Минфин - Курсы валют Украины

Установить

Неправомірні дії касира банку

×

Введите ваш E-mail
для оформления подписки:

Подписаться

Подписка оформлена успешно

На указанную вами электронную почту отправлено
письмо с подтверждением подписки.

Мы рады, что вы с нами!


Уважаемый Андрей!

В дополнение к оформенной подписке
вы можете также получать:

Подписаться

Подписка оформлена успешно

На указанную вами электронную почту отправлено
письмо с подтверждением подписки.

Мы рады, что вы с нами!



Вернуться на сайт
×

Получайте по E-mail самые главные
финансовые новости Украины и мира:

Подписка оформлена успешно

На указанную вами электронную почту отправлено
письмо с подтверждением подписки.

Мы рады, что вы с нами!



Вернуться на сайт
Подписаться
rr2 7 июня 2017, 14:40
Отделение по адресу: Чернигов, пр-т Мира, 29
2 червня у 11:25 у відділенні банку Райфайзен Аваль, яке знаходиться на проспекті Миру, 29 в місті Чернігів, касир Марія Бакоцька відмовила мені в проведенні валюто-обмінної операції.
Я хотів купити 20 доларів США. Касир Марія Бакоцька вимагала в мене надати їй мій паспорт для занесення моїх даних в квитанцію посилаючись на якісь внутрішні розпорядження. Також на запитання, чи влаштує її просто пред’явлення мого паспорта я отримав відповідь, що ні. Цими діями касир банку Бакоцька порушила вимоги «Інструкції про порядок організації та здійснення валютно-обмінних операцій на території України в останній редакції № 364 від 02.08.2016» (далі Інструкція), а саме частину III п.10, в якому зазначено, що касири каси банку, фінансової установи, пункту обміну валюти зобов’язані з’ясовувати резидентність фізичних осіб (шляхом усного опитування), а не вимагати пред’явлення паспорта.
Також було порушено вимоги розділу IV п.1 Інструкції, в якому зазначено:
Банкам, фінансовим установам дозволяється здійснювати:
операції з продажу фізичній особі-резиденту готівкової іноземної валюти за готівкові гривні на суму, яка менша в еквіваленті, ніж 150 000 гривень, без пред'явлення документів;
Сума готівкової гривні, на яку я хотів здійснити валюто-обмінну операцію була би значно меншою ніж 150 000 гривень, а саме не більше 600 гривень за курсом банку на момент здійснення валюто-обмінної операції.
Згідно із п.3 розділу IV Інструкції здійснювати ідентифікацію та верифікацію особи відповідно до законодавства України касир Бакоцька мала б тільки, якщо сума проведеної валютно-обмінної операцій дорівнювала чи перевищувала би еквівалент 150000 гривень.
Касир Марія Бакоцька грубо порушила вимоги Інструкції про порядок організації та здійснення валютно-обмінних операцій на території України та своїми діями заподіяла мені, як потенційному клієнту банку, моральну шкоду та зіпсувала мені зранку настрій на цілий день.
Райффайзен Банк
Ответ банка
15 июня 2017, 17:00
Шановний rr2!

Відповідно до пункту 1 Розділу IV Інструкції про порядок організації та здійснення валютно-обмінних операцій на території України № 502 (далі — Інструкція), банкам дозволяється здійснювати операції з продажу фізичній особі-резиденту готівкової іноземної валюти за готівкові гривні на суму, яка менша в еквіваленті, ніж 150 000 гривень, без пред'явлення документів.
При цьому, пп. 3 п. 6 Постанови Правління Національного банку України від 13.12.2016 р. № 410 «Про врегулювання ситуації на грошово-кредитному та валютному ринках України», Банкам дозволено здійснювати операції з продажу готівкової іноземної валюти або банківських металів одній особі в один операційний (робочий) день у сумі, що не перевищує в еквіваленті 150 000 гривень у межах одного/однієї банку / фінансової установи.
З огляду на наявність обмежень щодо граничної суми іноземної валюти, яка підлягає продажу одному Клієнту протягом одного операційного (робочого) дня, розроблена процедура, яка дозволяє здійснювати контроль загальної суми іноземної валюти купленої Клієнтом у мережі відділень Банку, шляхом внесення паспортних даних Клієнта у ПЗ Банку Враховуючи те, що Вами не надано касиру паспорт, Вам було відмовлено у проведенні валютно-обмінної операції, оскільки відсутня можливість ідентифікувати Вашу особу та перевірити наявність проведення Вами інших операцій з купівлі іноземної валюти в межах Банку протягом поточного операційного дня. При цьому зазначаємо, що касир не мав наміру здійснювати копіювання Ваших документів.

З повагою,
АТ «Райффайзен Банк Аваль»

Комментарии - 14

+
+9
Lesika
Lesika
7 июня 2017, 16:36
#
Згідно Постанови Національного банку України № 410 від 13.12.2016 р., п 6 ч 3 «3) дозволити здійснювати операції з продажу готівкової іноземної валюти або банківських металів одній особі в один операційний (робочий) день у сумі, що не перевищує в еквіваленті 150000 гривень у межах одного/однієї банку / фінансової установи.»
Оскільки все ж таки існує обмеження згідно законодавства, касир ідентифікує клієнта по номеру паспорта. Єдине що мені не зовсім зрозуміло — касир хотіла зробити копію паспорту? Багато разів купувала валюту саме в Авалі — необхідно лише надати касиру паспорт без його копіювання.
+
0
IvanPetrov
IvanPetrov
1 июля 2017, 13:38
#
Так ты не сотрудник? (
+
0
rr2
rr2
7 июня 2017, 18:41
#
Згідно із п.3 розділу IV «Інструкції про порядок організації та здійснення валютно-обмінних операцій на території України" здійснювати ідентифікацію та верифікацію особи касир має тільки, якщо сума проведеної валютно-обмінної операцій дорівнювала чи перевищувала би еквівалент 150000 гривень. В мене сума операції не перевищила би 600грн (еквівалент $20USD). В цьому разі я навіть не мав би пред'являти паспорт. А згідно частини III п.10 Інструкції, касири зобов’язані з’ясовувати резидентність фізичних осіб (шляхом усного опитування). А не вимагати паспорт. Касир хотила потримати в руках мій паспорт та переписати з нього дані.
+
+24
iamdimon
iamdimon
8 июня 2017, 8:55
#
Ваши паспортные данные берутся для того, чтобы Банк мог выполнять требование НБУ по продаже валюты в одни руки в рамках установленных НБУ лимитов (12000 грн. в сутки одному клиенту), т.е. ничего же не мешает Вам купить валюту в одном отделении Банка, а затем проделать ту же операцию в другом отделении. Ввод серии и номера Вашего паспорта в ПО банка при продаже валюты защищает Банк от штрафов НБУ.
При покупке валюты у Вас паспорт не будут просить (при продаже банку суммы до 150000 грн. в эквиваленте)
+
0
rr2
rr2
8 июня 2017, 18:43
#
Так я і купував на суму значно меньшу ніж 150000грн. Навіщо я маю пред'являти паспорт, якщо резидентність касир має встановити шляхом усного опитування? Так сказано в Інструкціїї. А все інше — це забаганки касира. Велика «цаца» сидить за касою — хочу вимагаю паспорт, хочу ні.
+
0
iamdimon
iamdimon
8 июня 2017, 21:46
#
Потому что таковы правила данного Банка, я ж Вам все расписал, почему так, к чему такие вопросы повторно?
+
0
rr2
rr2
9 июня 2017, 8:25
#
Правила банку не мають суперечити Інструкції НБУ.
+
+9
Lesika
Lesika
9 июня 2017, 8:42
#
А Інструкції НБУ не мають суперечити одна одній. Пока те ж саме НБУ не прибере обмеження надавати паспорт доведеться. Якщо НБУ прийде с перевіркою до банку і з'ясує що він порушив норму з продажу готівкової валюти одній особи — до кого застосують штрафи? До того ж, біля кас має бути об'ява, що клієнт данає свій паспорт.
+
0
rr2
rr2
9 июня 2017, 10:19
#
А вона і не суперечить останні редакції. Там і там йдеться про 150000 гривень.
Витяг з Постанови Про врегулювання ситуації на грошово-кредитному та валютному ринках України від 13.12.2016 № 410
3) дозволити здійснювати операції з продажу готівкової іноземної валюти або банківських металів одній особі в один операційний (робочий) день у сумі, що не перевищує в еквіваленті 150000 гривень у межах одного/однієї банку/фінансової установи.
Інструкція про порядок організації та здійснення валютно-обмінних операцій на території України так само каже про 150000 гривень. Якщо більше тоді потрібно пред'явити паспорт. А все інше — це свавілля касирів! Треба уважніше читати законодавство.
+
+9
Lesika
Lesika
9 июня 2017, 10:29
#
Ви чуєте тільки себе, нажаль. Подальша розмова не має сенсу.
+
0
rr2
rr2
9 июня 2017, 11:12
#
Я також не розумію, що Ви намагаєтесь довести, якщо в Інструкції і Постанові все зазначено. Керуйтеся й надалі невідомо чим і мовчить, коли Вам кажуть робити те, що ви не маете робити. Всього найкращого.
+
0
IvanPetrov
IvanPetrov
1 июля 2017, 13:43
#
Возможно, у меня получится? Давайте представим, что за час до этого Вы побывали в другом отделении Аваля и купили валюты, скажем, на 149 900 грн. А потом пришли в вышеупомянутое и просите продать еще на 600 грн. То есть в общей сумме — на 150 500 грн., что превышает установленную норму и является нарушением со стороны банка. Как, черт возьми, проверить, сколько валюты Вы купили сегодня в этом банке, если не идентифицировать Вашу личность?
+
+9
Lesika
Lesika
8 июня 2017, 8:55
#
Я взагалі не розумію, чого через 20 дол. США піднімати таку бучу. Пішли б собі у звичайний обмінник і купили, та й годі…
+
0
rr2
rr2
8 июня 2017, 18:37
#
Ви ще б порадили купити валюту у «мінял» :(
Я принципово не користуюся обмінниками, а тільки обмінними пунктами банків. А ще я не виношу, коли мене примушують робити те, що я не маю робити згідно із Законом.
Чтобы оставить комментарий, нужно войти или зарегистрироваться