Минфин - Курсы валют Украины

Установить
olegpr
Олег Приходько Все про нерухомість
Зарегистрирован:
17 августа 2021

Последний раз был на сайте:
17 декабря 2023 в 20:11
Олег Приходько — Все про нерухомість
Керівник девелоперської компанії
8 августа 2023, 8:15

Нерухомість 2023-2024 - тільки ціни?

Вже майже рік інформаційний простір про ринок нерухомості наповнений лише однією темою – темою цін. Будь-який захід у професійному середовищі, левова частка новин, всі аналітичні матеріали, всі прогнози професійних і доморощених аналітиків лише про ціни. Всі розмови, графіки, діаграми, прогнози (у тому числі і ясновидців) сконцентровані виключно на одному питанні ціни.

А чи про ціну сьогодні варто говорити? Невже для країни, яка воює і живе за рахунок іноземних вливань, питання майбутньої ціни є первинним сьогодні для завтрашнього ринку і для формування його становлення і відбудови?

Нагадаю, що Ціна — це фундаментальна економічна категорія, яка означає кількість грошей, за яку продавець згоден продати, а покупець готовий купити одиницю товару. А що буде товаром? Яким саме буде товар? Чи не потрібно змінити саму суть і філософію до створення товару? А як щодо кількості і якості товару? Знову ж таки: чи не кількість і якість будуть визначати ту самі ціну?

Спробуйте провести паралелі з відомою вам галуззю (для прикладу візьму автомобілебудування) і уявити, що зібралися разом власники найбільших виробників і почали транслювати на весь світ тему завтрашніх цін на свої машини. Тобто, питання розвитку галузі, тенденцій, перспектив, не підіймаються, а все обертається виключно навкруги цін.

Ще одна паралель, тепер більш зрозуміла для працівників девелоперського бізнесу: щорічний і міжнародний МІПІМ у Каннах – це архітектура, новаторство, екологія, комплексне бачення розбудови, реновації, green development, освоєння нових територій, створення просторів для комфортного і щасливого життя, моделювання бізнес просторів і т.д. І зверніть увагу, що ціна – це кінцеве питання, а не первинне.

Звісно ж, на даний час в Україні є тисячі новобудов які необхідно завершити девелоперам, ввести їх в експлуатацію і передати інвесторам. А це десятки мільйонів квадратних метрів. І у цьому випадку для девелоперів питання сьогоденної і майбутньої собівартості будівництва постає основним, але найголовнішим має бути: для кого ото все будувати і чи готовий буде покупець вже завтра сплатити за ті квадратні метри справедливу ціну.

Знову ж таки, всім відома доступна іпотека єОселя, на яку було так багато сподівань– не вражає своїми обсягами кредитування, і це не через наявні на ринку ціни на нерухомість, у т.ч. вторинного ринку.

Навіть таке важливе питання відбудови відійшло на другий план, звісно ж через динаміку руху фронту. Хоча, і тут все обертається навкруги грошей, про механізми залучення і розподілу, примноження, пріоритети, черговість витрат, екологію, модернізацію і покращення якості житла не йдеться.

Якщо припустити, що ринок нерухомості не буде потребувати змін у післявоєнний час, то мабуть сьогодні окрім цін, обговорювати більше й нічого, і світ точно зійшовся клином лише на цінах.

Просмотров: 153, сегодня — 0
Следить за новыми комментариями

Комментарии

Чтобы оставить комментарий, нужно войти или зарегистрироваться