Минфин - Курсы валют Украины

Установить
stepanov
Максим Степанов
Зарегистрирован:
26 декабря 2012

Последний раз был на сайте:
11 октября 2023 в 21:42
25 марта 2013, 13:00

Методи запобігання недружнім поглинанням

Як правило, превентивні методи забезпечують практично 80 відсотків умов захисту підприємства від недружнього поглинання та рейдерських захватів. Завчасна підготовка до відвернення рейдерських захоплень є більш дешевою та дієвою тактикою, у всякому разі такою, що не потребує оперативного втручання в діяльність компанії.

Перш за все, особливої уваги слід приділити легітимізації діяльності компанії, особливо на етапі створення.

Діяльність компанії повинна бути максимально законною. Чим більше юридичних вад у веденні бізнесу, тим більше шансів у такого бізнесу стати об'єктом недружнього поглинання та вища ймовірність успіху такого поглинання.

Першочергово, компанія повинна уникати будь-яких порушень законодавства у процесі її створення а також приватизації, проведенні додаткових емісій акцій (для акціонерних товариств), прийнятті рішень органами управління товариством, укладенні угод з акціями (частками), істотних угод та угод, по відношенню до яких може виникнути зацікавленість у контролюючих органів, звільнення співробітників особливо менеджменту компанії.

У разі купівлі бізнесу, не будучи його засновником, слід приділити значну увагу його перевірки на наявність історичних ризиків за наслідками діяльності компанії за увесь час її існування. До таких ризиків можна віднести порушення корпоративного, податкового, договірного та іншого законодавства, які можуть бути успішно використаними рейдерами для досягнення своїх цілей. Щоб виявити і усунути історичні ризики рекомендується проводити незалежний юридичний, податковий і фінансовий аналіз (due diligence) на етапі придбання бізнесу.

Порушення у поточній діяльності, або ризикове ведення справ компанії (наприклад, занадто агресивна податкова оптимізація) також може послужити додатковим важелем тиску при залученні в рейдерську атаку контролюючих та правоохоронних органів.

Захищена корпоративна структура допоможе зменшити ризики втрати активів.

З цією метою рекомендується, насамперед, впровадження у вітчизняний бізнес холдингової структури, за якої власником української компанії є одна або декілька компаній, створених в офшорних юрисдикціях. Така структура забезпечує відразу кілька захисних елементів: по-перше, до офшорного власнику важче дістатися, так само як і отримати інформацію про його безпосередніх власників; по-друге, бізнес стає об'єктом міжнародного захисту; та, по-третє, виключається можливість відверто силових захоплень.

Крім цього, рекомендується структурувати бізнес таким чином, щоб власність а також управлінська, виробнича і торговельна діяльність здійснювалися різними компаніями, підконтрольними власнику бізнесу. При цьому, компанія яка є власником основних активів бізнесу може не здійснює комерційну діяльність, для того що б убезпечити активи від можливості звернення на них стягнення. Ця компанія передає активи в користування (оренду, лізинг) виробничої компанії, яка в свою чергу продає виготовлену продукцію торговій компанії, яка реалізує її третім особам. Така структура забезпечує захист активів, знижуючи ризики виникнення неконтрольованої кредиторської заборгованості, судових спорів та можливої втрати активів. На ряду з цим рекомендується створити одну або декілька підконтрольних компаній, які акумулюють кредиторську заборгованість групи, не маючи при цьому у власності ніяких істотних активів.

Ще одним механізмом захисту корпоративної структури є перехресне володіння.

Суть цього механізму полягає в тому, що підконтрольна власникові дочірня компанія консолідує у себе частину акцій (або статутного капіталу) материнської компанії, які разом з акціями (статутним капіталом) власника формують контрольний пакет в материнській компанії. Складність в цій схемі представляє тільки залучення акцій материнської компанії (крім тих, що належать власнику) в статутний капітал дочірньої компанії, однак існує достатньо способів мотивування міноритарних власників материнської компанії прийняти участь своїми акціями в дочірній компанії. Таким чином, перехресне володіння акціями забезпечує ефективний контроль підприємства і виключає можливість поглинання шляхом скуповування акцій.

 

Створення ефективної структури корпоративного управління задля належного контролю за діяльністю компанії та її активами.

Для створення такої структури, перш за все, потрібно серйозно віднестись до створення або перегляду установчих та інші корпоративних документів компанії, в першу чергу статуту та внутрішніх положень про органи управління компанії.

Великою помилкою багатьох власників бізнесу є нехтування значенням таких документів, адже саме вони є головною юридичною основою захисту підприємства, а їх недоліки можуть бути основою стратегії рейдерської атаки.

Корпоративні документи компанії не повинні суперечити нормам законодавства, проте повинні передбачати механізми, спрямовані на недопущення можливих рейдерських атак.

Під час створення ефективної системи корпоративного управління слід ретельно продумати систему взаємовідносин між акціонерами (учасниками) компанії. особливо міноритарними та форми здійснення контролю над виконавчим органом компанії.

До таких заходів можна віднести, в першу чергу, розробку внутрішньокорпоративних правил (положень), що деталізують чинне законодавство щодо прав акціонерів, з метою недопущення зловживань. Такі положення повинні регулювати зокрема, процедуру проведення і прийняття рішень на позачергових загальних зборах акціонерів (учасників), включаючи визначення кворуму на таких зборах; порядок повідомлення акціонерів (учасників) про проведення чергових та позачергових загальних зборів акціонерів (учасників); порядок реалізації переважних прав акціонерів (учасників) на придбання акцій (частки) компанії; процедуру внесення змін до статуту компанії; порядок утворення і дострокового припинення повноважень виконавчого органу; порядок отримання інформації про діяльність товариства його акціонерами (учасниками).

Разом з тим, не слід забувати про обмеження повноважень виконавчого органу (особливо, якщо це найманий менеджмент), не створюючи при цьому істотних перешкод здійсненню ним операційної діяльності. Для цього можна передбачити в статуті обмеження для виконавчого органу на укладення угод від імені компанії та відчуження майна компанії (включаючи передачу в заставу та інші обтяження), сума яких перевищує певний поріг (конкретна сума в гривнях) або в процентному вираженні (від статутного капіталу, чистих активів та інше).

Варто також обмежити виконавчий орган у видачі довіреностей від імені компанії, зокрема шляхом встановлення додаткового погодження.

Ще одним варіантом запобігання фінансових зловживань виконавчого органу є можливість видачі власнику (або іншій підконтрольному особі) довіреності з правом першого підпису банківських документів компанії разом з керівником виконавчого органу, якому таке право пропонується законом. При цьому рекомендується встановити певний грошовий поріг, при перевищенні якого обидві перші підписи будуть обов'язковими для здійснення платежу.

Слід звернути увагу, що вищевказані повноваження (і їх обмеження) повинні бути чітко і всебічно відображені в статуті компанії, а також у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців, що дасть змогу контрагентам побачити їх у витязі з реєстру та звернути увагу на обов’язкове підтвердження повноважень або вимогу додаткового підпису. В іншому випадку оскаржити угоду в суді буде складно, якщо в діях члена виконавчого органу не буде доведений злочинний намір, що теж не завжди легко.

Разом з тим, відносини з персоналом (в першу чергу з топ-менеджментом) повинні бути належним чином формалізовані в письмових трудових договорах (контрактах), чітко передбачати права і зобов'язання співробітників, а також можливість оперативного розірвання договору у разі невиконання працівником своїх зобов'язань. При цьому, розірвання трудових відносин має бути максимально законним і обґрунтованим.

Особливу увагу також слід приділяти печатці компанії, забезпечуючи постійний контроль над нею і не допускаючи несанкціонованого її використання.

 

Моніторинг інформації компанії допоможе завчасно змінити, та вжити заходів щодо збереження не лише інтелектуальних але й інформаційних активів компанії.

Постійний збір та аналіз інформації щодо діяльності компанії дозволяє завчасно виявити загрозу рейдерського захоплення. З цією метою, варто здійснювати постійний моніторинг внутрішньої і зовнішньої ситуації. Об'єктом внутрішнього моніторингу є право власності на акції (частки) компанії та її основні активи, а також дотримання компанією вимог законодавства. Засобами такого моніторингу буде періодичне отримання витягів з відповідних державних реєстрів, моніторинг прав на акції шляхом періодичного отримання виписок з рахунків у цінних паперах у зберігача, моніторинг судових рішень, пов'язаних з компанією, через інтернет-ресурс «Єдиний державний реєстр судових рішень України».

Запобіжний пакет документів як спосіб захисту компанії.

До запобіжного, можна віднести пакет документів, який дозволить підприємству в разі рейдерського захоплення зберегти головні корпоративні документи компанії, та забезпечити наявність мінімального набору документів, необхідних для звернення в правоохоронні органи.

До запобіжного пакету можна залучити наступні документи:

  • завірені копії установчих та інших корпоративних та реєстраційних документів компанії (статут з усіма змінами, свідоцтво про державну реєстрацію компанії, протоколи зборів колегіальних органів управління, накази призначення керівника і головного бухгалтера);
  • зразки відбитку печатки та підписів акціонерів і засновників, керівника та головного бухгалтера;
  • завірена копія реєстру акціонерів;
  • завірені копії свідоцтв про право власності на об'єкти нерухомості, довідки про їх ринкову вартість.

До такого пакету документів також можуть додаватися пояснення акціонерів (учасників) з приводу того, що після останніх загальних зборів акціонерів (учасників) вони не брали участі в інших зборах, не видавали довіреностей на участь від свого імені у загальних зборах, не були повідомлені про проведення таких зборів, ніяких документів по відчуження акцій (частки) не підписували.

Запобіжний пакет документів повинен зберігатися в недоступному для рейдера місці, у нотаріуса, адвоката, банку, тощо, та доступ до нього має бути максимально обмежений. Також не слід забувати про оперативне оновлення та доповнення цього пакету у разі змін на підприємстві.

Таким чином, використання таких не складних та не потребуючих додаткових надзусиль і втручання у діяльність компанії, методів допоможе власнику захистити своє підприємство від недобросовісних поглинань та рейдерських захватів, а також вбереже від посягань на активи компанії.

Просмотров: 742, сегодня — 0
Следить за новыми комментариями

Комментарии

Чтобы оставить комментарий, нужно войти или зарегистрироваться