Минфин - Курсы валют Украины

Установить
natomb
Натлия Пухальская ПУХАЛЬСЬКА
Зарегистрирован:
24 ноября 2011

Последний раз был на сайте:
11 октября 2023 в 21:20
Натлия Пухальская — ПУХАЛЬСЬКА
управляющий партнер компании «ПУХАЛЬСЬКА»
15 декабря 2011, 10:33

Cитуація на заводі «Пресмаш» може бути вирішена найближчим часом з вигодою для всіх

Після років непорозумінь ситуація на івано-Франківському заводі «Пресмаш», судячи з усього, може бути вирішена найближчим часом і з вигодою для всіх зацікавлених сторін. Адже Голова правління підприємства Богдан Пукіш нарешті погодився з тим, що врегулювання корпоративних відносин між акціонерами заводу зайшла в глухий кут, і єдиний шлях до її врегулювання є виконання норм законодавства, в тому числі проведення зборів акціонерів.

Тішить також той факт, що нехай маленьким кроками, проте підприємство на чолі з сьогоднішнім керівництвом починає виконувати норми Закону «Про акціонерні товариства». Так, станом на 8 листопада процес дематеріалізації акцій «Пресмашу» продовжився. Вочевидь це означає, що Богдан Степанович досяг згоди в реєстроутримувачем, і всі необхідні документи, в тому числі реєстр акціонерів, передані зберігачу. А виконання подальшої процедури – це вже справи техніки. За найбільш песимістичними прогнозами та враховуючи, що вся процедура дематеріалізації,  включаючи терміни виконання, детально й поетапно прописана у відповідному положенні Комісії з цінних паперів та фондового ринку, до 22 січня 2012 року зберігач вже встигне сформувати реєстр акціонерів «Прессмаш». Отже, раніше виказані побоювання щодо можливого затягування проведення зборів акціонерів виявилися марними.

Крім того, маємо надію, що рішення Наглядової Ради підприємства (нехай навіть не зовсім легітимної) щодо проведення зборів 26 січня 2012 року, буде реалізовано. У свою чергу, Правління «Пресмашу» має вчасно та в повному обсязі здійснити інші необхідні дії, покладені на нього відповідно до закону: розмістити в пресі оголошення про збори та розіслати акціонерам персональні повідомлення із запрошенням прийти на ці збори. Таким чином, є надія, що здоровий глузд переможе, і збори акціонерів ВАТ «Пресмаш» нарешті відбудуться.

Варто зазначити, що я цілком поділяю і погоджуюсь в питанні відповідальності за слова та дії з позицією Богдана Пукіша. Водночас, як мені здається, не лише для мене, але й для Богдана Степановича зрозуміло, що негаразди на «Пресмаші» сталися через те, що фактичне управління підприємством здійснювалося лише одним акціонером, в той час як інші не мали такої можливості. Отже, відповідальність за долю заводу повністю лежить на плечах того, хто керував ним. А це відповідальність і за фінансовий стан, і за фактичний фізичний стан підприємства, і за скорочення робочого тижня, і за скорочення штату, і за затримку виплати заробітної плати, і за сплату податків. Потрібно підкреслити, що всі ці факти щодо погіршення справ на заводі взяті з протоколів Правління ВАТ «Пресмаш» за 2011 рік, наданих для ознайомлення акціонеру.

Таким чином, Вочевидь, варто було б розділити права й обов’язки акціонерів щодо підприємства. Мова йде і про збитки й прибутки, і про відповідальність, і про право брати участь в управлінні заводом.  тим паче, що відповідальність у будь-якому випадку має бути розділена між акціонерами пропорційно їхній частці у статутному капіталі.

Хочеться торкнутися й питання взаємних симпатій. Так, мені особисто пан Пукіш сподобався своєю харизмою, завзятістю, ораторськими здібностями. А що стосується мене – то я не золотий червонець, щоб подобатися всім.

Крім того, я не заангажована цим підприємством, я сторонній експерт, тож я не пропоную умов, вигідних для однієї сторони й збиткових для іншої. єдине, що я пропоную для всіх – це виконання закону, яким би він не був. Чи він вдалий, чи ні, проте він має відповідну силу і вимагає, щоб його виконували всі без винятку.

Водночас я визнаю, що в законі й справді є недоліки, тому ми разом з групою юристів та фахівців у сфері корпоративного права відпрацювали зміни до Закону «Про  акціонерні товариства» та деяких інших законодавчі актів. Ми вже провели переговори з суб’єктом законодавчої ініціативи, тож найпізніше на початку наступного тижня (у 20-х числах грудня) вищевказані зміни будуть зареєстровані у Верховній Раді України та подані на вивчення до відповідного комітету. Ми налаштовані оптимістично, тому що подібні ініціативи вже вносилися до парламенту минулого року, тож у нас є однодумці у цій справі. В основу змін лягло питання відповідальності акціонерів, які водночас є посадовими особами в органах управління товариством, Адже такі суміщення обов’язків нерідко призводять до блокування чи взагалі унеможливлюють проведення акціонерних зборів. і, безумовно, нами піднято питання зниження порогового значення кворуму – ми пропонуємо, щоб збори акціонерів визнавались легітимними за присутності власників більше як 50% акцій, а не 60%, як сьогодні.

Просмотров: 1405, сегодня — 0
Следить за новыми комментариями

Комментарии

Чтобы оставить комментарий, нужно войти или зарегистрироваться