Відділення Науки 4: повний жах і зневага до клієнта
Курс валют в Ощадбанке
| EUR | 49 | 49.6 |
| PLN | 9.7 | 10.4 |
На жаль, я обрав відділення на проспекті Науки, 4 у Києві. Від самого початку ставлення там було абсурдним і зневажливим: мене зустріли як небажаного клієнта. Перші слова були типу: «Ой, ну що, заблокували, і що?».
Я привіз усі документи про походження коштів, оскільки по телефону мені не сказали, які саме документи потрібні — лише «у банку вам скажуть». Я заповнив стандартну заяву: хто я, що я, громадянство, відсутність судимостей і так далі. Мене ще сфотографували, хоча не пояснили, для чого. Я коротко написав заяву про походження коштів, потім хотів надати документи, але мені сказали: «Чекайте, фінмоніторинг нам скаже, які документи».
Минув місяць. Я дзвоню в банк — мені кажуть, що вирішує відділення. Дзвоню у відділення — ніхто не бере трубку, телефони зняті. Наступного дня та ще через день — без результату. Я приїжджаю особисто — консультант відповідає: «Вам треба чекати». Я питаю: «Місяць вже чекаю, дайте хоча б перелік документів, які треба надати». У відповідь: «Почекаєте».
Ще місяць — дзвоню на гарячу лінію, кажу: «Два місяці минули, що відбувається?» — відповідь: «Вирішує відділення, а не ми».
Ще місяць — знов дзвоню: «Я вже буду скаржитися, це мої гроші, з яких сплачено податки, на них є всі документи». У відповідь: «До побачення, ми такі питання не вирішуємо».
Я їду до відділення — «Вам відповіді немає». Їду в сусіднє відділення — «Нічого не можемо зробити, так як цим питанням зараз займається Науки 4».
Я вирішую піти безпосередньо до керівника на Науки 4. Чекаю під кабінетом хвилин 40. Заходжу, мені з порога кажуть: «Що ви хочете? Відповіді немає». Я кажу: «Пройшло 5,5 місяців, давайте заблокуємо рахунок і поверніть кошти». Відповідь: «Так не можна». Я питаю: «Хто вирішує?» — «Ніхто». «Можна звернутися в центральне відділення?» — «Йдіть куди хочете».
Після цього я залишаюсь без варіантів, але наполягаю. Керівник обіцяє надіслати лист у фінмоніторинг. Проходить день-два — ніхто не дзвонить. Потім приходить відповідь: «Надішліть документи, які у вас є». Я відправляю повний пакет: ОК7, ОК5, виписки з податкової та банку, підтвердження походження всіх коштів.
Трохи згодом — рахунок арештований. Дзвоню на гарячу лінію — «Вибачте, це помилка, рахунок заблокований». Я кажу: «Добре, поверніть мої гроші». Відповідь: «Йдіть у ваше відділення».
Коли запитав начальника відділення, він фактично змушував мене їхати в відділення, де карта була відкрита п’ять років тому (а саме в Херсон), щоб забрати свої гроші. Я пояснив, що по дорозі до цього відділення можна не вижити через обстріли та небезпечну обстановку. У відповідь він сказав: «Це не наші повноваження».
Після цього я вирушив у відділення на проспекті Голосіївському, 68. Там я зустрів консультанта Аріну — і відразу відчув різницю: людяність, професіоналізм і справжнє бажання допомогти. Навіть начальниця відділення особисто контролювала ситуацію та активно допомагала. Всього за кілька годин ми детально розібралися з усіма документами. Уже протягом двох днів мої кошти були перенесені з Херсона і повернуті мені повністю. Це показало, як має працювати банк, коли люди на своєму місці і реально піклуються про клієнта.
Хочу висловити величезну подяку відділенню на Голосіївському, 68, консультанту Аріні та керівниці відділення. Ви показали, як повинен працювати банк: людяно, професійно і ефективно.
Водночас відділення на проспекті Науки, 4 — це повний кошмар і знущання над клієнтами. Ігнор, відмовки, безвідповідальність і цинізм персоналу роблять це відділення абсолютно непридатним для роботи. Такі люди ганьблять репутацію банку, підставляють клієнтів і не заслуговують навіть називатися працівниками фінансової установи.