Минфин - Курсы валют Украины

Установить
IntergalBud
Володимир Зубик Володимир Зубик
Зарегистрирован:
10 февраля 2020

Последний раз был на сайте:
29 декабря 2021 в 14:08
Подписчики (1):
maximrybalko
Maks M
35 лет, Киев
Володимир Зубик — Володимир Зубик
24 декабря 2021, 14:08

Про діджиталізацію відносин між забудовниками та інвесторами

Ми живемо в час, коли застосування інноваційних технологій в будівництві поступово стає буденністю. Це стосується матеріального, технічного та власне технологічного боку. Проте інколи трапляється й певний скепсис. Зокрема, щодо діджиталізації. Мовляв, «цифра» та бетон — явища з різних світів, тому не треба перебільшувати значення та вплив цифрової трансформації.

Мушу не погодитись. «Цифра» дедалі більше трансформує самі відносини між різними суб'єктами галузі. Нова модель взаємодії поступово формується не лише в адміністративній та виробничій площині, а у відносинах між забудовниками та інвесторами.

Напрямок перший. Відкриття вільного та спрощеного доступу до інформації. В цьому контексті важко переоцінити роль створення Єдиної державної електронної системи в сфері будівництва. Принцип «єдиного вікна» для всіх реєстрів, включення контрольних примірників ДБН та національних стандартів, публічний доступ до будь-якої корисної інформації, забезпечують справжню революцію.

Тепер прозорість у відносинах забудовників та інвесторів можна забезпечити за рахунок «одного кліку». Мінімізувати ризики навіть дистанційно. А сама взаємодія виходить на повноцінний фаховий рівень. Адже інвестор має під рукою не лише весь спектр бізнес-інформації, але й супутні та навіть довідкові матеріали. Завдяки чому отримує можливість робити свій вибір на користь того чи іншого забудовника абсолютно виважено.

Напрямок другий. Запровадження ВІМ-технологій (Building Information Modeling), або ж — технологій інформаційного моделювання. Вони дають можливість віртуально відтворити будь-яке будівництво: від презентації повноцінної проєктної моделі, до самого зведення будівлі в режимі реального часу. Це стає можливим за рахунок попереднього збору та обробки всього комплексу інформації щодо об'єкту будівництва.

Цього року Уряд затвердив Концепцію впровадження технологій будівельного інформаційного моделювання в Україні. А Мінрегіон планує розробити перші національні стандарти в сфері застосовування ВІМ-технологій. Отже, ми лише на початковому етапі, але перспективі дуже обнадійливі. Незабаром стануть обов'язковими не лише 3D екскурсії по проєктах, а й детальний віртуальний контроль за будівництвом на всіх його циклах.

Тож, давайте підсумуємо, що обіцяє нам діджиталізація, зокрема, у відносинах забудовників та інвесторів. Вочевидь, ці відносини стануть більш відповідальними, а конкуренція на ринку стане більш технологічною. Це сприятиме зростанню якості будівельних послуг. Пряма вигода інвесторам та споживачам.

За таких умов виживуть далеко не всі забудовники. Перемога буде за тими, хто крокуватиме в ногу з інноваціями та реформами. Ринок пройде через фазу укрупнення та зміцнення будівельних компаній. Відбудеться загальне оздоровлення будівельної галузі. В підсумку це дозволить їй сповна виконати функції драйвера економічного зростання в Україні.

Чи потрібні ще якісь аргументи на захист цифрової трансформації? Гадаю, що питання риторичне.

Просмотров: 459, сегодня — 0
Следить за новыми комментариями

Комментарии

Чтобы оставить комментарий, нужно войти или зарегистрироваться