Мінфін - Курси валют України

Встановити
20 березня 2020, 18:02

Кредитні канікули і готівка в карантині. Повний перелік заходів, які ввів НБУ на банківському ринку на час карантину

Національний банк зосередився на 5 антикризових напрямах роботи. В числі приоритетів — допомога позичальникам, постачання в банки готівкової валюти та поширення кешлес. Щоправда, деякі механізми ще не відпрацьовано, а бажаний долар обіцяють привезти зі США лише наступного тижня. 

Які саме зміни запроваджені, а над якими триває робота, представники НБУ розповіли під час прес-брифінгу 20 березня.

Кредитні канікули

Головний біль позичальників під час карантину – спрощення обслуговування кредитів. Представники НБУ вже спілкувались на цю тему з топ-менеджерами найбільших банків і рекомендували їм застосувати пільговий режим. На поступки йтимуть тим позичальникам, які своєчасно обслуговували кредити до початку кризи. Такою точкою відліку НБУ назвав 7 березня 2020 року. 

Про які саме пільги йдеться наразі невідомо. Як повідомила перший заступник голови НБУ Катерина Рожкова, в найближчі дні регулятор підготує остаточний варіант документа.

«Це стосуватиметься всіх позичальників: великих компаній, малого та середнього бізнесу, підприємців і фізичних осіб. Нам всім зрозуміло, що зараз необхідні кредитні канікули. Головне завдання НБУ і банківської системи — знизити навантаження на бізнес, дати можливість йому вистояти», — наголосила Катерина Рожкова. 

Читайте також: Кредитні канікули для МБ: що ще допоможе пережити кризу

Водночас, підкреслила Рожкова, пільговий режим не відміняє повернення згодом до нормального обслуговування боргу.

Нагадаємо, що цього тижня Верховна Рада проголосувала за антикризовий закон, який повинен підтримати платників податків в період епідемії коронавіруса (законопроект № 3220). Згідно документу, у березні-квітні фінансові установи не матимуть права застосовувати до позичальників штрафні санкції за несвоєчасне обслуговування кредиту

Депозити без обмежень

Як повідомив головна НБУ Яків Смолій, регулятор заборонив банкам вводити будь-які обмеження щодо повернення депозитів, термін дії яких закінчився. «Якщо у вас закінчився депозит — ви можете робити з ним все, що завгодно: продовжити, зняти тощо», — зазначив він.

За його словами, проблем з відтоком вкладів наразі у банківській системі не спостерігається.

Ставки за депозитами зростають. Обирай вигідний вклад в каталозі від «Мінфіну»

Як повідомляв «Мінфін», труднощі є лише у тих клієнтів, які бажають забрати валютні депозити. Ця ситуація виникла через брак готівкового долару в системі, адже раніше банки завозили валюту літаками з-за кордону. Після скасування пасажирських перельотів, поставки доларів і євро припинилися.

Читайте також: Готівкова валюта та безготівкові платежі — що виявилося найбільш затребуваним під час карантину (опитування)

Валютні очікування

Зараз НБУ працює над тим, щоб поставити в банки достатній обсяг валюти.

19 березня Нацбанк провів перший аукціон з обміну готівкової валюти на безготівкову. За його результатами банки викупили 35 млн євро із 100 можливих. Заявки подали 6 банків. «Останні дні були проблеми з готівкою, але ми забезпечили підкріплення кас банків євро. Сьогодні ця проблема знята», — прокоментував результати аукціону Яків Смолій.

На 20 березня регулятор запланував ще один аукціон з продажу євро. Усього регулятор готовий продати банкам 200 мільйонів.

А ось готівкових доларів, як і раніше, не вистачає. І це велика проблема, бо більшість вкладників надавала перевагу саме американській валюті. За словами заступника голови Нацбанку Олега Чурія, продаж готівкового долара регулятор планує організувати наступного тижня. Для цього кеш має прибути в Україну літаком зі США – переговори ще тривають.

Для того, щоб згладжувати валютні коливання Нацбанк кожного дня виходить на міжбанк з валютними інтервенціями, зазначив Яків Смолій. Зокрема, 19 та 18 березня НБУ продав зі своїх резервів по $200 млн, а 17 березня – 300 мільйонів.

Рефінансування і підтримка банків

Як запевняє Катерина Ржкова, банківська система має достатній запас ліквідності і капіталу та працюватиме в нормальному режимі. В той же час регулятор готовий підтримувати підопічних і надавати їм рефінансування. 

Зокрема, Нацбанк ввів довгострокове рефінансування на період до 5 років. Відсотки за ним будуть плаваючі і залежатимуть від облікової ставки. Регулятор запевняє, що запровадження цього інструменту носить скоріше превентивний характер на випадок розгортання більш серйозних кризових явищ у світовій економіці.

НБУ також вирів кожної п’ятниці проводити тендери з рефінансування банків.

Здійснює Нацбанк і інші кроки, спрямовані на спрощення роботи фінустанов. На період кризи відкладено проведення стрес-тестування, впровадження буферів капіталу та спрощено нормативи роботи банків.

Національний банк зупинив проведення усіх видів виїзних перевірок банків та інших фінансових установ на період карантину.

Поширення безготівкових розрахунків

«Ми стимулюємо українців якнайшвидше переходити на дистанційне банківське обслуговування. Робота з готівкою, відвідування банківських відділень сьогодні наражає на ризик як клієнтів, так і банківських працівників», — переконаний Яків Смолій. За його словами для дистанційного обслуговування зараз є всі умови.

Щоб дистанційне обслуговування стало простішим, регулятор тимчасово скасував тарифи на міжбанківські перекази в Системі електронних платежів. «Необхідно зробити безготівкові платежі дешевшими, ніж готівкові», — прокоментував зміни заступник голови НБУ Сергій Холод.

Читайте також: Життя в карантині: Що діється з доларом і економікою

Також передбачив НБУ карантин для готівки. Гривню, яку Нацбанк прийматиме від банків, він відправлятиме до сховищ на 2 тижні. Замість неї в обіг випускатимуть  гроші, які вже містяться в резервах. Запаси кеша, переконує Яків Смолій, цілком достатні для проведення таких операцій.

Олексій Писарев

Коментарі - 2

+
+4
Miss83
Miss83
22 березня 2020, 11:52
#
О каких банках всё таки идёт речь если сейчас практически все банки коммерчиские? КАк быть с микрозаймами?
+
+46
braintest
braintest
22 березня 2020, 12:54
#
Про безналичный расчет - смешно.
Например, в аргиколе, если деньги зашли безналом, то все дальнейшие операции наружу или обналичивание 0.8%, а если наличкой - 0.
Вот вам и распространение безналичных расчетов.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися