Пастка в договорі (п. 6.1.5), яку покриває НБУ. Невидимi борги та терор ботами
Вже поспішаю до вас в особисті, аби уточнити певні деталі 🙌🏻
З повагою, Володимир 💎
Володимире, вітаю. Підкажіть, будь ласка, як просувається процес уточнення інформації? Я надав вам необхідні дані, і ви писали, що повернетесь із відповіддю після аналізу. Чи є вже якісь результати?
- valonkar ua
- 18 февраля 2026, 16:04
Чтож вам эти смайлы сделали? 😁 😁 😁
- natashaGra
- 5 февраля 2026, 15:05
Тут смайлы выглядят как издевка, неужели банк настолько не понимает несерьезности смайлов?
- valonkar ua
- 18 февраля 2026, 16:14
Чтож вам эти смайлы сделали? 😁 😁 😁
UPD: Пастка замкненого кола. Як банк малює борги при спробі закрити рахунок
Продовження історії. Вирішив закрити цей рахунок остаточно. Щоб закрити картку, баланс має бути нульовим. Я спробував переказати залишок власних коштів (символічну суму) на іншу картку, щоб обнулити рахунок.
Що зробив Sense Bank: Вони списали 20 грн комісії за переказ цих копійок! Тепер на рахунку замість «0» утворився новий борг -20.57 грн (комісія + відсотки).
Абсурд ситуації:
Підтримка пише: «Ймовірно, переказ коштів пройшов швидше, ніж зарахування». Тобто банк знову маніпулює датами транзакцій, щоб загнати в мінус.
Щоб закрити рахунок, треба погасити борг. Але якщо я закину гроші і знову спробую вивести залишок в нуль — вони знову знімуть 20 грн комісії? Це нескінченний цикл!
Це не банк, це капкан. Ви не можете просто так піти, не заплативши «данину» за вихід, яка перевищує залишок на рахунку.
Чекаю 3 дні на перегляд запиту про оскарження списання комісії.
Продовження далі буде.
P. S.: Володимир із Sense Bank затих з 3 лютого.
Абсурд ситуації:
Чекаю 3 дні на перегляд запиту про оскарження списання комісії.
Продовження далі буде.
P. S.: Володимир із Sense Bank затих з 3 лютого.
Отримав офіційну відповідь на скаргу щодо комісії, яка загнала рахунок у мінус при спробі його закрити. СМС від банку: «З боку Банку не виявлено порушень договірних відносин».
Переклад з банківської мови на людську:
Те, що система дозволяє закрити рахунок тільки з нульовим балансом — це норма.
Те, що спроба зробити баланс нульовим (вивести власні кошти) карається комісією, яка створює новий борг — це теж норма.
Банк не збирається скасовувати цю комісію.
Фактично Sense Bank підтвердив, що їхня процедура закриття рахунків налаштована так, щоб ви не могли піти без втрат. Замкнене коло визнано «відсутністю порушень»
Переклад з банківської мови на людську:
Те, що система дозволяє закрити рахунок тільки з нульовим балансом — це норма.
Банк не збирається скасовувати цю комісію.
Думав, що історія з цим банком закінчиться, але Sense Bank пробив чергове дно.
Акт 1. Пастка при закритті Щоб закрити рахунок, треба вивести баланс у нуль. У мене залишалися власні кошти. При спробі переказати цей залишок, банк зняв мінімальну комісію 20 грн, загнавши картку в мінус (-20.57 грн). Тобто, щоб піти з банку, ви маєте заплатити штраф, який перевищує ваш залишок.
Акт 2. «Попросіть у друзів» Я погодився сплатити цей штучний борг. Але виявилося, що рахунок «заморожено» так, що я не можу переказати гроші навіть зі своєї іншої картки Sense Bank! Відповідь оператора Романа в чаті (08.02.2026) — це шедевр сервісу:
«Ви можете здійснити переказ з іншого банку або попросити друзів/знайомих, щоб вам надіслали кошти»
Серйозно? Банк заганяє в мінус своїми ж комісіями, блокує можливість погашення всередині додатку і пропонує жебракувати по друзях, щоб закрити 20 гривень боргу?
Інструкція для тих, хто хоче втекти з Sense Bank: Не намагайтеся вивести залишок копійок «в нуль» — нарахують комісію і новий борг.
Поповніть карту з іншого банку (бо свої ж картки Sense блокує) із запасом.
Залиште банку ці пару гривень «на ліки».
Висновок: Банк створює штучні перешкоди на виході і дає принизливі поради в підтримці. Обходьте стороною.
Поповніть карту з іншого банку (бо свої ж картки Sense блокує) із запасом.
Залиште банку ці пару гривень «на ліки».
Курс валют в Сенс Банке
1. Як працює схема (Технічний овердрафт): Ви поповнюєте картку, додаток показує зарахування. Ви користуєтесь грошима. А потім банк заганяє вас у мінус і нараховує відсотки. Я подав скаргу в НБУ (№ О-253674/1/29460). Відповідь регулятора (№ 14−0006/1339): згідно з п. 6.1.5 Договору, клієнт несе всі ризики затримок зарахування. Тобто: цифри в додатку — це ілюзія, а борг — реальний. Договір складено так, що ви завжди винні.
2. «Невидимі» борги та телефонний терор: Я погасив усю заборгованість, щоб закрити картку.
У додатку: Баланс 0.00 грн, боргів немає.
Реальність: Мені дзвонить бот (+380751034223) і вимагає погасити борг.
Підтримка: «У вас висить 57 копійок відсотків, але в додатку ви їх не побачите». Потрібно завантажити по картці PDF-випуску, щоб просто дізнатися, скільки я «винен», бо кнопки «сплатити» не існувало фізично.
3. Чому я досі клієнт: Я закрив карткові рахунки, але змушений чекати жовтня через виплату ОВДП. Я знаходжусь у статусі «заручника»: довіри до банку нуль, але піти технічно не можу.
Висновок: Sense Bank — це установа, де:
Інтерфейс вводить в оману.
Договір (п. 6.1.5) робить вас винним у технічних затримках банку.
Закрити рахунок без нервів неможливо через приховані нарахування.
Обходьте десятою дорогою.
Прохання не телефонувати з шаблонними вибаченнями, питання вирішено закриттям рахунку
Але хочу детальніше пояснити, чому виникла подібна ситуація, і як загалом працює механізм ⬇️
Під час зовнішніх поповнень кошти можуть відображатися на балансі майже одразу, однак фактичне їх зарахування на рахунок відбувається після завершення міжбанківських розрахунків й проходження операції по рахунку (орієнтовно 2-3 дні). Це стандартна банківська процедура, тобто баланс картки, який ви бачите, і фактичний стан рахунку на момент проведення операції — це дещо різні речі.
У вашому випадку списання були проведені раніше, ніж поповнення остаточно зарахувалося по рахунку. Тому технічно операції були проведені за рахунок овердрафту (несанкціонованої заборгованості), а отже й були нараховані відсотки у розмірі 45% річних, а також комісія за переказ 4% мін 20 грн.
Розумію, що різниця між відображенням по картці та фактичним станом рахунку може бути неочевидною, і саме це найчастіше стає причиною подібних ситуацій. Для повної картини руху коштів завжди можна орієнтуватися на виписку по рахунку — саме вона відображає остаточний фінансовий результат операцій.
Сформувати її можна ось за цією інструкцією:
Щодо закриття рахунку, то банк не має на меті створювати для вас дискомфорт, чи «пастки», на жаль, у вашому кейсі переказ також пройшов частково за овердрафт, оскільки в день переказу були списані й нараховані %. Вони нараховуються щодня з моменту виникнення заборгованості, і списуються у розрахункову дату, або ж при закритті рахунку. До цього моменту переглянути їх можна у виписці ✅
Закрити рахунок можна без комісій, достатньо вже при закритті обрати як вчинити з власними коштами, або ж переказати залишок, коли операція поповнення фіналізується. Списання не пов’язане з наміром закриття рахунку, а виключно з моментом проведення операцій у системі. Також із закриттям можуть допомогти наші спеціалісти чат-підтримки 👌🏻
Окремо хочу прокоментувати слова нашого агента. Мова йшла лише про те, що погасити заборгованість можна будь-яким доступним способом — зокрема через переказ від іншої особи. Це була технічна можливість поповнення, а не порада звертатися по особисту фінансову допомогу чи «жебракування». У будь-якому випадку перепрошую за цей неприємний досвід.
Я залюбки допоможу вам із закриттям, аби ви не втратили жодної копійки власних коштів, достатньо написати нам в особисті і ми допоможемо вам!
Ще раз дякуємо за змістовний відгук, ми врахуємо ваш досвід для покращення нашого сервісу 💙
Ваш друг та помічник, Володимир 💎