Минфин - Курсы валют Украины

Установить
stepanov
Максим Степанов
Зарегистрирован:
26 декабря 2012

Последний раз был на сайте:
11 октября 2023 в 21:42
18 июля 2013, 12:33

Створення представництва, філії резидента України закордоном

На підставі статті 5 Закону України «Про зовнішньоекономічну діяльність», всі суб'єкти зовнішньоекономічної діяльності мають рівне право здійснювати будь-які її види, прямо не заборонені законами України, незалежно від форм власності та інших ознак. Всі суб'єкти зовнішньоекономічної діяльності України мають право відкривати свої представництва на території інших держав згідно з законами цих держав. Разом з тим, товариство має право створювати на території України та за її межами філії та представництва, а також дочірні підприємства відповідно до чинного законодавства України, посилаючись на вимоги статті 9 Закону України «Про господарські товариства».

Також, згідно зі ст. 68 ГКУ підприємство, що здійснює зовнішньоекономічну діяльність, може відкривати за межами України свої представництва, філії та виробничі підрозділи, утримання яких здійснюється за кошти підприємств.

Як правило, відкриваючи закордонну філію, підприємство наділяє її майновими та грошовими коштами. При передачі майна філії слід мати на увазі, що згідно зі ст. 1 Указу Президента України № 839 «Про інвестування майнових цінностей резидентами за межами України», виділення філії, яка відкривається за кордоном, певного майна для виконання покладених на неї завдань є майновим інвестуванням, що, у свою чергу, вимагає одержання індивідуальної ліцензії. Такі індивідуальні ліцензії (на здійснення майнових інвестицій) видаються за плату Міністерством економіки України. Порядок їх видачі застережено Положенням про порядок видачі індивідуальних ліцензій на здійснення резидентами майнових інвестицій за межами України, затверджене постановою Кабінету Міністрів України № 229 від від 19 лютого 1996 року. Строк дії індивідуальної ліцензії визначається Мінекономіки виходячи з періоду, необхідного для здійснення майнових інвестицій за межами України. Отже, щоб закріпити за своєю закордонною філією певне майно, підприємству спочатку потрібно одержати ліцензію.

Для передачі своїй закордонній філії майна підприємству потрібно одержати індивідуальну ліцензію в Мінекономіки

А от з приводу перерахування філії грошових коштів зауважимо, що відповідно до п. 1.1 Інструкції про порядок видачі індивідуальних ліцензій на здійснення інвестицій за кордон, затвердженою Постановою Правління НБУ № 122 від 16.03.99 року, не є інвестиціями операції резидентів із перерахування коштів для утримання власних філій за кордоном згідно з їх кошторисом витрат (за винятком придбання за кордоном нерухомого майна). А отже, для такого грошового фінансування закордонних філій одержувати індивідуальну ліцензію НБУ на здійснення інвестицій за кордон головному підприємству не потрібно. При цьому для здійснення діяльності закордонній філії може бути відкрито рахунок за кордоном, на який юридична особа перераховуватиме грошові кошти для утримання свого підрозділу.

Просмотров: 565, сегодня — 0
Следить за новыми комментариями

Комментарии

Чтобы оставить комментарий, нужно войти или зарегистрироваться