Минфин - Курсы валют Украины

Установить
Serginvest
Serginvest
Зарегистрирован:
16 января 2012

Последний раз был на сайте:
11 октября 2023 в 21:22
3 сентября 2012, 0:12

Особливі методи наповнення бюджету

На початку серпня Державна податкова служба України в черговий раз звернулася до особливих методів наповнення бюджету, випустивши 9 серпня 2012 лист-«циркуляр» № 320/0/71-12/15-1217 «Про відображення від'ємного фінансового результату операцій з цінними паперами та деривативами в 2012-2015 роках».

І якщо, на перший погляд, такий документ мало зацікавить як більшість підприємців, так і досить великий контингент практикуючих юристів, то при більш детальному його вивченні стане ясно, що існує цілий прошарок українського бізнесу, якому такий спосіб наповнення бюджету загрожує суттєвими штрафними санкціями.

 

 
Так, даним листом Державна податкова служба України «рекомендує» податковим органам на місцях приділити особливу і підвищену увагу компаніям, які здійснюють операції з цінними паперами, а саме процедурі перенесення від'ємного значення фінансового результату на наступні звітні періоди.
 
На виконання таких рекомендація ДПС України, податкові органи на місцях вже звернулися або звернуться найближчим часом до торговців із запитами про надання вичерпних пояснень щодо наявних збитків від операцій з цінними паперами та копії підтверджуючих документів (в моєму розпорядженні знаходяться такі листи ДПІ у Шевченківському та Солом'янському районах Києва, ДПІ у місті Сімферополі АРК).
 
Такі запити пов'язані з метою виявлення фінансових компаній, які за підсумками 2011 року перенесли свій негативний фінансовий результат по операціях з цінними паперами в 100% обсязі в 2012 рік.
 
Згідно позиції фіскальних органів, з посиланням на п. 150.1., П. 153,8, п. 3 підрозділу 4 розділу XX Податкового кодексу України, фінансові компанії мають право на перенесення свого негативного фінансового результату лише в обсязі 25% від попереднього періоду.
 
Але, в даному випадку з боку податкової служби має місце двозначна трактування понять «негативний фінансовий результат» і «від'ємне значення об'єкта оподаткування».
 
Так, відповідно до положень п. 153,8 НКУ, якщо протягом звітного періоду витрати на придбання кожного з окремих видів цінних паперів, та інших, ніж цінні папери, корпоративних прав, понесені (нараховані) платником податку, перевищують доходи, отримані (нараховані) від продажу (відчуження) цінних паперів або інших, ніж цінні папери, корпоративних прав цього ж виду протягом такого звітного періоду, від'ємний фінансовий результат переноситься на зменшення фінансових результатів від операцій з цінними паперами або іншими, ніж цінні папери, корпоративними правами цього ж виду наступних звітних періодів у порядку, визначеному статтею 150 цього розділу.
 
За правилами п. 150.1. ПКУ, якщо результатом розрахунку об'єкта оподаткування платника податку з числа резидентів за підсумками податкового року є від'ємне значення, то сума такого від'ємного значення підлягає включенню до витрат першого календарного кварталу наступного податкового року. Розрахунок об'єкта оподаткування за наслідками півріччя, трьох кварталів та року здійснюється з урахуванням зазначеного від'ємного значення попереднього року у складі витрат таких податкових періодів наростаючим підсумком до повного погашення такого від'ємного значення.
 
Ось тут і починається двозначна трактовка, адже окрім власне ст. 150 ПКУ, є особливості застосування положень даної статті, викладені в перехідних положеннях кодексу, згідно з якими при застосуванні пункту 150,1 у 2011 р. слід враховувати положення п. 3 підрозділу 4 розділу XX («Перехідні положення») Кодексу:
 
«… в 2012 – 2015 роках наступним чином:
 
якщо результатом розрахунку об'єкта оподаткування платника податку з числа резидентів платників з доходом за 2011 рік 1 мільйон гривень і більше на 1 січня 2012 року є від'ємне значення (з урахуванням від'ємного значення об'єкта оподаткування станом на 1 січня 2011 року), то сума цього значення підлягає включенню до витрат:
 
звітних (податкових) періодів починаючи з I півріччя та наступних звітних періодів 2012 року у розмірі 25 відсотків суми такого від'ємного значення. У разі якщо 25 відсотків суми від'ємного значення об'єкта оподаткування не погашається протягом цього і за наслідками наступних податкових періодів 2012 року, то непогашена сума підлягає врахуванню при визначенні податкових зобов'язань у наступних податкових періодах ».
 
Але поняття «негативний фінансовий результат» не дорівнює поняттю «від'ємне значення об'єкта оподаткування».
 
Якщо перший обчислюється платником за результатами, зокрема, проведення операцій з цінними паперами та враховується в окремих рядках декларації, то на формування другого можуть впливати різні фактори (фонд оплати праці, фінансова допомога, господарські витрати і т.д.).
 
І саме через таку двозначного трактування переносу «від'ємного значення» положеннями Кодексу, органи податкової служби та виявляють «порушення» у тих підприємств, які перенесли негативний фінансовий результат, а не значення об'єкта оподаткування, в повному (100%) обсязі у 2012 році, і деякі суспільства вже мають «на руках» відповідні акти перевірки про зняття 75% негативного результату з цінних паперів та очікують податкових повідомлень-рішень.
 
Асоціація «Український Кредитно-банківський союз» і Асоціація «Українські фондові торговці» вже звернулися з відкритими листами до Голови ДПС України з проханням відкликати даний лист, але враховуючи політику наповнення бюджету, єдиним діючим способом в даному випадку залишається судове оскарження отриманих податкових повідомлень-рішень .
Просмотров: 684, сегодня — 0
Следить за новыми комментариями

Комментарии

Чтобы оставить комментарий, нужно войти или зарегистрироваться