих позичальників повертати борги. Незважаючи на ці виклики, власники банку довели неправомірність його ліквідації та продовжують шукати справедливість та фінансове оздоровлення.

Просмотров: 112, сегодня — 0
Следить за новыми комментариями

Комментарии

Чтобы оставить комментарий, нужно войти или зарегистрироваться