Минфин - Курсы валют Украины

Установить
MatiyVV
Василь Матій
Зарегистрирован:
15 апреля 2015

Последний раз был на сайте:
14 августа 2023 в 16:22
Приватний інвестор, керуючий активами 1st Family Office, автор телеграм каналу @matiy_invest
11 февраля 2021, 17:55

Як стати інвестором. Однокімнатна квартира біля метро чи акції Apple?

Хочете підкину ідею, як справити яскраве враження на будь-яку незнайому компанію людей, або про що поговорити з друзями на вечірці? Кажіть, що ви не просто купили iPhone, а є акціонером Apple, і саме ця модель телефону була розроблена, в тому числі, завдяки вашим інвестиціям. «Та я ж не інвестор, — заперечите ви, — а говорити неправду — поганий спосіб налагоджувати стосунки. І взагалі, які акції, однокімнатна біля метро завжди була і залишається кращим та надійнішим способом вкласти гроші».

Якщо ви дійсно так вважаєте, спробую довести, що це лише когнітивне викривлення. Є такий цікавий психологічний феномен, який називається «ефект знайомства». Дослідження на безлічі об'єктів, включаючи слова, картини, звуки та фото облич, показали, що ми схильні виявляти симпатію до речей, які нам уже відомі. Квартира біля метро — це добре знайоме, про яке мріяли ваші батьки чи навіть дідусі з бабусями, тому вона здається найліпшим варіантом вкласти гроші. Насправді інвестиції в акції є вигіднішими і навіть простішими, проте акції в порівнянні з квартирою — це чужинець, якого ви підсвідомо остерігаєтеся.

Але ж завжди можна познайомитися, правда ж? Неважливо, чи ви давно плануєте вкластися в акції, наслухавшись звідусіль про принади пасивного доходу, чи ваші уявлення про біржу та фондовий ринок обмежуються кадрами з фільму Вовк з Уолл-Стріт. Я готовий взяти вас за руку, познайомити з акціями та провести шляхом українця-інвестора, розповідаючи, як рухатися найшвидше, не потрапляючи у радари та не гублячи колеса в ямах на дорозі. Рушаймо?

Крок перший: заробляємо та декларуємо доходи

Зрозуміло, що аби купити акції, потрібно зарезервувати для цього певну суму коштів, попередньо заробивши їх. Я не буду детально зупинятися на тому, як збільшити рівень доходу та навчитися заощаджувати, про це ви можете багато прочитати в Інтернеті, в тому числі в моїх колонках. Резюмуємо, що ви вже накопичили стартовий капітал для інвестицій. Одразу заспокою — сума не має бути надто великою, починати можна з кількома тисячами доларів.

Починати можна з кількома тисячами доларів

Мати кошти для інвестування — більше ніж пів справи, однак нам необхідно довести, що наші гроші зароблені законним шляхом, а не внаслідок постачання зброї терористам чи наркотрафіку. Довести це дуже просто (звісно, якщо ви справді не кокаїновий барон, але це тема окремої статті). Найманим працівникам достатньо взяти довідку про доходи у роботодавця. Тим, хто працює на себе — подати до податкової річну податкову декларацію. Обов’язково переконайтеся, що податківці на ній поставили відмітку про отримання, та зберігайте в себе копію. Якщо подаєте декларацію онлайн, підтвердженням отримання слугуватиме квитанція за формою 2.

Підтвердження походження ваших коштів — це підготовка до нашого третього кроку, тобто безпосередньо перерахування коштів за кордон як інвестиції.

Крок другий: знайомимося з попутником — брокером

Мені, звісно, дуже подобається ваша компанія, але ми дійшли до того моменту, коли нам потрібен третій, який точно зайвим не буде — брокер. Тому будемо знайомитися. Брокер — це професійний учасник ринку цінних паперів, який має ліцензію регулятора певної країни та виступає посередником між вами та фондовою біржею. З його допомогою ви відкриєте для себе рахунок у цінних паперах, щоби потім мати змогу їх зберігати, купувати або продавати. Але про все — по черзі.

Коли ви хочете отримувати заробітну плату на картку або покласти гроші в банк, ви відкриваєте банківський рахунок, на який кошти зараховуються і зберігаються у вигляді електронного запису. Аналогічно з акціями — хоч вони існують тільки у вигляді комп’ютерних записів, їх все одно треба десь зберігати — для цього слугує рахунок у цінних паперах. Відкрити його зовсім нескладно — достатньо зайти на веб-сайт обраного брокера, зареєструватися там та слідувати інструкціям.

В Україні діє декілька брокерів, найвідоміші — Interactive Brokers, Freedom Finance, Exante. Всі вони є міжнародними компаніями, які оперують у багатьох країнах світу. Interactive Brokers, наприклад — американська компанія та один з найбільших світових брокерів. Його діяльність регулюється відповідно до законів США — чи не найсуворіших у світі, коли мова йде про фондовий ринок, статутний капітал складає $8,5 млрд, а капіталізація сягає майже $30 млрд. Все це створює для інвесторів «подушку безпеки» стосовно гарантування їхніх інвестицій. Перш ніж обрати брокера для себе, рекомендую звернути увагу на його статутний капітал, капіталізацію та гарантії та порівняти зі згадуваним мною.

Альтернативою міжнародним брокерам є субброкери — українські компанії, які для вас відкриють рахунок у тому-таки Interactive Brokers чи Exante. Запитаєте навіщо обхідний шлях? Він допомагає зекономити на комісіях за обслуговування рахунків та ведення операцій за ними — у субброкерів вони зазвичай нижчі. Тому для інвесторів-початківців більш доцільним може бути звернення саме до субброкера.

  • Брокер (чи субброкер) — попутник доволі допитливий і захоче про вас багато дізнатися. Interactive Brokers, наприклад, попросить наступну інформацію при реєстрації на їхньому сайті:
  • паспортні дані (використовуйте дані закордонного паспорта) та ідентифікаційний код;
  • адресу проживання — пишіть ту, яку реально можете підтвердити пропискою в паспорті чи рахунком за комунальні послуги на ваше ім'я;
  • країну податкової резидентності — для нас це буде Україна;
  • досвід у сфері інвестування — можете рахувати свій разом з моїм та обирати мінімум три роки та 11−25 угод за рік; якщо вкажете менше, система може не дозволити вам перейти до наступного етапу заповнення анкети;
  • тип рахунка — раджу обрати готівковий (cash), через який можна торгувати лише з використанням власних коштів, а не кредитних.

Процес збору брокером цієї інформації називається ідентифікацією, його мета — зрозуміти, кому брокер надаватиме послуги. Перевірка ваших даних та відкриття «цінно паперового» рахунку зазвичай займає від декількох днів до двох тижнів.

Крок третій: переказуємо кошти за кордон

Отже, ми гарно роззнайомилися з брокером і маємо рахунок у цінних паперах, на який зарахують наші акції. Нарешті настав час переказати брокеру кошти для купівлі цінних паперів. Оскільки інвестуємо за кордон, гривня нам не підійде, потрібна іноземна валюта — долар США чи євро. Для конвертації гривні та зберігання куплених доларів США відкриваємо у банку валютний рахунок. З цього ж рахунку будемо здійснювати переказ, для чого формуємо інвойс на вебсайті брокера або у його мобільному додатку, де вказуємо бажану суму. Потім цей інвойс передаємо до банку для створення SWIFT-платежу та перерахування коштів.

Саме тут настав час для довідки з першого кроку, яка підтверджує джерело походження наших коштів. Перед тим, як авторизувати переказ за кордон, банк може її запитати, оскільки зобов’язаний переконатися, що ви не той-таки наркобарон або торговець зброєю чи людьми. Для переказів до 400 тис. гривень підтвердні документи, зазвичай, не вимагають, однак якщо ви новий клієнт банку, будьте готові підтвердити ваші доходи і щодо менших сум.

Важливо звернути увагу, що у календарному році ви можете інвестувати не більше 200 тис. євро. Це так званий електронний ліміт Національного банку України на переказ коштів за кордон. Банки самі контролюють його дотримання і не дадуть вам можливість переказати більше, якщо використаєте весь свій ліміт.

Після обробки банком SWIFT-платежу кошти будуть зараховані на рахунок вашого брокера. Ви їх побачите у вашому особистому кабінеті у мобільному додатку чи на вебсайті. Нарешті, можемо купити бажані цінні папери через інтерфейс брокера, процедура не складніша, ніж оформлення замовлення в інтернет-магазині.

Крок четвертий: виводимо кошти та звітуємо про прибутки

Ми — на фінішній прямій нашої подорожі. На цьому відрізку нас чекають і найкращий, і найменш приємні моменти мандрівки у світ інвестицій за кордон. Почнемо з приємного: виведення зароблених коштів, але спершу розповім, які види доходів ви можете отримати. Їх всього два — дивіденди та прибуток від продажу акцій.

Дивіденди — це ваша частка у чистому прибутку компанії, в акції якої ви інвестували. Вони можуть виплачуватися щомісячно, щоквартально, щорічно, або не виплачуватися взагалі — все залежить від наявності прибутку у компанії та її дивідендної політики.

Прибуток від продажу акцій виникає, коли їхня біржова вартість виросла та ви продали їх дорожче, ніж купили. Такий прибуток називається інвестиційним. Обидва ці види доходу будуть відображатися у вашому особистому кабінеті в інтерфейсі брокера. Вивести його на банківську картку можна через те саме меню, де ми формували інвойс на здійснення SWIFT-платежу за кордон.

Ну а тепер про незворотне. Із зароблених грошей треба заплатити податки, та доходи від інвестицій — не виняток. Для визначення вашого податкового зобов’язання ви щорічно до 1 травня маєте заповнити та подати податкову декларацію, де вказати розмір вашого дивідендного та інвестиційного прибутку. Зверну увагу, що кошти декларуються за результатами того року, в якому були фактично отримані.

Ставки податків для дивідендного та інвестиційного прибутку відрізняються. Інвестиційний податок справляється із суми, яка складає різницю між вартістю купівлі та вартістю продажу цінного папера. Його ставка — 18% податку на доходи фізичних осіб та 1,5% військового збору.

Податок із дивідендів, отриманих від іноземних компаній в Україні, складає 9%, а також 1,5% військового збору. Однак в Україні його платити не обов’язково. Ні, я не пропоную зараз надурити рідну державу, а маю на увазі цілком законний метод цього не робити. Оскільки інвестуєте ви у цінні папери американських компаній, тамтешня податкова також бажає отримати свою частку вашого доходу. З чим успішно справляється завдяки брокеру, який замість вас обчислює та сплачує ваші податкові зобов’язання у США. Шкода тільки, що не за своїм коштом.

Змушувати вас платити податки і в Україні, і в США було б трохи несправедливо, тому придумали такий механізм, як угоди про уникнення подвійного оподаткування. Між Україною та США така угода укладена. Для нас це означає, що ви можете зарахувати в Україні податок, сплачений в США, подавши українській ДПС документ, який доводить його сплату. Без такого документа в Україні податки теж доведеться заплатити.

Наостанок, хочу дати невеличку пораду стосовно того, у що інвестувати. Ще крутіше ви звучатимете, якщо скажете, що є акціонером 500 компаній США з найбільшою капіталізацією, або навіть сотень чи тисяч світових компаній. В обох випадках потрібно придбати акції фонду, який відстежує індексний фонд — так званий ETF. Коли говоримо виключно про американські компанії — це індекс S&P 500, відповідний фонд можна знайти за абревіатурами VOO/IVV. У світовому розрізі підійде фонд VT, який відстежує глобальний індекс FTSE. Обидва фонди акумулюють у собі акції багатьох компаній — тому акціонером Apple ви таки станете. А ще Tesla та Amazon на додачу. Крім того, індексні фонди у довгостроковій перспективі показують кращі результати, ніж активна торгівля акціями, дозволяють економити на комісіях та будуть вдалим вибором для інвесторів-початківців.

P. S. Замисліться бодай на секунду: якби кілька років тому ви придбали не нову модель «яблучного» смартфона, а акції компанії, то зараз мали б змогу складати ті телефони до кошика, мов яблука — мінімум штук п’ять

Василь Матій, Підприємець, фінансист та інвестор, партнер iPlan.ua, лектор Київської школи економіки

Просмотров: 7454, сегодня — 0
Следить за новыми комментариями

Комментарии - 29

+
+42
Y. D.
Y. D.
15 февраля 2021, 10:32
#
А про риски — ни слова как всегда)) А ведь все может случится в ближайшем будущем.

Вот интересная иллюстрация, которая показывает сроки начала падения ценных бумаг Apple и их процентное соотношение:

https://appleinsider.ru/wp-content/uploads/2012/11/apple-down.740w_derived.png
+
+13
dele del
dele del
15 февраля 2021, 20:32
#
Чем ниже упадет тем сильнее отскочит))
+
0
Y. D.
Y. D.
16 февраля 2021, 7:47
#
Все в мире относительно — например, индексу Японии потребовалось 30 лет чтобы выйти на уровень 1990 года. Но тут согласен, сравнивать загнивающую Японию и успешную компанию как-то не корректно. Это же Apple — там только рост в ближайшие 30 лет) как раз капитализация догонит ВВП США)
+
0
dele del
dele del
16 февраля 2021, 8:12
#
Да apple за 2 месяца у меня этим летом на 40 проц вырос вполне нормально)
+
0
Y. D.
Y. D.
16 февраля 2021, 8:32
#
И что?! у меня нио на ххх% - продал. Доходность в прошлом не означает роста доходности в будущем.
+
0
dele del
dele del
16 февраля 2021, 9:08
#
А что с деньгами делать возможно apple сейчас и дорогая акция можно обратить внимание на другую компанию
+
+22
bonv
bonv
15 февраля 2021, 12:42
#
Краще в біток:)))
+
+43
Італій .
Італій .
16 февраля 2021, 9:52
#
Ага, особенно сейчас — купить по 50к.
+
+30
bonv
bonv
16 февраля 2021, 10:29
#
Ніхто ж не заважав купляти по 3 тис, для прикладу:)))
+
+15
Італій .
Італій .
16 февраля 2021, 10:34
#
Звоню Эмету Брауну, срочно летим в прошлый февраль на закупы
+
+45
bonv
bonv
16 февраля 2021, 10:56
#
При изучении экономики всегда оказывается, что лучшее время для покупки недвижимости или крупной инвестиции было в прошлом году:))))
+
+15
Maleficarum
Maleficarum
15 февраля 2021, 13:02
#
Ну квартира (лучше несколько конечно) возле метро- хороший вариант. Тем более что многим эти активы достаются в наследство.
+
0
JWT
JWT
15 февраля 2021, 15:25
#
Если только не панелька.
+
0
ballistic
ballistic
15 февраля 2021, 17:04
#
"Як справити яскраве враження??? Кажіть, що ви… є акціонером Apple"
— дешева порада як справити дешеві понти.
+
0
yo2019
yo2019
15 февраля 2021, 17:07
#
Если всю жизнь не работал то что, куда и кому подавать?

***
Тим, хто працює на себе — подати до податкової річну податкову декларацію
+
+75
Did7n
Did7n
15 февраля 2021, 17:24
#
Если взвесить все риски для начинающего инвестора — лучше однушка у метро…
+
+30
ballistic
ballistic
15 февраля 2021, 17:53
#
Але ж «власник однушки біля метро» не зможе справити таке яскраве враження на будь-яку незнайому компанію людей як «акціонер Apple»! :)
+
0
Y. D.
Y. D.
16 февраля 2021, 7:43
#
А через год-два может быть объектом для насмешек если цена акции провалиться. И будет его эта же компания встречать со словами «ооо, акционер пожаловал, гы-гы»))
+
+38
Vasililiy
Vasililiy
15 февраля 2021, 20:57
#
В момент когда фондовый рынок переоценен раза в два, а в Украине со скрипом, но снижают ставку по ипотеке я бы выбрал однушку. Аналог дивидентного аристократа — стабильный доход ежемесячно, да ещё и может подорожать :-D
+
+15
Італій .
Італій .
16 февраля 2021, 9:55
#
===когда фондовый рынок переоценен раза в два, а в Украине со скрипом, но снижают ставку по ипотеке я бы выбрал однушку.

Пока ещё не снижают, а обещают что снизят. Уже второй раз обещают — первый был «уже в сентябре будет 10%».

Ну и предоставление за счёт государства возможности вскочить в дешевую ипотеку даст ровно тот же эффект: «рынок переоценен раза в два». А риски больше при этом, поскольку у нашего государства бабла на финансирование «всем по квартире под 7%» денег нет.
+
0
Vasililiy
Vasililiy
16 февраля 2021, 17:17
#
Т. е. для вас с 25% годовых до 15% годовых это не снижают? Вы состоите в секте альтернативных математиков?
+
+15
Італій .
Італій .
16 февраля 2021, 17:21
#
===Т. е. для вас с 25% годовых до 15% годовых это не снижают?

С точки зрения потенциального клиента — это снижение ниочём. Был бы это краткосрочный кредит на несколько месяцев — такое снижение играло бы значение. Если же мне нужен кредит на 10 лет — то хоть 25, хоть 15 это мегадорого.
+
+15
Vasililiy
Vasililiy
16 февраля 2021, 17:39
#
Переплата по кредиту почти в 2 раза выше. Ниочем.
Вкладывайтесь в биткоин и акции эпл, чую это ваш конек.
+
0
Італій .
Італій .
16 февраля 2021, 17:42
#
===Переплата по кредиту почти в 2 раза выше. Ниочем.

Переплата с 15% выше стоимости квартиры более чем в два раза.

Какая разница что с 25% это ещё дороже?

Надо очень не любить считать деньги чтобы подписываться на такую ипотеку.
+
0
ballistic
ballistic
16 февраля 2021, 17:49
#
«кредит на 10 лет — то хоть 25, хоть 15 это мегадорого«
— сумарна переплата зменшилась на 30%. Якщо вархувати девальвацію гривні - для когось це може бути прийнятним варіантом.
+
0
Італій .
Італій .
16 февраля 2021, 17:54
#
Расчитывать на такую девальвацию гривны — это как заранее знать о кризисе 2008 года или о войне начатой Россией в 2014 году.

К слову тем кто к примеру нострадамус и купил квартиру в Донецке с расчётом что гривна упадёт — врядли повезло. Разве что им нравится жить в квазигосударстве и не выезжать далее своей улицы. Хотя даже в этом случае попадание сраняда в дом могла разрушить все планы.
+
+15
Vasililiy
Vasililiy
16 февраля 2021, 18:24
#
А обязательно брать ипотеку на всю стоимость квартиры и на 20 лет? Я понимаю тебе лишь бы прицепится хоть к чему-то, но выглядит это смешно. А чего Донецк вспомнил, чего не Сирию? Форс мажор есть в любом бизнесе, даже под подушкой доллары могут крысы сожрать пока ты на работе.
Уже забыл что первоначально коммент был про то что выгоднее — переоцененный фондовый рынок в кризисный год либо недвига в период снижения ставки по ипотеке.
+
0
Італій .
Італій .
16 февраля 2021, 18:28
#
====А обязательно брать ипотеку на всю стоимость квартиры и на 20 лет?

Если брать на 10% оставшихся денег и на два года то зачем тогда вообще связываться с ипотекой?

По автомобилям, к слову, такие кредиты стоят 0,001%. А не 15%.
+
+15
molodok
molodok
16 февраля 2021, 11:49
#
Хорошая статья
Чтобы оставить комментарий, нужно войти или зарегистрироваться