Минфин - Курсы валют Украины

Установить
izmaylovnykyta
Никита Ізмайлов Никита Ізмайлов
Зарегистрирован:
9 марта 2023

Последний раз был на сайте:
25 марта 2024 в 15:35
Никита Ізмайлов — Никита Ізмайлов
Інвестор, банкір, засновник профільного фінтех-фонду N1
29 июня 2023, 13:19

Як cashless вирішує проблему старих банкнот і чому він вигідніший за готівку

Останніми тижнями неабиякий резонанс мала тема приймання банками та небанківськими фінустановами різних видів готівкових банкнот. Хтось був незадоволений тим, що фінансисти не хочуть приймати на рахунки/обмінювати старі долари та євро, хтось – відмовами брати старі купюри (1996 року випуску). Після кількох зустрічей з Нацбанком і посилення нормативної бази проблему начебто вирішили – один за одним банки заявляють про готовність адекватно працювати з усіма іноземними купюрами.
Однак навіть після всього цього залишаються незадоволені. Цього разу комісіями. Тобто спочатку людям не подобалося, що зношений долар у них не беруть, а тепер їм не хочеться віддавати рвані та затерті банкноти на інкасо і платити за це комісію. Щодо інвалюти її розмір, згідно з чинним законодавством, визначається кожним банком персонально. А безкоштовно може обмінюватися тільки стара гривня – як національна валюта України.

Усім незадоволеним можу сказати тільки одне: кращим за зношені або старі гроші може бути тільки одне – безготівкові кошти. Так, саме вони! Бо ніколи не застаріють, не зітруться і не постаріють. З такими накопиченнями не доведеться переживати за колір доларової банкноти – біла вона чи синя. Вона на рахунку, і вона ваша.

Якщо хочете вкладатися в інвалюту, то краще це робити в безготівковій формі.

• По-перше, тривалий час її придбання з рахунку було дешевшим, ніж в обміннику (працював вигідніший курс купівлі). А з урахуванням різних комісій і гонитви за синім доларом, буде дешевше і зараз.

• По-друге, зберігання коштів на рахунках завжди було більш безпечним і дешевим. Банк відповідає за прийняті у клієнта гроші, а держава гарантує в будь-якому банку 100% вкладень фізосіб під час дії воєнного стану + 3 місяці. Більше не потрібно дробити депозити на частини і розпихати по різних банках, все можна розмістити на одному рахунку. А якщо не знімати кошти з рахунків, то й платити комісію за обнал не доведеться.

• По-третє, при розміщенні грошей на депозити від 3 місяців – банк нараховує вкладнику відсотки. Можна не просто накопичувати кошти, а й заробляти на них.

Хочете вкладатися в інвалюту – заробите менше, відкриваєте гривневі вклади – отримаєте більше. Банки вже платять 18% річних. А необанки дають можливість регулярно відстежувати нарахування відсотків і отримувати процентні виплати щомісяця – непогана підмога до сімейного бюджету, пасивний дохід.

Багатьом так навіть простіше відкладати. Не потрібно щомісяця «відривати гроші від душі». Це, з вашого дозволу, зробить банк, причому автоматично. Достатньо у банківському застосунку ввімкнути функцію регулярних відрахувань. Наприклад, відправляти на депозит 5-10% з кожної зарплати, і заощадження формуватимуться практично непомітно. Так і накопичите поступово на свою мету, якою б вона не була (відпустка, побутова техніка, авто тощо). Її згодом також зручніше оплачувати в безготівковій формі.

Cashless завжди був зручним і вигідним, а зараз особливо — у непростий воєнний час. Отримуєш зарплату на картку і оплачувати свої витрати краще за допомогою пластику або мобільного додатка. Навіть у банківське відділення ходити не потрібно.

Завантажив банківський додаток, перекинув менеджеру документи, пройшов верифікацію і дистанційно відкрив рахунок. Усе. Можна вільно користуватися. NFC-чип може бути встановлений десь будь-де. Хоч у телефоні, хоч у браслеті, і його достатньо для здійснення безготівкових платежів. У сучасній Україні їх приймають не тільки в торгових центрах або супермаркетах, а навіть уже й на ринках. Якщо людям і потрібна готівка, то лише в деяких (нечисленних) випадках. Багато її непотрібно.

Тому й немає потреби постійно витрачатися на переведення у готівку, переживати за вигляд банкнот і хвилюватися, чи вдасться їх обміняти без комісії. З cashless не доводиться про все це думати. Заробляєш безготівково – витрачаєш безготівково, немає проблем з купюрами і не доводиться витрачати час на перегони по банківських відділеннях. Що дешевше і зручніше.

Просмотров: 566, сегодня — 1
Следить за новыми комментариями

Комментарии

Чтобы оставить комментарий, нужно войти или зарегистрироваться