Формалізм замість лояльності: як Райффайзен Банк втрачає преміум-клієнтів із 10-річним стажем
- Ответ банка
- RaiffaizenAlex
- 28 июля 2026, 15:39
- Полезный комментарий
Добрий день.
Дякуємо, що надали нам можливість додатково проаналізувати Ваше звернення та всі обставини ситуації.
За нашою інформацією, сервіс-менеджер успішно зв’язався з Вами, надав роз’яснення по суті ситуації та відповів на Ваші запитання.
@RaifHelp
«Роз'яснення» банку лише підтвердило сухий формалізм та відмову повернути залишок коштів. Під час розмови представник банку визнав, що в індивідуальних документах, які мені дали при оформленні кредитної картки, немає жодної згадки про жорсткі часові рамки до 18:00 у день завершення пільгового періоду. Сама технічна помилка і виникла через повну відсутність цієї критичної інформації, де логічним дедлайном для будь-якої людини є кінець календарної доби (23:59).
Навіть підтверджуючи цей факт, банк усе одно відмовляється йти назустріч клієнту. Мені пояснили, що в моєму договорі є згадка іншого документа банку, де на дев’яностій з чимось сторінці вказується ця інформація. Вважаю це місселінгом і прямим порушенням Постанови НБУ № 141, згідно з якою всі істотні умови кредиту, які можуть призвести до фінансових втрат для клієнта (зокрема, правила скасування пільгового періоду та чіткий час дедлайнів), мають бути прописані безпосередньо в договорі. Також має діяти принцип однозначності інформації — у даному випадку умови не можуть у договорі замовчуватись, а на сайті висвітлюватись. Де тоді джерело правди для клієнта?
Ситуація залишається невирішеною, а довіру до установи на жаль повністю втрачено. Результат комунікації з банком: найближчим часом ними буде відправлено офіційне письмове роз’яснення, після чого справу буде передано на розгляд до Національного банку України. Він як незалежна сторона зможе перевірити, чи є дана ситуація порушенням прав клієнта.
Курс валют в Райффайзен Банке
| PLN | 11.3 | 12.4 |
За порадою преміум-менеджера вперше скористалася послугою відкриття кредитної лінії з пільговим періодом в 100 днів та розміщення кредитних коштів на внутрішньому ощадному рахунку «Зростаючий». Через звичайну технічну неуважність здійснила переказ коштів назад у суботу після 23:00, вважаючи, що дата погашення триває до кінця календарної доби. Проте внутрішній регламент банку, як виявилося згодом, вимагав зробити це суворо до 18:00, попри те, що це був вихідний день, коли для будь-якої людини є цілком природним прояв звичайної життєвої неуважності.
Гроші фактично не залишали систему банку ні на хвилину, але через затримку зарахування на кілька годин автоматична система списала колосальну суму відсотків за всі 100 днів користування. При цьому банк надсилав нагадування лише за три дні, але не спромігся зробити автоматичне сповіщення день у день, коли закінчується пільговий період, а преміум-сервіс жодним чином не попередив про такі жорсткі часові обмеження о 18:00 у вихідні.
Банк частково погодив повернення меншої частини коштів, але у відповідь на моє офіційне клопотання щодо повернення залишку суми (а це понад 34 тисячі гривень) надіслав шаблонну відписку про «відсутність можливості». Тобто банк просто привласнив значні кошти свого клієнта за кілька годин затримки внутрішнього переказу у вихідний день, повністю проігнорувавши мою багаторічную бездоганну історію та довіру. При цьому кошти, наголошую, лежали на моєму ж рахунку, і впринципі загальна сума коштів які на той момент в різних валютах знаходились на рахунках в декілька разів перевищує суму кредиту. Це повністю нівелювало будь-які фінансові ризики для установи, адже банк мав стовідсоткове забезпечення ліквідності за цим лімітом.
Для порівняння, інші провідні банки (як-от Monobank) мають зовсім іншу практику й офіційно повертають відсотки за такі технічні запізнення не на години, а на добу, всім клієнтам після звичайного звернення до підтримки. Я ж чекала відповідь 30 днів і отримала передзаповнений шаблон з фразою «відсутня можливість».
Мені надзвичайно прикро, що сухий формалізм виявився сильнішим за партнерство. Почуття фінансової безпеки для мене в цьому в банку наразі, на жаль, втрачено після відмови піти на зустріч. Такий підхід до клієнта розчаровує і примушує, шукати альтернативні фінансові установи для подальшої співпраці.
Шкода, що описані обставини залишили у Вас такі враження від співпраці з Райфом. Особливо прикро, коли подібні непорозуміння виникають після багатьох років обслуговування та взаємної довіри. Розуміємо Ваші емоції та те, чому цей випадок став для Вас настільки чутливим. Водночас хочемо звернути увагу, що для збереження умов пільгового періоду за кредитною карткою заборгованість має бути погашена в строки, визначені Правилами банківського обслуговування. Інформація щодо дати та часу завершення пільгового періоду також відображається в застосунку «MyRaif». Розуміємо і Вашу позицію щодо того, що кошти перебували на рахунках в Банку. Водночас для дотримання умов пільгового періоду важливим є саме своєчасне погашення заборгованості за кредитною карткою, тому кошти мають бути зараховані на відповідний рахунок до визначеного терміну.
Ми цінуємо багаторічну співпрацю з Вами та розуміємо, що від преміального обслуговування та підтримки клієнти очікують особливої уваги й індивідуального підходу. Саме тому нам прикро, що результат розгляду звернення не відповідав Вашим очікуванням та вплинув на рівень довіри до Райфу. Будь ласка, напишіть нам в особисті повідомлення та вкажіть Ваш ідентифікаційний номер та контактний телефон. Передамо інформацію сервіс-менеджеру, який додатково проаналізує обставини звернення, детально ознайомиться з його деталями та зв'яжеться з Вами для надання зворотного зв'язку.