Оплата скринінгу 40+ списалась із цільових дитячих коштів, а кошти програми банк повернув державі
Повернення відбувається не за ініціативою банку, а за умовами надання грошей від держави. Тож незалежно від того була скарга чи ні - банк зобов’язаний ці гроші повернути. Чи скоріше навіть держава повідомляє банку що час користування грошима скінчився.
Тут вообще вопрос спорный, если на дия карту приходит несколько помощей тебе нужно самой думать как именно в этой ситуации поступать, а именно уточнять как правильно снять бабки, все технические нюансы обычно решаются до 2−3 месяцей, а если время использование этих денег уходит то государству вообще *** что там у тебя с банком происходит не использовала деньги значит идет возврат.
У мене Дія.Картка в monobank. На неї ПФУ перераховує соцвиплати на дитину (сину рік), і на неї ж за заявою від 10.06.2026 держава зарахувала 2000 грн за програмою «Скринінг здоров’я 40+».
13.07.2026 я пройшла скринінг у клініці OnClinic і оплатила послугу саме цією карткою — тобто карткою, на якій були цільові кошти саме під цю послугу. Оплата пройшла, квитанція є. Ані під час оплати, ані після банк не повідомив, що кошти списано не з програми «Скринінг здоров’я», а з інших коштів на картці.
31.07.2026 випадково виявила проблему: не змогла оплатити дитячу суміш, бо 2000 грн «зарезервовані» під скринінг. Тобто скринінг фактично оплачено соціальними коштами на дитину, а кошти програми залишились невитраченими.
Що відповіла підтримка:
1. За замовчуванням оплата з Дія.Картки йде з особистих коштів, а щоб оплатити коштами держпрограми, потрібно **щоразу вручну** вмикати «Оплатити з держвиплат».
2. Змінити джерело коштів після успішної оплати технічно неможливо.
3. На моє тричі повторене прохання надати підтвердження, що мене попереджали про необхідність окремої активації **перед** оплатою, оператор зрештою підтвердив, що такого попередження не було, і запропонував зафіксувати скаргу.
4. На мої запити, як виправити проблему банк спочатку кілька разів відповів, що виправити це немає можливості.
Проте далі (наступного дня) після чергового мого повідомлення з проханням запропонувати рішення проблеми, банк порадив звернутися до клініки по повернення коштів, щоб оплатити повторно з активацією. Я звернулась, клініка погодилась і запропонувала приїхати оформити повернення.
Але 06.08.2026 банк — не попередивши ні під час спілкування з менеджером, ні напередодні — повернув 2000 грн державі як невикористані. Хоча звернення було в роботі і банк знав ситуацію.
Підсумок: послугу отримано, оплачено правильною карткою, але оплата пішла з цільових коштів на дитину, а цільові кошти на скринінг повернулись до бюджету. Втрата — 2000 грн соціальної допомоги на однорічну дитину.
Прошу банк:
— компенсувати 2000 грн цільових дитячих коштів, використаних не за призначенням;
— надати письмову офіційну відповідь із строками розгляду;
— доопрацювати застосунок: якщо на Дія.Картці є цільові кошти під конкретну програму, а оплата проходить у закладі-учаснику цієї програми, застосунок має або запропонувати оплату з держвиплат, або хоча б показати, з яких коштів списано.
Скріншоти листування та квитанцію готова надати.
Ми врахуємо її на майбутнє, щоб такого більше не траплялось, і постараємось внести зміни у процеси
За вашим питанням триває розгляд, просимо очікувати на відповідь колег за результатом
Також готуємо офіційну відповідь за вашим запитом на електронну пошту, з цього приводу зв'яжемось впродовж доби