Крадуть гроші з карти. Служба безпеки не працює
27.09.2023 у мене з картки Ощадбанку двома транзакціями зняли дуже велику суму грошей. Кожна транзакція перевищувала дозволений ліміт зняття коштів у декілька разів! Операції були здійснені за 1 хв. На гарячій лінії сказали, що переказ коштів відмінити не можливо, та ще й у грубій формі почали розмовляти, мов самі у всьому винні! Де була служба безпеки банку? Чому коли я робила перекази в кілька сот гривень вони надходили до отримувача годинами, а тут транзакція в десятки тисяч була оброблена за 1 хв. На сайті банк пише, що транзакції здійснюються від 3 до 6 год, інколи навіть 24 год аби запобігти шахрайству. А в даному випадку 1 хв… І ніхто не те що не зупинив транзакції які перевищували суму ліміту в рази, навіть не зателефонували, як так? Що це за банк? Де його служба безпеки і чим вона займається? Виникає думка, що в крадіжці задіяні працівники банку
- 7 октября 2023, 17:12
Так в приложении же можно настроить лимиты, и подтверждение оплаты с помощью сканера пальца или кода для входа в приложение.
Вопрос тут в другом как вы слили свои данные ощада мошенникам?
Вопрос тут в другом как вы слили свои данные ощада мошенникам?
- 11 октября 2023, 13:05
Потерпіла не передавала свої дані шахраям. Які можуть буть ліміти, якщо гроші вкрадені? Може потерпілій після вашої поради злітати в минуле і налаштувати ліміти?
- 11 октября 2023, 14:59
Смотри, схемы крадежа денег: первое кража номера привязанного к банкингу, узнают номер, звонят оператору, если номер не привязан к документам, звонильщик делает запрос как утерянный номер и перенос номера на др симку.
Второй: слитые данные через всяческие ссылки, будь то допомога от ООН, от привата ощада, красного креста и т. д.
Третье: внимательно смотреть на какие ссылки вы переходите, а лучше вообще и всегда использовать только мобильное официальное приложение, не нужно заходить в ощад24 через ПК, можно нарваться на ссылку с картинкой ощад 24, а сайт мошенников для слива инфы, вы даже не заметите как ввели свои данные не в ощад24. Особенно если человек пенсионер.
Никогда не тыкать ни какие ссылки для ввода логина\пароля в банк
Никому не сообщать приватный номер привязанный к банку, не делать на него вайберы телеграмы ватсапы, а если делать то привязать через оператора водафон, к сож у киевстар это пока нормально сделать нельзя.
Никогда не тыкать ни какие ссылки для ввода логина\пароля в банк
Destiny17
Без витоку інформації з Вашої сторони гроші не могли самі по собі переказатися.Згадуйде, де Ви могли розголосити секретну інформацію?
- 11 октября 2023, 13:08
Не треба брехати. Працівники банку мають доступ до всієї інформації про користувача, і можуть цією інформацією торгувати. Або на комп’ютер працівника банка потрапила шкідлива програма, яка і скопіювала всі дані. Потерпіла нічого не передавала шахраям. Не треба писати брехню в коментраях.
Ваш коментар — ніяк не допоможе повернути гроші. Ви не спитали, чи потерпіла написала заяву в поліцію, чи написала скаргу до НБУ на те, що Ощадбанк вкрав в неї гроші, і не порадили написати скаргу в Visa або в Mastercard на бездіяльність Ощадбанку.
Ви написали сміття, а не коментар.
Ви написали сміття, а не коментар.
- 11 октября 2023, 15:04
Скажу как бывший клиент ощада, мне мошенники с украденного банк счёта закинули на мой приличные суммы, счёт мне заблок, мошенники остались чисты так как операция была через криптовалюту. Банк заблок мне счёт, 5 мес я ждал, после начал жаловатся в главное отделение ощад банка через страницу в фейсбуке, деньги потерпевшему врядли вернут, полиция так же ничего не будет делать, она не власна над банками (они скажут вы подадим запрос, банк скажет это банк тайна идите в суд), подавать в суд 425 грн подать в суд+ адвокат выйдет дороже и не факт что суд будет выигран так как банк предоставит всю инфу что клиент сам сделал перевод.
Добрий вечір, Іване, на жаль, співробітникам банку не відображається вся детальна інформація по картках клієнтів, вхід у додаток здійснюється лише за допомогою коду, який надходить клієнту на телефон, якщо ви, звичайно, в змозі розібратися з процедурою реєстрації у додатку, якщо клієнт не здатен зрозуміти що банк це комерційна установа, яка працює для того, щоб отримувати дохід, а не роздавати гроші «допомога ВПО», ОСОБЛИВО ЧЕРЕЗ МЕСЕНДЖЕРИ. У розумної людини не виникне думки, що у месенджері можуть допомогти, запропонувавши велику суму грошей. Також номери телефонів можна спокійно взяти де завгодно, у того ж оператора мобільного зв’язку…
Звертаю увагу на те, що не так важко вгадати банк, яким користується людина, оскільки в нашій країні не так багато банків, якими користується більшість населення. Тому треба не лише скаржитись на співробітників, але й мати власну голову на плечах. Те, що ви будете скаржитись або ще щось ні до чого не приведе. Додатково інформую вас про те, що в нашій державі є такий орган як «правоохоронні органи» куди людина звертається і пише заяву, і спеціально навчені люди ведуть справу по розшуку всіх, хто причетний до цих дій і потім вся компенсація стягується саме з них. Нагадую, що списання коштів, особливо кредитних, невигідно банку!(!!!) оскільки в такому випадку це великі втрати.
- 13 октября 2023, 16:19
Ви — брешете. Ви бачите ПІП клієнта і його номер телефону. Це і є детальна інформація.
В додаток клієнта клієнт не входив. Відбувся переказ без використання додатку. Щоб увійти в додаток після викрадення номера зловмисникам потрібно змінити пароль до додатку. Клієнт не міг ніяк дозволити зміну пароля невідомими особами.
Ви прийшли брехати в коментарях, бо ви працюєте платним коментатором Ощадбанку, як кацапи за гроші від уряду через «фабрики тролів» публікують роками мільйони антиукраїнських коментарів.
Якби це було не так, ви б не займались відбілюванням шахрайських дій працівників Ощадбанку, а задавли б питання: «Де і коли ви отримали сповіщення про переказ?», «Які ще повідомлення вам надходили?», «Чи написали ви заяву в поліцію?», «В НБУ», «У Visa»?
Ні, ви прийшли брехати і переконувати, що скарги не працюють.
Якщо потерпіла має хочь трішки мозку, то вона напише заяву і в поліцію, і скаргу в НБУ на шахрайство Ощадбанку, і скаргу у Visa про те, що банк замість виконання інструкцій і правил Visa шле свого клієнта під три чорти. А потім разом з друзями почне публікувати щодня десятки публікацій у Facebook в групах веиких українських міст, закликаючи забирати гроші з шахрайського банку, де чхати хотіли і на закони України, і на правила Visa, і на свою репутацію, і закривати рахунки.
А також, розповість про це всім газетам, напише у всі телеканали та у всі інтернет-видання.
Ні, ви прийшли брехати і переконувати, що скарги не працюють.
Щиро дякую за поради та підтримку. Не знаю чому, та чомусь усі заступаються за банк та обвинувачують «простого смертного», от всі потерпілі винні, тільки не банк і не система. Моя донька проживае в Канаді, у неї було два випадки повязані із шахраями: 1. Зателефонував працівник банку і запитав чи дійсно вона переказує гроші прямо зараз на певний рахунок? Пояснили, що було багато скарг повязаних з даним рахунком, після того як вона підтвердила, що не виконує жодної операції з переказу коштів транзакцію відмінили і її гроші залишились цілими. 2. Поцупили гроші з карти зробивши декілька покупок в різних магазинах. Була написана заява до банку, проведене розслідування смлужбою безпеки банку та повернені гроші власнику протягом двох діб. А в нашій країні ні закон , ні правда не працює, і співвітчизники рідко коли порадять та підтримають. Як правило живуть за правилом «бий свого щоб чужий боявся». Ще раз дякую вам за допомогу Іване
- 13 октября 2023, 16:12
Підкажіть, ви написали заяву в поліцію, чи ні?
Іван Петренко, откуда у вас информация и такая большая уверенность что «пострадавшая не передавала данные третьим лицам». Возможно она указала данные по своей карте на фишинговом сайте — захотела бесплатного сыра в виде помощи в 6500.
Destiny17, если операции проводяться на ресурсах Ощадбанка — сроки проведения операции моментально (максимум до 2 банковских дней)
Поэтому, вспоминайте где могли оставить или рассказать свои данные по карте и ображайтесь в полицию для написания заявления про мошеннические действия.
- 28 октября 2023, 12:21
А чаще всего так и бывает, у меня мать сама чуть не слила данные, чуть не попалась на такую ссылку (аля допомога), вовремя мне позвонила и сразу сменили пароль)
- 11 октября 2023, 14:02
Коментар 1 з 7-ти.
Працівники Ощадбанку вам брешуть і приховують від вас інформацію. Всі без винятку банки України випускають банківські картки не на свій розсуд і за своїми правилами, а зобов’язані дотримуватись законів України, інструкцій НБУ та правил платіжної системи Visa або Mastercard, якщо ваша картка відноситься до однієї з цих платіжних систем. Інакше б картки Ощадбанку обслуговувались лише в банкоматах Ощадбанку і в магазинах де є термінал Ощадбанку. І переказати гроші можна було б лише між картками Ощадбанку, а не на картку будь-якого банку в світі в будь-якій валюті.
Політика нульової відповідальності Visa означає, що несанкціоновані транзакції - це проблема банку, а не ваша. Ощадбанк навмисне вам бреше про те, що транзакцію не можна відмінити. Так, транзакцію не можна відмінити, коли ви її робили. А в даному випадку робили її не ви.
Що робити в цій ситуації?
1. Подзвонити в 102 і викликати наряд поліції додому, чи на роботу, чи в парк, де ви знаходитесь і сказати: «Я виявила, що з моєї банківської картки вкрали гроші. Я хочу написати заяву».
Якщо поліцейський по телефону скаже, що вони не можуть знайти шахрая, кажіть: «Добре, назвіть ваше прізвище, ім'я, по-батькові і посаду. Я зараз запишу цю інформацію, і подам скаргу в центральний офіс МВС України на те, що ви відмовились приймати заяву від потерпілого, в якого вкрали гроші. Якщо ви відмовитесь надавати свої дані, я всеодно подам скаргу в центральний офіс».
Що робити в цій ситуації?
- 11 октября 2023, 14:03
Коментар 2 з 7-ми.
2. Коли приїде наряд, пишіть в заяві все як було:
— почули сповіщення на смартфоні
— відкрили додаток Ощад
— побачили два списання
— негайно подзвонили в Ощадбанк 7 жовтня 2023 року о 11:05 з номера телефона: 067 1234567. Відповіла жінка, ім'я якої ви не запам’ятали. Вона вас вислухала і в грубій формі відповіла, що це ваші проблеми і не треба було шахраям передавати свої дані, і яка повідомила, що транзакції не відміняються, що є завідомо брехливою інформацією.
На питання поліцейських, чому відразу не подзвонили в поліцію — кажіть, «Бо мене працівниця банку по телефону переконувала, що гроші вже не повернуть, і тому ви їй повірили, і не стали звертатись в поліцію. Але потім зрозуміли, що в цій шахрайській схемі замішані працівники Ощадбанку і вирішили викликати наряд поліції і написати заяву».
Якщо наряд поліції не приїде — телефонуйте за безкоштовним номером служби довіри МВС: 1536 і кажіть, що хочете залишити скаргу на працівників поліції, які відмовились приїжджати на виклик. Треба буде повідомити всю інформацію: ПІП та адреса проживання.
Якщо номер 1536 буде ввесь час зайнятий — телефонуйте в урядовий контактний центр: 1545, і кажіть: «Хочу по телефону подати дві скарги: на працівників поліції, і на Ощадбанк». Оператор урядового контакт-центру по телефону запише суть скарги. Попросіть оператора записати в скарзі: «Згідно статті 7 закону про звернення громадян заборонено передавати скаргу до розгляду в ту установу чи тій посадовій особі чиї дії оскаржуються».
2. Коли приїде наряд, пишіть в заяві все як було:
— почули сповіщення на смартфоні
— відкрили додаток Ощад
— побачили два списання
- 11 октября 2023, 14:12
Коментар 7 з 7-ми.
І так і зробіть: відкривайте кожну вашу публікацію і пишіть коментар: «Дзвонили з номеру 067 1112233, і чоловік, який сказав, що він працівник Ощадбанку запропонував повернути мені гроші в обмін на видалення всіх публікацій. Я сказала, що після повернення грошей я не буду видаляти публікації, а лише відредагую їх, написавши, що Ощадбанк запропонував мені повернути гроші і повернув їх. На що працівник сказав, раз ви не хочете брати на себе зобов’язання видаляти публікації, то і гроші ми не повернемо без рішення суду».
Щоб всі читачі дізнались, хто такий Ощадбанк і чим він займається.
Дякую за увагу.
Щоб всі читачі дізнались, хто такий Ощадбанк і чим він займається.
Дякую за увагу.
- 11 октября 2023, 14:05
Коментар 3 з 7-ми.
Якщо і номер 1545 буде зайнятий, то ви можете набрати текст обох скарг в Word, вказавши в шапці кому скаржитесь:
1. НБУ (не вказуйте ПІП голови НБУ, просто пишіть:
НБУ
Шевченко Тетяни Іванівни
Київська область, м. Бориспіль, вул. Київський шлях, 25, кв. 11
Скарга
7 жовтня 2023 року з моєї картки Ощадбанку 1234 5678 9012 3456 невідомі вкрали 34098 грн. Про це я дізналась зі сповіщень в додатку Ощад. Я зателефонувала з номера 067 1234567 на номер підтримки ощадбанку 0 800 … о 11:05 і там мені жінка, ім'я якої я не запам’ятала сказала наступне:…
Вимагаю: зобов’язати Ощадбанк відмінити транзакції та повернути мені готівкові кошти в сумі 34098 грн. в касі Ощадбанку у відділенні за адресою: м. Бориспіль, …
Зберігаєте файл і завантажуєте через форму для скарг на сайті урядового контактного центру. Цей сайт ви легко знайдете в гуглі за запитом: «Урядовий контактний центр». Ніякі електронні підписи згідно статті 5 закону про звернення громадян не потрібні, коли скарга подається по телефону чи засобами мережі інтернет. Тому відправляйте просто файл Word зі скаргою.
Ви також можете роздрукувати скаргу і відправити її в Кабмін по Укрпошті (поштову адресу ви теж легко знайдете в гуглі). Але в цьому випадку на папері треба буде поставити ручкою свій підпис.
1. НБУ (не вказуйте ПІП голови НБУ, просто пишіть:
НБУ
Шевченко Тетяни Іванівни
Київська область, м. Бориспіль, вул. Київський шлях, 25, кв. 11
Скарга
- 11 октября 2023, 14:07
Коментар 4 з 7-ми.
Термін відповіді на заяву, скаргу, клопотання згідно статті 20 закону про звернення громадян — 30 днів. Якщо в цей строк скласти відповідь неможливо, то відповідач зобов’язаний повідомити автора скарги про причини, чому відповідь не готова, і продовжити термін розгляду, але не більше ніж на 15 днів. Таким чином, сумарний строк розгляду скарги не може перевищувати 45 днів.
Скаржитись в Кабмін (Урядовий контактний центр) краще, ніж в центральний офіс МВС чи в НБУ, оскільки Кабмін буде вимагати від МВС і НБУ звіт про те, що було зроблено для вирішення питання.
Можна паралельно подати скаргу в НБУ: по безкоштовному телефону 0 800 505 240 або написавши електронного листа на nbu@bank.gov.ua.
Далі. Треба поскаржитись в офіс Visa, якщо у вас картка системи Visa, або Mastercard, якщо у вас Mastercard. Написати можна лист на e-mail chargeback@visa.com . Можна прикріпити той же файл Word зі скаргою, тільки замінити «НБУ» на «Visa», і текст перекласти в автоматичному перекладачі Google з української на англійську. Зараз перекладач перекладає майже без помилок.
Якщо у вас карта системи MasterCard, то пишіть листа на chargeback@mastercard.com
Що треба зробити крім подання заяви в поліцію, скарги в НБУ на бездіяльність Ощадбанку і в Visa або MasterCard на бездіяльність Ощадбанку?
Розголос. Потрібно у весь вільний час, після роботи, писати свою історію:
Розголос. Потрібно у весь вільний час, після роботи, писати свою історію:
- 11 октября 2023, 14:10
Коментар 5 з 7-ми.
1) на всіх сайтах, які ви зможете знайти в інтернет за запитом: «Відгуки про банки», «Відгуки про Ощадбанк». Пишіть якомога більше підробиць, але не вказуйте нічого крім імені. Вказуйте дату і вкрадену суму.
2) у Facebook знайдіть пошуком групи по слову «Банк», «Банки», «Ощадбанк», і створіть там публікації з вашою історією.
Також знайдіть групи Facebook за словами: «Шахрайство», «Шахрай», і напишіть туди публікації.
Текст публікацій про крадіжку робіть таким, щоб він відрізнявся хоча б на одне слово. Можна якісь сусідні слова поміняти місцями чи переписати якесь речення. Це щоб автоматичний спам-фільтр Facebook не вирішив, що ви — програма, яка публікує спам.
3) далі, знаходьте пошуком групи Facebook всіх великих міст, обласних центрів України: Полтава, Рівне, Івано-Франківськ (в кожного міста є 10−20 груп Facebook), і планомірно, одне за одним пишіть свою історію там, в кожній групі без виключення. Кожну публікацію прочитають сотні людей
Можна попросити ваших друзів і родичів публікувати в Facebook в групах українських міст історію, як Ощадбанк вкрав ваші гроші, склавши заздалегідь список груп, і розділивши його на частини: ти пишеш в групі з першої по десяту, а я з одинадцятої по двадцяту.
Чим більше розголосу буде — тим більше шансів, що Ощадбанк вирішить повернути гроші вам, бо ці кілька десятків тисяч гривень вийдуть Ощадбанку — боком.
В кожній публікації просіть читачів в коментарях повідомити про те, як Ощадбанк їм відмовив у обслуговуванні чи вкрав гроші.
- 11 октября 2023, 14:11
Коментар 6 з 7-ми.
Пишіть, що шукаєте тих, хто хоче боротись зі свавіллям Ощадбанку і що готові надати інструкції куди скаржитись.
4) потрібно написати всім журналістам у всі видання, які тільки знайдете:
— у всі телеканали України, які знайдете в гуглі за запитом: «Телеканали України»
— у всі газети та інтернет-видання, які знайдете за запитом «Новини України».
Всім журналістам треба писати на e-mail або на сайті шукати посилання: «Прислати новину», «Зворотній зв’язок» тощо.
— у всі Telegram-канали, які публікують новини, на які ви підписані, і в яких в описі написано: «Присилайте новини сюди».
Це все не за один день робиться. Але ж краще місяць попрацювати, і отримати гроші назад, ніж нічого не робити і не отримати нічого.
На пропозицію Ощадбанку «Давайте ми вам повернемо гроші, а ви приберете всі публікації» — треба відповідати: «Коли мені в касі банку видадуть готівку, до копійки, закриють всі мої рахунки в Ощадбанку і видадуть довідку про закриття рахунків і відсутність заборгованості, то я можу лише відредагувати кожну публікацію, дописавши, що 23 жовтня банк повернув всі гроші, закрив рахунки і видав на моє прохання довідку, що рахунки закриті. Це все, що я можу зробити для повернення грошей».
Якщо працівник банку скаже: «А, ну якщо ви не хочете прибирати всі публікації, то ми вам і гроші не повернемо. Чекайте поки поліція знайде шахрая і суд винесе рішення», то кажіть: «Про те, що ви мені висунули такий ультиматум — я напишу у кожній публікації».
4) потрібно написати всім журналістам у всі видання, які тільки знайдете:
— у всі газети та інтернет-видання, які знайдете за запитом «Новини України».
Курс валют в Ощадбанке