Минфин - Курсы валют Украины

Установить
CCLOAN
Зарегистрирован:
21 апреля 2020

Последний раз был на сайте:
14 марта 2023 в 01:57
Подписчики (2):
Niccelll
Niccelll
Kacviktok
Kacviktok
CCLOAN — Офіційний блог компанії
8 февраля 2021, 12:02

Який податок на нерухомість в Україні?

Податок на нерухоме майно – це обов’язковий збір в казну держави, який передбачений Податковим законодавством України. Власники житлової площі оплачують цей збір в поточному році за минулий період. Виходячи з цього, податок за 2019 рік ми оплачуємо у 2020 рік. Розмір податкового збору щороку різний, бо цей показник прямо залежить від розміру мінімальної заробітної плати.

Податком на нерухомість обкладаються квартири, площа яких перевищує 60 квадратних метрів і житлові будинки від 120 квадратних метрів. Оплата проводиться за площу, яка перевищує зазначені показники.

Ставка і терміни сплати податку на нерухомість
Розмір податку на нерухомість визначається на початку року, що передував року отримання податкового повідомлення. Найчастіше цей діапазон становить 0-1.5% від мінімальної заробітної плати. Встановлюється відсоток оподаткування сільськими, селищними, міськими та обласними територіальними радами. Отже, в різних містах і населених пунктах України податки на нерухомість можуть значно відрізнятися.

Сплата податку на нерухоме майно повинна бути проведена не пізніше двох місяців після вручення повідомлення з фіскальної служби. Якщо оплата буде зроблена авансовим внеском, внести гроші на рахунок податкової необхідно до тридцятого числа місяця, який йде за звітним кварталом. Всі ці дані будуть відображатися в податковій декларації власника нерухомості.

Які передбачені штрафи за несплату податку на нерухомість?
Якщо оплата податку на нерухомість була проведена несвоєчасно або взагалі відсутня, через 30 днів після отримання податкового повідомлення доведеться додатково сплатити 10% від суми податкового боргу. У разі тривалого прострочення (більше одного місяця), сплатити доведеться 20% від суми.

Всі розрахунки проводяться виключно в автоматичному режимі. Отже, сума боргу буде залежати від таких факторів, як прострочені дні, метраж житлового приміщення, система оподаткування (для приватних підприємців) і так далі.

Для того, щоб оскаржити необхідність сплати податку на нерухомість, можна звернутися в органи фіскальної служби за місцем реєстрації фізичної особи.

Також, для оскарження доведеться зібрати наступний пакет документів:

  • Паспорт громадянина України.
  • Ідентифікаційний код платника податків.
  • Право власності на нерухомість.

В УКРІНФОРМ потрібно буде подати заяву на звірку житлової площі і розміру нарахованого податку на нерухомість.

Що робити, якщо не прийшло податкове повідомлення?
Згідно з чинним законодавством, якщо до першого липня поточного року власник житлової площі не одержав повідомлення від УКРІНФОРМ, необхідність сплати штрафу за несвоєчасне виконання податкових зобов’язань автоматично анулюється.

Якщо квитанція до вас не прийшла, але ви знаєте суму податку на нерухомість, можна дочекатися офіційного повідомлення або зробити оплату без цього документа, попередньо уважно перевіривши всі реквізити одержувача.

Сплата податку на нерухомість повинна проводиться за місцем розташування об’єкта і бути зарахованою до бюджету, відповідно до Бюджетного кодексу України. Якщо нерухомість перебуває в сільській місцевості, внести гроші на рахунок можна через селищну або сільську касу. Для цього на руках необхідно мати квитанцію з реквізитами податкової служби.

Просмотров: 1136, сегодня — 0
Следить за новыми комментариями

Комментарии

Чтобы оставить комментарий, нужно войти или зарегистрироваться