Минфин - Курсы валют Украины

Установить
17 июля 2019, 18:46 Читати українською

Доля компаний, планирующих привлекать кредиты, выросла на 3,3%

Доля компаний, планирующих привлекать кредиты в течение следующих 12 месяцев, во втором квартале 2019 года достигла 41,5% против с 38,2% кварталом ранее. Об этом говорится в регуляторном опросе деловых ожиданий предприятий НБУ.

Доля компаний, планирующих привлекать кредиты в течение следующих 12 месяцев, во втором квартале 2019 года достигла 41,5% против с 38,2% кварталом ранее.
Фото: antikor.com.ua

Кредитные предпочтения

Согласно опросу, предприятия по-прежнему отдают предпочтение кредитам в национальной валюте: их доля увеличилась до 79,1% во втором квартале по сравнению с 78,1% в первом квартале.

Кредиты в иностранной валюте готовы привлекать большие предприятия и компании с валютной выручкой.

Читайте также: Более миллиона украинцев попали в реестр должников за полгода

При этом увеличилась и доля опрошенных компаний, планирующих привлекать иностранные кредиты: с 9,7% в первом квартале до 10,4% во втором.

Сложности в получении кредита

Высокие процентные ставки по кредитам, по-прежнему, остаются основным препятствием для 64% респондентов. Для 29% респондентов проблема получения кредита заключается в сложной процедуре оформления, 37% опрошенных считают завышенными требования к залогу.

Читайте также: Бизнес ожидает курс на уровне 28,82 гривны за доллар (опрос)

Другой проблемой получения кредитов респонденты отмечают ужесточение банками кредитных условий: доля таких респондентов выросла до 26,7%.

Опрос проводился с 3 мая по 4 июня, в нем приняли участие 699 предприятий.

Комментарии - 14

+
0
vlad9486
vlad9486
17 июля 2019, 19:18
#
Вот именно поэтому учетную ставку следует не снижать, а повысить.
+
0
Andrey M
Andrey M
18 июля 2019, 10:10
#
Поянсіть будь-ласка вашу думку.
Бо з вашого коментаря у мене напрошується висновок що ви проти того щоб бізнес брав більш дешеві кредити.
+
0
vlad9486
vlad9486
18 июля 2019, 11:20
#
Грошей в банківській системі не стає більше коли їх заробляєш чи тратиш. Грошей стає більше коли в борг беруть більше ніж повертають і менше коли повертають більше ніж беруть. Інфляція йде коли грошей більше ніж потрібно. У нас досі інфляція. Поки йде інфляція - не може бути фондового ринку, який нам дуже потрібен для заощаджень на пенсію і для внутрішніх інвестицій. Тому потрібно чекати поки ціни не упруться в нестачу грошей. Цього досі не відбулося. Раніше у нас не було ніякої ринкової економіки, ціни на продовольство регулювалися адміністративно, ціни на електрику і газ для домогосподарств регулювалися адміністративно. Тобто, з населення робили ферму, де люди знаходилися в тепличних умовах, вирощувалися, стриглися, доїлися і все таке. Грошей було значно більше ніж потрібно для обігу і використовувалися вони для війни кланів за близькість до їх перерозподілу (вибори, телеканали), обміну на долари і виводу. Зараз грошей стає менше, через пару років буде якраз стільки, скільки потрібно для населення яке тут живе, для того щоб жити в справжній ринковій економіці і це нестерпно для старих рентоотримувачів.
Економіка і так росте. Повільніше ніж могла б, але росте. У нас немає проблем з ростом, коли Україна росте, то вона росте дуже швидко (і падає потім дуже швидко), але не зараз. Зараз Україна росте здоровіше ніж коли небудь раніше. Важливо щоб ріст був не накачаним грошима, а стійким.
Це все теорія, яка відома економістам і якщо їх читати чи слухати, то все стає зрозуміло.
+
0
vlad9486
vlad9486
18 июля 2019, 11:45
#
Ставки найбільше впливають на бажання брати кредит. Нижчі ставки — більше бажання, вищі ставки — менше бажання. Основна мета підвищення ставок — зменшити бажання брати кредит. Брати кредит потрібно для росту, але низька інфляція потрібна більше. Ми бачимо в цій статті що бажання брати кредит росте. Це означає що у нас низька облікова ставка. Тому її треба підвищувати.
+
+30
Andrey M
Andrey M
18 июля 2019, 14:17
#
Просто жах! 
Перший комент почав читати і відчув що тут потрібно щось сильне курити. Ви в кучу зліпили і коней і людей, ще й мух з котлетами добавили:)

Якщо коротко, то з вашого опусу ясно що ви проти кредитування бізнесу.
От тупі американці, японці, європейці та інші? Чому вони не розуміють таких «очевидних» речей як ви вказали «Основна мета підвищення ставок — зменшити бажання брати кредит.»? 
Кредити потрібні для розвитку бізнесу, для створення робочих місць і т.д., що як наслідок призведе до росту ВВП. Особливо дешеві кредити мають бути для нац виробників які працюють на експорт. Це призведе до зростання валютної вирочки, що допоможе збалансувати торговільний баланс і нарешті вийти на позитивне сальдо.

+
0
vlad9486
vlad9486
18 июля 2019, 15:40
#
Перечитайте ще раз. Я не проти кредитування бізнесу. Я проти кредитування бізнесу тоді, коли ціни не впираються в нестачу грошей.
«Основна мета підвищення ставок — зменшити бажання брати кредит.» Ви знаєте якусь ще причину чому наш НБУ підвищив облікову ставку?
+
0
Andrey M
Andrey M
18 июля 2019, 14:19
#
Особливо під враженням залишився від цього:
«Зараз грошей стає менше, через пару років буде якраз стільки, скільки потрібно для населення яке тут живе, для того щоб жити в справжній ринковій економіці і це нестерпно для старих рентоотримувачів.» - розкажіть як виміряти скільки грошей потрібно для населення:) ) )
+
0
vlad9486
vlad9486
18 июля 2019, 15:41
#
Дуже просто. Інфляцією. Коли річна інфляція 3%-5% — грошей правильна кількість. Якщо інфляція вища — їх забагато.
+
0
Andrey M
Andrey M
18 июля 2019, 19:07
#
По вашій логіці так просто управляти інфляцією - достатньо вивести зайві кошти з обігу і все:)
То підкажіть скільки потрібно вивести коштів з обігу щоб інфляція впала до 3-5% :) ) )
+
0
vlad9486
vlad9486
18 июля 2019, 19:55
#
Дивіться кредитування хоча б тут https://tradingeconomics.com/ukraine/banks-balance-sheet . Але в постійних цінах. Тобто, кожен стовпчик слід поділити на інфляцію починаючи від якоїсь фіксованої дати, наприклад 1 січня 2011. Накладаєте місячну інфляцію в тих самих місяцях і складаєте модель, можна почати з лінійної. Точніше дивіться в підручниках з макроекономіки.
+
0
Andrey M
Andrey M
18 июля 2019, 23:01
#
Ну навчіть мене, напишіть цифру відразу:)
+
0
vlad9486
vlad9486
19 июля 2019, 0:24
#
Що смішного? По перше, ви зовсім не зрозуміли до чого був мій «опус».
> Якщо коротко, то з вашого опусу ясно що ви проти кредитування бізнесу.
Нічого такого я не стверджував.

А потім ви сперечаєтеся з відомим фактом макроекономічної теорії (монетаризму) що кредитування приводить до інфляції?
Ніхто не скаже скільки точно мають коштувати активи банківської системи щоб інфляція була в заданому діапазоні. Тим більше безкоштовно. Спецам в НБУ за це гроші платять, але вони все одно точно не кажуть.
+
0
Andrey M
Andrey M
19 июля 2019, 10:23
#
На інфляцію впливає багато чинників, і кредитування економіки також.
Але крім незначного негативного впливу на інфляційні процеси - при розумном кредитуванні на розвиток бізнесу, на порядок більше позитиву в вигляді зростання ВВП, доданої вартості, робочих місць, позитивного сальдо торгівельного балансу, тощо.
Не вірите? То вам в приклад інфляція Венесуели де кредитування в принципи відсутнє зараз як таке і найбільша в світі інфляція.

Якщо ж мова йде про кредитування бюджету для різних виплат - то це є проїданням грошей, суттєвою інфляцією і просто дурістю.
Але ж ми наче мову вели про кредитування МСБ для розвитку бізнесу і вплив облікової ставки на рівень відсосткової ставки по кредитам?!
Також вам як «економісту» хочу зауважити що значний відсоток по кредитам потім є чинником зростання ціни виробленого товару що і є інфляцією.

Не пропускайте в подальшому уроків і вивчайте весь курс макроекономіки а не розділи які вам подобаються:)
+
0
vlad9486
vlad9486
19 июля 2019, 14:01
#
> при розумном кредитуванні
Чи не означають ці слова, що слід приділяти увагу контексту, а саме ситуації в якій знаходиться економіка?
У Венесуелі емісія, звісно ж, емісія сильніше впливає на інфляцію ніж кредитування. Але у нас емісії немає, тому залишається кредитування.

Кредитування бюджету призводить до того, що ці гроші «проїдаються» (роздаються бюджетникам як зарплата, а вони збільшують внутрішній попит), а отже гроші опиняються в кишені того бізнесу, який краще «годує». Це призводить до того самого ефекту, що і кредитування бізнесу.

Відсоток по кредиту не може бути чинником зростання ціни. Тому що ціна слабо залежить від собівартості, вона врівноважує попит і пропозицію. А попит від високих ставок має стримуватися через нестачу грошей.
Чтобы оставить комментарий, нужно войти или зарегистрироваться