Минфин - Курсы валют Украины

Установить
Money4You
Зарегистрирован:
18 ноября 2019

Последний раз был на сайте:
17 июня 2024 в 17:17
Money4You — Удобное онлайн кредитование
24 мая 2024, 15:14

Що таке «планування домашнього бюджету»

Шлях до фінансової свободи починається з детального записування щомісячних витрат. Для цього потрібно визначити до 10 категорій витрат, на основі яких формуватиметься щомісячний звіт. Не потрібно брати більше категорій, намагайтеся спростити, а не ускладнити це завдання. Записи можна робити у блокноті або щоденнику. Багато людей віддають перевагу електронним пристроям: смартфону або планшету та відповідним застосункам для управління фінансами.

Занотовувати потрібно готівкові та карткові витрати як окремі пункти. Далі в індивідуальному порядку: витрати на харчування, сплату комунальних рахунків, одяг, ліки, транспортні послуги, навчання, спорт, розваги, подарунки близьким, подорожі тощо. Також слід відкласти певну суму на непередбачені витрати.

Що дає планування бюджету

Дуже часто ми не відстежуємо, куди витрачаються гроші. І навіть заробляючи великі суми, в кінці місяця починаємо економити, щоб вистачило до зарплати. Щоб такі ситуації не повторювалися, потрібно планувати свій бюджет і відстежувати грошові потоки. Це допоможе:

  • раціонально розподіляти кошти;
  • не витрачати гроші на непотрібні речі та послуги;
  • уникати непередбачених фінансових ситуацій;
  • швидше й ефективніше досягати поставлених цілей.

Це дуже корисна звичка людини, яка знаю ціну грошей і прагне керувати ними. Маючи навички планування, можна завжди почуватися фінансово безпечно та комфортно.

Як навчитися планувати свої витрати

Алгоритм простий і складається з 5 кроків. Це:

  1. Детальний аналіз витрат.
  2. Визначення фінансових цілей.
  3. Складання реалістичного бюджетного плану.
  4. Виконання поставленого плану щодня.
  5. Використання сучасних фінансових інструментів.

Сьогодні можна безкоштовно встановити на свій смартфон різні онлайн-сервіси та мобільні застосунки, які допоможуть успішно планувати бюджет і відстежувати щоденні витрати.

Поради щодо ефективного планування бюджету

Є деякі рекомендації, які допоможуть розпочати та продовжувати фіксувати прибутки та витрати та не кинути це через тиждень або два:

  • записуйте витрати протягом 15 хвилин після покупки;
  • додайте щоденне нагадування про внесення витрат на своєму смартфоні;
  • вказуйте заокруглені суми для зручності розрахунків;
  • уникайте емоційних витрат;
  • аналізуйте, чи раціонально ви використовуєте ваші кошти – можливо деякі придбання зайві;
  • нагороджуйте себе після кожного місяця сумлінного планування бюджету.

Психологи вважають, що для формування певної звички потрібно мінімум 21 день повторень. При управлінні фінансовими потоками потрібно більше часу, хоча б повний календарний місяць. Також важливо аналізувати свої витрати та шукати додаткові способи отримання прибутків.

Навіть якщо вам зручніше записувати фінансові потоки у блокнот, паралельно використовуйте відповідну віртуальну програму. З нею буде простіше побачити загальну картину за тиждень, місяць, пів року, рік.

Класичний спосіб ведення сімейного бюджету

Більшість сімей розпочинають з класичного способу, де до обліку витрат додаються ще й доходи. Цей спосіб допомагає визначити фінансовий рівень родини, зрозуміти можливість накопичень тощо. Спеціалісти з фінансової грамотності радять відкладати щомісяця 10-15 % для створення «подушки безпеки», щоб почуватися захищеними в разі форс-мажорних обставин.

Створіть таблицю, де ліворуч будуть кошти, які приходять у вашу родину, посередині – витрати, а праворуч – чистий прибуток тобто суми заощаджень. З надходженнями все зрозуміло. Сюди вносимо основну роботу, підробітки, пасивний дохід, аліменти тощо. У витратах можна створити три колонки: «Категорія», «Планові витрати» та «Реальні витрати». Планові витрати зазвичай заповнюють на початку місяця. Реальні підбивають наприкінці. Так можна коригувати цифри на наступний місяць.

У рядку «Прибуток» фіксується різниця між тим, що ви заробляєте та тим, що витрачаєте. На цей стовпчик потрібно дивитися в першу чергу, бо на моменті планування можна побачити динаміку місяця. Є прибуток чи суми зі знаком мінус. Відповідно до цього можна робити висновок про те, чи потрібно працювати активніше, щоб заробити більше. Або скоротити деякі витрати.

Щодо валюти, в якій потрібно вести свій бюджет, експерти радять в Україні використовувати гривні. Якщо ви відкладаєте певну суму в євро або доларах, можна зробити окрему категорію в іншій валюті.

Плануйте свій бюджет раціонально, використовуйте сучасні онлайн-інструменти та нехай ваше фінансове становище покращується щомісяця. А грошей буде стільки, щоб взагалі про них не думати.

Просмотров: 62, сегодня — 0
Следить за новыми комментариями

Комментарии

Чтобы оставить комментарий, нужно войти или зарегистрироваться